Úsporně a jednoduše a s výhledem

Dům, který má jako na dlani městečko v údolí a neustálý výhled na protější zalesněné kopce, nevyrostl sice do roka a do dne, ale bez nadsázky do roka a do měsíce. Přitom se jedná o klasicky zděnou stavbu.

Pro mladé manžele, kteří si plánovali vybudovat společný domov, byla Loděnice u Berouna logickou volbou. Jedná se o rodný kraj manželky, je tu krásně a je tu vše, co je potřeba. Na školu, kam bude za pár let chodit jejich syn, mají výhled přímo z domu… A navíc jsou Loděnice blízko od Prahy, kde oba pracují.

Měli štěstí, že se vyskytl ke koupi pozemek, který je sice dosti svažitý, zato však nabízí zmíněné výhledy přes údolí do protějších kopců. Návrh domu a jeho realizaci majitelé svěřili dvěma mladým mužům z Prostějova – spolužákům ze základní školy a gymnázia. Během vysokoškolských studií se sobě sice vzdálili – Michal Prášil vystudoval architekturu v Praze, David Musil stavařinu v Brně, ale pak se jejich cesty opět spojily. A to profesně – ve vlastní projekčně-stavební firmě Progress project.
„Dostal jsem na ně doporučení od známých, kteří rekonstruovali chatu. O tom, že jim svěřím návrh domu, mne však přesvědčily až první dvě schůzky, kdy jsme s Michalem podrobně probírali naši představu o domě. Cítil jsem, že jsme naladěni na podobnou strunu,“ vypráví majitel.
„Myslím si, že u tak důležité věci, jako je návrh a stavba domu, je nutné porozumět si i lidsky, získat vzájemnou důvěru. A bylo pro nás praktické a také obchodně daleko zajímavější nechat si vypracovat projekt od stejného člověka, který dělal i studii a který je zároveň součástí týmu zajištujícího fyzickou realizaci domu. David Musil fungoval jako projektový manažer, stavbyvedoucí i účetní zároveň, staral se prostě o všechno.“

Kuchyň přímo navazuje na halu se schodištěm. Pracovní deska linky i ostrůvku je z masivního dubu, obklad linky tvoří jemná pastelová keramická mozaika.

Obytný prostor navazuje velkoplošným prosklením na terasu. Masivní dřevěný nábytek a modrobílá sedací souprava jsou hlavními aktéry ladění interiéru do provensálského stylu.

S terasou nad svahem

Majitelé neměli žádné specifické požadavky na bydlení, jen kladli důraz na to, aby byl dům energeticky úsporný a aby vyhovoval chodu mladé rodiny. Co vše to obnáší, si podrobně ujasnili až v diskusích s architektem. Ten na jejich základě předložil dvě možné varianty řešení. Obě byly situovány k horní hraně pozemku, aby nabídly co největší rozhled a co nejvíce využily slunce. Zvítězil jednoduchý kvádr se sedlovou střechou, s terasou navazující na zahradu a garáží předsunutou směrem k příjezdové komunikaci. Druhá varianta se snažila více kopírovat terén několika podlahovými úrovněmi a byla členitější i půdorysně – do písmene L. Tím však i finančně náročnější.
S volbou jednodušší varianty jsou majitelé spokojeni. Líbí se jim jak vzhled domu, tak především jeho vlastní rozložení a uspořádání. Nejvíce si cení toho, že je dům dostatečně prosvětlen a že se velkými prosklenými plochami otevírá jak výhledům, tak na terasu, která slouží jako venkovní obývací pokoj. I z toho důvodu se právě v této době řeší zastřešení terasy pergolou, aby mohla být ještě více využívána. Přece jen vysoko na svahu to mají slunečníky těžké. Ne nadarmo se tomuto místu říkalo Na Hůrce.

Klasicky z cihel

Michal Prášil i David Musil jednoznačně upřednostňují jednovrstvé zdivo. „Zateplování se nám oběma v dnešní době zdá zbytečné, když existují zdicí materiály, které umožňují nahradit zateplení a splnit podmínky nízkoenergetického domu. A navíc, když dům není zateplený, žije tak jak má, protože paropropustnost zdiva je naprosto jiná, než když je dům obalen izolací.“
Dům je postaven z cihel Heluz Family 50, a i bez zateplení se podle průkazu energetické náročnosti budovy řadí do skupiny A, tedy mezi mimořádně úsporné. Přestože se jedná o zděný dům, byla hrubá stavba dokončena za 13 měsíců od prvního kopnutí do země. Vlastní zdění zabralo rekordní tři týdny. „Tento rodinný dům nebyl naším prvním, který jsme navrhovali a stavěli z cihelného systému pro jednovrstvé zdění Heluz. Ten nás dosud nezklamal, takže pokud nemají investoři odlišnou představu, rádi se ho držíme,“ doplňuje.

Dřevo nechybí ani v koupelně, jemná tmavě hnědá mozaika ladí se zvoleným provensálským stylem interiérů.

Jednoduše nízkoenergeticky

„V době navrhování jsme neuvažovali o pasivním domě, protože v rámci finančního limitu již nebylo možné se na tento typ domu dostat. Zůstali jsme tedy u návrhu nízkoenergetického cihlového domu, který splňoval všechny požadavky investorů včetně finančních,“ vysvětluje architekt. „Také v době přípravy projektu ještě nebyly k dispozici cihly plněné polystyrenem, které stavbu pasivního domu usnadňují.“
Konceptu nízkoenergetického domu vyhovuje i podlahové vytápění napojené na tepelné
čerpadlo země-voda, které využívá tepelnou energie země z 80 metrů hlubokého vrtu. „Fandíme alternativním zdrojům, a zvláště tepelné čerpadlo země-voda považujeme za velmi efektivní a stálý zdroj energie. Kromě vlastního elektrického dohřevu nevyžaduje žádný doplňkový zdroj tepla. A jsme přesvědčeni, že ač je pořízení poměrně nákladné, do pěti let se investice díky levnému provozu vrátí,“ říká David Musil.

Prostorná koupelna a velká šatna nabízejí maximální komfort ložnicím v patře.

Provensálsky okořeněno

Technické řešení domu bylo hlavně mužskou záležitostí, zařizování interiéru převzala do svých rukou především paní majitelka. Bylo jasné, že bude laděn trochu rustikálně a projeví se v něm i inspirace francouzským venkovem. Proto architekta napadlo doplnit interiér stropními trámy, které zde neplní nosnou funkci, ale jsou tu kvůli zútulnění prostoru, a ladí se zvoleným stylem. Přírodní dřevo má totiž v tomto interiéru výhradní postavení, velké plochy stolů, stolků i kuchyňské linky a dveří jsou doplněny solitérními kusy dřevěného nábytku.
Podlahu společenského prostoru tvoří dlažba připomínající dubová prkna, ložnice jsou zútulněny PVC podlahou v imitaci dřevodekoru. Inspiraci oblíbeným provensálským stylem však nejvíce prozradí modré pruhy sedací soupravy, jemné pastelové akcenty některých kusů nábytku, barevný mozaikový obklad i jemné vzory tapet na chodbě. Je znát, že paní majitelka má smysl pro detail i pro tu správnou míru.

Půdorys přízemí
1 – vstup
2 – koupelna
3 – obývací pokoj s jídelnou a kuchyní
4 – pracovna
5 – schodiště
6 – terasa
7 – garáž

Půdorys patra
1 – chodba
2 – šatna
3, 4, 6 – pokoje
5 – koupelna

Vizitka domu

Návrh: Ing. arch. Michal Prášil
Projekt a realizace: Progress project, s.r.o.

Zastavěná plocha: 92,75 m2
Obytná plocha: 131,7 m2
Založení: betonové základové pasy a základová deska
Obvodová konstrukce: jednovrstvá zděná z cihel Heluz Family 50
Střecha: dřevěný krov, zateplení minerální vatou Isover, střešní krytina Cembrit
Okna a dveře: Rehau Geneo
Vytápění a ohřev vody: tepelné čerpadlo země-voda, podlahové teplovodní vytápění
Spotřeba energií na vytápění a ohřev vody: 43 kWh/m2 za rok

Ing. arch. Michal Prášil

Absolvent FS ČVUT, obor Architektura a stavitelství

„Rád používám přírodní materiály, jako je dřevo a kámen. Snažím se tvořit jednouché objemy hmotově i konstrukčně. Při komunikaci s klientem sázím na vzájemnou důvěru a osobní přístup.“

Progressproject, s.r.o.
Projekční a stavební firma založena v roce 2009 Davidem Musilem. Zaměřuje se na komplexní návrhy a realizace budov převážně v nízkoenergetickém a pasivním standardu pod mottem „Žijte aktivně, bydlete pasivně“.

Kontakt:
www.progressproject.cz, www.stavimesny.cz

Text: Miloslava Perglová
Foto: Petr Adámek

Uložit

Edit: