Sto metrů úplně stačí

Typový, pasivní, cenově dostupný a funkční dům pro mladou rodinu, který nerezignuje na kvalitní architekturu. Splnit tyto požadavky bylo výzvou pro architekty z ateliéru Prodesi | Domesi. Jak se jim to podařilo, si můžete na vlastní kůži zjistit v Domesi Concept House 2, vzorovém domě Futura Neo v Budíkově.

Autoři se snažili vyhovět poptávce po domě, jehož užitná plocha nepřesahuje 100 m2. „Základní filozofií tohoto domu je mít prostor menší, ale kvalitnější. Chytře využít prostor a neprostavět metry neuváženě,“ vysvětluje spoluautorka návrhu Klára Vratislavová. „Každé zvětšení znamená samozřejmě i zvýšení investice. Domyšlené detaily přitom ovlivní kvalitu života mnohem více, než pouhé metry čtvereční navíc. Přesto lidé velmi často sledují právě velikost užitné podlahové plochy, většinou z obavy, že jim v budoucnu budou chybět zejména úložné prostory. Přitom se může jednat třeba o hluchý kout, kam postavíte nanejvýš vázu. Tendence skladovat je u nás pořád velmi silná, styl života se však mění, je rychlejší, orientovaný na zážitky a tomuto trendu jsme chtěli dům přizpůsobit,“ dodává. Úložných prostorů je v něm i tak dostatek, navíc je možné je různým způsobem modifikovat a doplňovat.

Pasivní dřevostavba z masivních dřevěných panelů díky orientaci prosklené fasády směrem k jihu maximálně využívá tepelné zisky ze slunečního záření, naopak na sever je oken minimum.

Hrátky s prostorem

Při návrhu domu vycházeli autoři ze zkušeností s domy Futura a Futura Freestyle a snažili se v něm reflektovat nejčastější klientské změny. „Skládali jsme půdorys jako puzzle, posouvali jsme stěny o centimetry, abychom vyladili funkčnost a ergonomii prostoru, i to, jak na obyvatele působí,“ popisuje Klára Vratislavová. „Zásadní pro vnímání prostoru je rozmístění okenních otvorů. Oproti domu Futura jsou zde prosklené plochy soustředěné do jedné fasády, což prostor opticky zvětšuje. Navíc umožňuje mnohem větší využití terasy jako rozšířeného obytného prostoru, velkoplošné prosklení je důležité pro pasivní solární zisky. Výzvou bylo najít ideální umístění sloupu v přízemním prostoru tak, aby působil staticky a přitom měl logickou pozici vzhledem k funkčnímu členění místnosti. Přitom jsme museli myslet i na potřebnou variabilitu, důležitou pro typový projekt. Například někdo si přeje pračku v přízemí, jiný v patře. Koupelny jsou proto navrženy tak, aby byly obě varianty možné.“
Flexibilní je i řešení prostoru, například pracovna může být zcela otevřená, nebo tvořit jen zákoutí, případně může být oddělena dvěma posuvnými panely. Fixní zasklení v místě kuchyňského ostrůvku umožňuje volbu, zda tu ostrůvek mít, či nemít. Stejně flexibilní jsou zmíněné úložné prostory. Ač tu například nenajdeme klasickou oddělenou šatnu, půdorys s prostory, kde je podle potřeby možné vybudovat vestavěné skříně či oddělená zákoutí, počítá.

Využili nejen metry

K optickému zvětšení prostoru využili architekti snad všechny osvědčené možnosti. Je to samozřejmě dostatek denního světla, a to nejen v místnostech, ale třeba i na chodbě. Dále světlé barvy, pokračující materiály, lehký nábytek na nožičkách… V interiéru upoutají pozornost přiznané dřevěné prvky konstrukce – stěnové a stropní panely, trámy a sloup, které jsou kombinované s bílou výmalbou. I dřevo je zesvětleno bělením, aby byl prostor opticky co nejvíce odlehčen. Podlahy z olejovaného dubu mají zase výraznější strukturu. Efekt spojení denního světla a bílé barvy vyniká zejména v koupelnách, které nejsou veliké, ale ohromí pocitem vzdušnosti. K němu přispívají i skříňky umístěné ve výšce. Ostatně v této podobě převládají v celém interiéru. „Levitující zavěšený nábytek nebrání pohledu na probíhající podlahu. K odlehčení prostoru přispívá i pohovka na nožičkách, lehké stolky a židle,“ říká architektka. „Měli jsme dokonce možnost si to ověřit při prezentaci domu na veletrzích, reakce na takto zařízený prostor byly vždy příznivější. Mimochodem, tento dům byl čtyřikrát rozebrán a znovu postaven. Je pro nás sice pracovní, ale zařizovaný s láskou, promítl se do něho náš osobní vkus. Nábytek a zařízení jsou převážně od českých firem – najdete tu například TON, Jitonu, Brokis, Egoe… Ale třeba lampu do dětském pokojíku jsme si přivezli z malého obchůdku v Gdaňsku.“

Pasivní dřevostavba

Konstrukce domu je z masivních dřevěných panelů z křížem lepeného dřeva, která umožňuje výstavbu energeticky mimořádně úsporných domů a navíc dovoluje vyniknout kráse dřeva i v interiéru. Z exteriérové strany je dům zateplen minerální vlnou a opatřen modřínovým obkladem. Velký důraz byl kladen na zateplení detailů, včetně soklu budovy, aby se zabránilo vzniku tepelných mostů. Difuzně otevřená skladba obvodového pláště zajišťuje, že stavba zůstává stále prodyšná, s přirozenou vlhkostí vzduchu, a v interiéru ani v konstrukci nehrozí vznik plísní. Díky orientaci prosklené fasády jsou maximálně využívány tepelné zisky ze slunečního záření. O cirkulaci vzduchu se stará rekuperační jednotka s tepelným čerpadlem, která zajišťuje i ohřev teplé vody.
„Dům Futura NEO je koncipován jako úsporný v energetické kategorii A, v případě zájmu je možné ho překlopit i do pasivního standardu, tak jak je tomu například v Budíkově,“ vysvětluje projektant Jakub Smeykal. „Znamená to zlepšit izolační vlastnosti obálky budovy – navýšit izolaci stěn a zvolit ta nejkvalitnější okna. I konstrukce základů se liší, izolují se i pod základovou deskou pěnovým sklem. A samozřejmě to znamená mít možnost umístit dům na pozemek tak, aby dosahoval potřebných pasivních zisků. Nezbytná je instalace řízeného větrání s rekuperací tepla. Oproti základní variantě je pasivní varianta dražší, částečně lze ale náklady snížit díky dotačnímu programu Zelená úsporám.

Na vlastní kůži

Jak se žije v dřevostavbě, si mohou zájemci vyzkoušet v předchozím vzorovém domě Futura Freestyle v obci Pulečný, nyní mají možnost okusit i to, jak se bydlí v dřevostavbě pasivní tady v Budíkově. Dům je možné si pronajmout ke kratšímu i delšímu pobytu.
„Tím, že zájemcům umožníme strávit v domě delší dobu, chceme rozptýlit obavy spojené s bydlením v dřevostavbě či v pasivním domě. Pobytem v tomto domě navíc získáte zkušenost, jak různě působí prostor během dne, a že opravdu záleží na jeho řešení více než na papírově vykázaných metrech čtverečních,“ dodává architektka.

Půdorys přízemí:
1 – vstup
2 – WC
3 – obývací pokoj
s kuchyní a jídelnou
4 – technická
místnost
5 – pokoj
6 – terasa

Půdorys patra:
1 – schodiště
2 – chodba
3 – koupelna
4 – prádelna se
shozem prádla
5 – ložnice
6, 7 – pokoje

Vizitka domu

Autoři: Ing. arch. Pavel Horák, Ing. arch. Václav Zahradníček, Ing. arch. Klára Vratislavová / ateliér Prodesi
Realizace: Domesi, projektant Ing. Monika Moravcová, Ing. Jakub Smeykal

Zastavěná plocha: 70,68 m2
Užitná plocha: 98 m2
Založení: základová deska na pěnovém skle
Konstrukce: montovaná z masivních dřevěných panelů Novatop, kombinovaná s dřevěnými průvlaky, sloupy a krokvemi, vnější kontaktní zateplení minerální vlnou (300 mm + 50 mm vnitřní předstěna)
Fasáda: odvětrávaná, modřínový obklad
Střecha: pultová se sklonem 15o
Okna: dřevěná Geus Euro IV92, trojsklo Ug = 0,5 W/m2K, Uw = 0,81 W/m2K
Vytápění a větrání: rekuperační větrací jednotka Nilan Compact (větrá, ohřívá vzduch díky rekuperaci v rámci tepelného čerpadla, ohřívá vodu, zajišťuje dohřev elektrickou patronou), elektrické podlahové topení a přímotopy, krbová kamna

Prodesi | Domesi

Architektonické a realizační studio specializující se na stavby s použitím dřeva.

Vybrané realizace:
2017 – Nejvyšší dřevostavba ČR na veletrhu Dřevostavby
2015 – Ateliér Klánovice
2013 – RD Ládví
2012 – Dům v Jizerských horách
2011 – RD Roprachtice

Kontakt :
Prodesi | Domesi
Husitská 36, 130 00 Praha 3
tel.: 283 853 424
www.prodesi.cz, www.domesi.cz
www.domesiconcepthouse.cz

Text: Miloslava Perglová
Foto: Lina Németh

Více informací se nachází v zářijovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Uložit

Edit: