Stálo to za to

Nízký dům na okraji obce zaujme svým prostým tvarem i nezvyklou skladbou pohledových materiálů. V novém moderním domě se všechny překonané trampoty a vynaložená námaha spojená se stavbou propadají do minulosti a majitelé se o svém domově vyjadřují s neskrývaným nadšením.

Stavění je pro investory stále náročnější, ceny rostou rychleji než příjmy stavebníků. Postavit si nový dům vyžaduje notnou dávku energie, nemalé finance, někdy je třeba přiložit ruku k dílu přímo na stavbě. Mladí manželé spolu nejprve bydleli ve starém domě v bytě 1+1. „Já jsem vyrostla v rodinném domě, takže jsem silně vnímala, jak obtížné je soužití s málo ohleduplnými jedinci v těsném sousedství,“ vzpomíná naše hostitelka. „Pro plánovanou rodinu byl byt malý. S manželem jsme měli zájem bydlet v rodinném domě blízko přírody. Shodli jsme se, že vlastní zahrada u domu je pro děti nenahraditelná.“

2

1

Uliční fasádu tvoří stěna z gabionů.

VÝHLED DO ZELENĚ

Manželé chtěli bydlet nedaleko města, kde oba pracují. Podmínkou byla dobrá dostupnost, ale také pěkná příroda v blízkém okolí. Když v novinách objevili inzerát nabízející zasíťovanou parcelu, jeli se na ni podívat. Široký pozemek s přístupovou cestou na severní delší straně nabízel směrem k jihu výhled do mírného svahu porostlého stromy. Výhled do přírody se jim natolik líbil, že nedbali hlasů, které je varovaly, že při přívalových deštích může voda se svahu téci až k domu, a pozemek koupili. Zklamání přišlo z jiné strany. Obec neměla závazný územní plán, mezi parcelou a blízkým svahem se nepředpokládala další výstavba. V současné době tam již rostou dva domy, které výhled do zeleného svahu znehodnotí.

3

V klimatizované observatoři na střeše je umístěna pracovna.

O ARCHITEKTOVI JSME VĚDĚLI

„Chtěli jsme moderní, ryze současný dům,“ zdůrazňuje majitelka. „Již delší dobu jsme věděli, že architekt Luděk del Maschio navrhuje domy, jaké se nám velmi líbí. Vůbec jsme neuvažovali, že bychom oslovili někoho jiného. Přišli jsme za ním, že bychom chtěli vzdušný přízemní dům, aby z pokojů byl přímý výstup do zahrady. Jednopodlažní stavení bylo pro nás jedinou přijatelnou variantou, nechtěli jsme stále chodit po schodech. A členové rodiny mají k sobě v jednom podlaží blíž. Po zkušenostech s bydlením na sídlišti jsme také požadovali dvougaráž. Další jsme plně nechali na architektovi.“ První studie, kterou architekt nakreslil, se klientům hned zalíbila.

VIZITKA DOMU
Plocha pozemku: 800 m2
Zastavěná plocha: 150 m2
Užitná plocha: 147 m2
Nosné zdi: Porotherm
Strop: skládaný keramický strop MIAKO
Střecha: plochá, fólie
Fasáda: zateplená polystyrenem, omítka, gabiony
Okna: hliníkové rámy
Dveře: tabule pískovaného skla
Podlahy: Quickstep laminát vzhled bělený dub, koupelna lamino třešeň, technická místnost litá podlaha, palubka na terase modřín
Vytápění: plynový kotel, podlahové topení, konvektory, v koupelně a horní pracovně radiátor, dvoustranně prosklený krb
Observatoř: dřevěná, opláštění corten, nahoře klimatizace
Výrobce nábytku: www.styldesign.cz

4

Směrem do zahrady je orientovaná prostorná krytá terasa s pohodlným sezením. Prostor je prosvětlený velkými světlíky ve střeše.

5

Jídelní stůl na kovovém podnoží má desku v dýze zebrano.

ATYPICKÁ STAVBA

Podle původního projektu měl být celý dům postavený ze dřeva. Avšak investorům se nepodařilo najít nikoho, kdo by jim atypickou stavbu postavil. „Všichni jsou zvyklí na tradiční postupy. Při zadání projektu jsme počítali se stavbou za tři miliony, ale stavitelé byli ochotni dům postavit za 6,5 milionu. Museli jsme řešit, jak to uděláme. Rozhodli jsme se pro jednu firmu, které jsme zadali zhotovení hrubé stavby s tím, že dále budeme najímat jednotlivé řemeslníky a hodně práce uděláme sami.“ Mimořádnou pozornost stavbařů vyžadovalo zastřešení objektu s velkými rozpony mezi nosnými zdmi. Světlíky v ploché střeše nad terasou chtěli zaklopit standardními plastovými bublinami, což majitelé odmítli. Zakrytí plochým sklem k jejich spokojenosti vyřešil dodavatel oken. Obzvlášť velkou péči museli stavbaři věnovat gabionové stěně tvořící uliční fasádu a jejímu přikotvení k cihlové stěně opatřené tepelnou a vlhkostní izolací.

6

Skleněné příčky umožňující průhled celým domem interiér výrazně prosvětlily.

7

Rozlehlý obytný prostor lehce dělí na dvě části dvoustranně prosklený krb uprostřed. Kovová nosná konstrukce krbového tělesa je zavěšená pod stropem.

8

Zařízení ložnice je stylové v souladu s ostatními místnostmi.

ARCHITEKTURA V INTERIÉRU

Když dům dostavěli, měli majitelé zájem spolupracovat s architektem na dotvoření interiérů, ale protože pan Maschio byl v té době zaneprázdněný jinými úkoly, oslovili architekta Tomáše Hrušku, jehož práce se jim rovněž velmi líbí. „Máme rádi tvarovou čistotu, jednoduchost. Materiály a barvy sladěné, ne moc pestré, ty se za čas omrzí,“ vyznává majitelka. Architekt Hruška, ve snaze celý interiér ještě více projasnit, prosadil vybourání některých zděných příček, které nahradil skleněnými stěnami. „Požadavek vybourat právě postavené příčky nás v první chvíli šokoval, ale je fakt, že interiér se významně provzdušnil, prosvětlil. Z obývacího pokoje je volný průhled přes kuchyňský kout, chodbu a koupelnu ven. Kdykoliv je možné přes skleněnou stěnu spustit žaluzie.“ Dvoustranně prosklený krb uprostřed obytného prostoru nestojí na podlaze, ale je zavěšený pod stropem. Ocelová kostra, v níž je uložena krbová vložka, je obložena žáruvzdornými deskami, na povrchu opatřenými cementovou stěrkou. „Vybrali jsme si architekty, protože se nám líbí jejich práce, proto jsme je s důvěrou nechali zcela svobodně pracovat,“ poznamenává majitelka. „Dobře se s nimi komunikovalo, někdy jsme společně hledali varianty cenově přijatelnější.“ Výsledkem je skvělý dům, jasný, moderní a přívětivý, v němž se každý cítí jako doma a nerad odchází.

9

10

V prosvětlené koupelně s bílou sanitární keramikou a šedou stěrkou na stěnách vyniká teplá barva podlahy v provedení třešeň.

AUTOŘI PROJEKTU
Ak. sochař Luděk del Maschio
VŠUP Praha
Věnuje se designu, navrhuje interiéry a stavby různého určení.
www.maschio.cz

Ing. arch. et MgA. Tomáš Hruška
2005 – Fakulta výtvarného umění VUT
Brno – průmyslový design
2007 – Fakulta architektury VUT Brno
www.hruskaarchitekti.cz

Edit: