Takhle staví baugruppe!

Baugruppe je chytrý způsob bydlení, který k nám přichází z Německa. Funguje na jednoduchém principu. Několik investorů spojí své síly a tato skupina si postaví třeba malý činžovní dům – je vlastně sama sobě developerem. V tomto případě trojice investorů zrekonstruovala krásnou vilu z 30. let minulého století.

Tento způsob stavění je výhodný hned z několika důvodů. Tím základním jsou finance – jako baugruppe můžete dosáhnout na stejný standard bydlení, ale levněji. Využívat je také možné pozemky, které pro developerské společnosti nejsou zajímavé. Na rozdíl od developerů, kteří produkují téměř identické byty či domy, je mnohem větší prostor pro individualitu bydlení, které bude vycházet vstříc konkrétním požadavkům. A dalo by se pokračovat – o tomto způsobu stavění jsou k dispozici studie, publikace, semináře… My se ale teď podívejme, jak v praxi uspěla taková malá baugruppe v Čechách. V tomto případě nešlo o novostavbu, ale o rekonstrukci třípodlažního domu. Díky utvoření společenství zde každá ze tří rodin dosáhla na individuálně pojatý prostorný byt v hezkém domě se zahradou, pár kroků od stanice metra. Pro jednu rodinu bydlení jen těžko dostupné…

PŘEDEJÍT KOLIZÍM

Projekt rekonstrukce samozřejmě svěřila tato baugruppe architektům, a to Daniele Novákové Baráčkové a Jakubu Filipu Novákovi z architektonického studia No Architects. Těm bylo od počátku jasné, že jde o zajímavý experiment a přistoupili k tomuto komunitnímu projektu velmi pragmaticky. „Z naší perspektivy bylo zásadní využít synergii společné investice, ale z dlouhodobého hlediska současně předejít kolizím v budoucím soužití obyvatel. V každém podlaží jsme proto navrhli každé rodině zcela individuální byt i za cenu několika stoupaček či statických zásahů. Sklep jsme podkopali a prohloubili, abychom zde zřídili společné prostory prádelny, sklepů a technického zázemí, které doplňuje i společná klubovna s krbovými kamny a kuchyňkou. V ní je díky toaletě se sprchou možné i někoho krátkodobě ubytovat,“ popisuje architektka Daniela Baráčková.

SOUKROMÉ A SPOLEČNÉ

K předcházení kolizím přispívá mimo jiné oddělené měření spotřeby energií nebo vzájemné odhlučnění jednotlivých bytů. Kromě prádelny a klubovny mají obyvatelé k dispozici také například společný kotel pro vytápění i ohřev vody nebo pavlačovou sestavu teras, na nichž naopak před sousedy není úniku – každý drb je tu slyšet. „Dům celkově jsme pojali tak, jak byl zamýšlen – jako první mezi sobě rovnými – vévodící řadě domů v bloku. Proto jsme štít rozsvítili do symetrie novými okenními otvory a vrátili mu tektonickou poezii, o kterou dřívějším zateplením přišel. Odstranili jsme původní pokus o vikýř a na novém štítu upravili proporce a nasazení na dům tak, aby zde opět proběhla střecha, projevila se hloubka ostění i koruna římsy,“ vysvětluje Jakub Filip Novák a dodává, že v rámci rekonstrukce byl odstraněn i jeden z nepotřebných komínů: „Získaných pět metrů čtverečních užitné plochy při součtu získaného prostoru v pěti podlažích tvoří i přes vyvolané investice zajímavou kompenzaci například ve vztahu k ceně projektových prací.“

VELKORYSOST A NADHLED

Jednotlivé byty pojednali architekti v duchu domu samého, přeloženého do osobitého životního jazyka jednotlivých rodin. Každou z nich předtím navštívili i v jejich původním bydlení, scházeli se nad jednotlivými návrhy samostatně i se všemi společně tak, aby porozuměli potřebám i obavám všech obyvatel. „Výsledek, jak věříme, reaguje na vlastní životní sloh každé z rodin jak v celku, tak v intimnějších detailech. Někde jde o preferovaný způsob mytí vlasů, jinde o barvu baru v oblíbené kavárně, o horské panorama či jen veselé trauma z předchozího bydlení. Pokud můžeme posoudit, společné bydlení klientům vyhovuje, respektive je soužití nijak neomezuje. Jedním z malých důkazů může být i to, že stále mají jedni od druhých klíče. Na druhou stranu si jsme jisti, že k tomu přispívá velkorysost a nadhled každého z nich, který není vůbec samozřejmý,“ shodují se architekti.
Interiérové zděné, štukové, truhlářské a zámečnické výrobky jsou z rozmanitých materiálů s různými povrchovými úpravami, vždy podle nároků na využití a trvanlivost každého jednoho konkrétního kusu.

POHODLÍ I BEZPEČÍ

V domě je rozvedena centrální a po bytech i dílčí počítačová síť, například v prádelně je umístěna webkamera pro kontrolu, zda už je dopráno. Zde jsou k dispozici i elektrické sušicí skříně na prádlo. Dům, kolna i zahrada jsou rovněž centrálně elektronicky zabezpečeny.

DEŠŤOVKA ZŮSTÁVÁ

Střecha domu i přístřešku pro kola je odvodněna přes podokapní půlkruhové žlaby a ty jsou přes akumulační nádrž pro zalévání zahrady svedeny do vsakovacích košů na vlastním pozemku. Při rekonstrukci tak došlo k odpojení dešťové kanalizace domu od společné kanalizace a dešťová voda domem sesbíraná je likvidována vsakem na vlastním pozemku.

MÍSTO GARÁŽE KOLÁRNY

Na zahradě, na místě někdejší garáže vznikly tři samostatné kapacitní kolárny s malým společným skladem zahradního náčiní. Byt v prvním podlaží „odrazili“ architekti od společné zahrady sdílenou i soukromou terasou tak, aby v něm nebyla narušena intimita, a přitom si zahradu neusurpoval jen pro sebe.

CO JE BAUGRUPPE

„Baugruppe je skupina lidí, kteří spojí finance a síly, aby si postavili cenově výhodný bytový dům. Aby předešli patovým situacím, nastaví si jasná pravidla celého procesu. Vedení agendy svěří projektovému manažerovi. Najdou pozemek a společně financují jeho koupi i stavbu domu. Architekt přetaví jejich individuální přání v návrh domu a po dokončení stavby je každý vlastníkem svého bytu. Běžný byt na trhu je postaven developerem a jeho řešení odráží průměrnou poptávku na trhu. Cena takového bytu zahrnuje i marži developera. V baugruppe jste developerem vy, můžete realizovat individuální řešení, která realitní trh nenabízí. Cena bytu v baugruppe bývá až o 25 % nižší než srovnatelná novostavba od developera.“
Více na baugruppe.cz.

VIZITKA PROJEKTU

Autoři: No Architects s. r. o. / Jakub Filip Novák, Daniela Nováková Baráčková
Spolupráce: Eva Maštálková, Barbora Jelínek, Martin Hlusička
Investor: Baugruppe
Projekt: 2015–2017
Realizace: 2017–2019
Užitná plocha: 387 m2
Zastavěná plocha: 130 m2
Plocha pozemku: 400 m2
Střecha: hladká plechová krytina falcovaná z titanzinku
Okna: dřevěná
Dveře: truhlářská výroba, lakovaná MDF
Podlahy: cementová dlažba, keramické dlažby, plnoplošné koberce, dřevěné lamely, ve sklepě keramické půdovky, na schodišti původní teraco
Schodiště: společné je terraco, interiérové v horním mezonetovém bytě masivní dřevěné jasanové
Vytápění: centrální, plynový kotel
Chlazení: splitová klimatizace

NO ARCHITECTS, s. r. o.

Mgr., MgA. Daniela Baráčková, * 1981

Daniela je umělkyně, tvoří a vystavuje. Účastní se řady přehlídek současného umění v Čechách i v zahraničí, kde je známá především pro své instalace, obrazy a videoart. Je finalistkou ceny Jindřicha Chalupeckého.

MgA. Jakub Filip Novák, * 1980

Jakub je architekt, specialista na stavební právo a publicista. Spoluzaložil diskuzní platformu Versus architekt a konference Inventura urbanismu. Působil na IPR Praha, je spoluautorem Metropolitního plánu Prahy a Pražských stavebních předpisů.

„Zajímají nás citlivá řešení dotažená do detailu, která odrážejí jedinečný příběh každého záměru a každého klienta.“
noarchitects.cz

Text: Kateřina Nová
Foto: Studio Flusser

Uložit

Uložit

Edit: