Poklady z lesa i zahrady

Zahrádkářům a houbařům začíná perné období zpracování letní úrody – cílem je dostat ze šťavnatých plodů co nejvíce vitaminů a šťávy, z hub pak jejich nezaměnitelné aroma, které se obzvlášť krásně rozvoní v zimní bramboračce…

ODBORNÍK RADÍ

Hana Hoffmannová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.

Jak vybrat odšťavňovač

„Před koupí je třeba si promyslet, k jakému účelu a jak často jej budete používat. Rozhodující je i velikost plnicího otvoru, délka kabelu, hmotnost a i to, jaké plody v něm budete nejčastěji zpracovávat. S tvrdými plody (jablka, mrkev či řepa) si poradí všechny typy odšťavňovačů. Na měkké plody, listovou zeleninu a bylinky volte raději přístroje šnekového než odstředivého typu. Zamyslete se i nad tím, kde jej budete používat – podle toho pak vyberte přístroj s příslušnou délkou napájecího kabelu. Pro běžnou práci je ideální alespoň metr dlouhý kabel. Pokud přístroj budete často přenášet, volte co nejlehčí model – to znamená maximálně do pěti kilogramů.“

ŠNEKOVÝ ODŠŤAVŇOVAČ

  • Drtí ovoce a zeleninu rotujícími koly (šneky) a přes otvor vytlačuje šťávu.
    Je pomalejší než odstředivý, ale vyrobí větší množství šťávy.
  • Džusy mívají sytější chuť, jsou hustší a někdy si uchovají i kousky dužiny, takže připomínají spíše než čirou šťávu hmotu ve formě pyré.
  • Dokáží ovoce využít skutečně „na dřeň“ a mají větší výtěžnost než odstředivé výrobky.
  • Protože džusy zpracovávají pomalu a při nižších rychlostech, výsledné nápoje nemají takový sklon oxidovat jako u přístrojů odstředivých.
  • Ve srovnání s nimi pracují poměrně tiše, jsou ale zase mnohem náročnější na montáž a čištění.
    Hodí spíše na přípravu menšího množství ovocných či zeleninových šťáv.

ODSTŘEDIVÝ ODŠŤAVŇOVAČ

  • Funguje na principu otočných nožů, které ovoce a zeleninu rychle nakrouhají a odstředivou silou přitlačí na síto, přes nějž projde vymačkaná čistá šťáva.
  • Pracuje rychleji než šnekový přístroj, ale za cenu menší výtěžnosti.
  • Ve srovnání se šnekovým je hlasitý, ale poměrně snadno sestavitelný i čistitelný.
  • Pokud potřebujete rychle zpracovat velké množství surovin, nevadí vám hluk a nechce se vám trávit čas čištěním, volte rozhodně koupi odstředivého přístroje.

VELKÝ OTVOR VYHRÁVÁ

Bez ohledu na typ přístroje platí, že čím větší má plnicí otvor, tím lépe. Příliš úzký otvor snižuje uživatelský komfort a prodlužuje dobu přípravy džusu.  Ideální je otvor o velikosti alespoň sedmi centimetrů.

TIŠE A POMALU…

Jedinečná technologie pomalého odšťavňování se postará o to, aby se suroviny lisované při nízkých otáčkách nezahřívaly. Zůstanou tak zachovány veškeré cenné látky a vitaminy z ovoce, zeleniny i bylinek. Pomalý odšťavňovač pracuje velmi potichu a díky pomalému odšťavňování získáte více zdravé šťávy.
Zdroj: bosch-home.com/cz

DUŽINA NEBO DUŽNINA?

Duž(n)ina je dužnatá vnitřní část rostlinných orgánů (plodů, hlíz, listů) a obě varianty slova jsou správné. Dužnina se používá ale spíše pro označení vnitřního rostlinného pletiva u hub.
Zdroj: pravopisne.cz

Jak vybrat sušičku

„Pokud žijete sami, oceníte jiný typ sušičky než rodina. Před koupí tedy řešte zejména to, jak často a jaký objem potravin v ní budete potřebovat sušit. Pro sušení většího množství potravin vybírejte z přístrojů s velkou sušicí plochou. Pokud chcete sušit naráz různé typy potravin, zaměřte se na nabídku sušicích plat a stejně tak i na hmotnost přístroje, pokud s ním budete často manipulovat – rozpětí se pohybuje zhruba od 1,8 do 3,5 kg. A podobně pečlivě postupujte i u míry hlučnosti i tzv. uživatelské přívětivosti – tedy snadné obsluhy přístroje a srozumitelného návodu, stejně snadné by mělo být samotné sestavení, plnění a pak i čištění přístroje.“
Hana Hoffmannová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.

NOHAMA NA ZEMI

Pokud budete sušit jednou ročně jablka a hrozny ze zahrádky, a maximálně pak houby, bude pro vás zbytečný drahý přístroj, u něhož výrobce nabízí i možnost sušení těstovin, ryb nebo květin.

DO MYČKY?

Vyberte si sušičku, jejíž plata se dají mýt v myčce – to je velká výhoda. Sušičku čistěte vždy až poté, co vychladne a je odpojena z elektrické sítě.

RADŠI VĚTŠÍ

Plody by před sušením měly být čerstvé a nepřezrálé. Ovoce a zeleninu nakrájejte na plátky silné 0,5 až 1 centimetr. Nekrájejte je na příliš malé kousky, sušením se ještě zmenší.

Text: Mirka Vernerová, odborná spolupráce: dTest.cz , ETA
Foto: archiv firem

Edit: