Vášeň uvnitř

Uprostřed obce mezi starší zástavbou je zasazený dům pozoruhodný svou skromnou nenápadností. Není na něm nic bez jednoznačného funkčního opodstatnění. V dnešním stavebním prostředí působí jeho suverénní střídmost důstojně a vzbuzuje zvědavost.

R odina s jedním dítětem bydlela v nepříliš vzdálené malé osadě u řeky. V nádherné krajině si před několika roky postavili nový dům. „Na první pohled tam byl ráj,“ vzpomíná náš hostitel. „Ale po čase vyplynula celá řada negativních okolností. Malý syn nemohl chodit ven, protože celá vesnice je podél hlavní silnice, ze které se stala závodní dráha motorek. Velmi nás zklamal odmítavý přístup všech lidí v obci k otázce vybudování chodníků, dětské školky i kanalizace. Raději vypouštějí odpad do řeky a na pole. V obci chybí jakákoli vybavenost, synka jsme vozili do školky autem na druhou stranu řeky. Není tam ani fotbalové hřiště, nejezdí tam autobus. Jen okolní příroda je velmi krásná, to ale stačí tak pro chataření.“

OBEC S ROZVINUTOU INFRASTRUKTUROU

Není divu, že tak rozsáhlý soubor negativních zjištění podnítil zájem bydlet někde jinde. Výsledkem trpělivého hledání na internetu byl objev parcely uvnitř trochu větší obce na protějším břehu řeky. „Mně se tu líbilo,“ přiznává hostitel. „Znal jsem to tady, protože jsem sem jezdíval na ryby.“ Podstatné bylo, že blízko jsou obchody, lékař, banka, škola, různé zájmové kroužky pro děti. Ke sportovnímu vyžití je také spousta možností. Kolem vede cyklostezka, nedaleko jsou tenisové kurty, fotbalové hřiště, sauna. Krajina je stejně kouzelná, z domu je výhled přes řeku na protější zelený svah. Řeka v těsném sousedství je zdrojem pěkných dojmů, ale může přinášet také notné komplikace, ba pohromy. „Koupili jsme tady parcelu, na které stál starý vytopený dům, taková větší zděná chata. Oceňovali jsme, že jsme získali pozemek uvnitř starší zástavby. Když vidím nové výtvory, co vznikají, vybavenost žádná, vztahy také žádné, děkuju, nechci.“

Obytné místnosti jsou ve druhém nadzemním podlaží. Z obývacího pokoje k jihu je vysunutá kovová konstrukce terasy a schodiště.

SPECIFICKÉ PODMÍNKY

Majitelům nově nabytého pozemku byl přáteli doporučen renomovaný architekt Ján Stempel, spolupracující v ateliéru s architektem Janem Tesařem. S nimi konzultovali již samotný nákup parcely široké pouhých devět metrů. Její lokalizace v pásmu protipovodňové ochrany dávala tušit, že navržení optimálního projektu pro takové podmínky nebude snadné. Řada předpisů vymezila architektům možnosti a směrovala je k výslednému řešení. Regulativy v ochranném území nepovolují stavět nové obytné místnosti v přízemí. To mělo podle prvního návrhu zůstat volné, využívané jen jako kryté stání pro automobily. Stavba zdvižená nad terén na nosných sloupech odolává případné povodni velmi dobře, protože proudící vodě celkem nic nestojí v cestě a může zase snadno odtéci. Investor dal přednost druhému návrhu, kompaktnímu dvoupodlažnímu objektu postavenému na místě zbourané chaty. V přízemí je umístěna garáž a místnost se samostatným vchodem a kompletním příslušenstvím, využitelná k přechodnému ubytování, například pro hosty. Majitelé obývají druhé nadzemní podlaží, dole mají jen předsíň a šatnu. Úzký pozemek si vynutil protáhlý tvar stavby s kratší stěnou orientovanou k řece, jejíž krásné panorama otevírají zde osazená velká okna. Z obývacího pokoje situovaného k této jižní stěně lze vyjít na vysunutou terasu a po kovovém schodišti sejít do zahrady.

K červenému jádru náleží kuchyň. Jídelní stůl je z mořeného dubu.

RACIONÁLNÍ STAVBA

Vlastnímu projektování předcházely rozhovory mající za cíl detailně definovat potřeby a očekávání investorů. Přáli si jednu velkou obytnou místnost, zahrnující obývací pokoj, jídelnu a kuchyňský kout, jak je dnes obvyklé, velká okna a přiznané konstrukce. „Nejdřív jsem pomýšlel na pohledový beton, ale zdi z neomítnutých betonových tvárnic, které jsou levnější, se mi nyní líbí ještě víc,“ vyznává majitel. „Stěny jsou zvenčí zatepleny dvaceti centimetry polystyrenu, takže uvnitř je opravdu teplo.“ Také na stropech se z finančních důvodů vzdali litého betonu a místo něj položili betonové panely, které nechali nezakryté. „Okna jsem chtěl hliníková, protože plast se mi nelíbí. Rámy z dřevěných lepených profilů jsme měli na původním domě, ale tvarově stálé nebyly. S hliníkovými okny jsme velmi spokojeni, trojskla zaručují vysoký tepelný odpor.“ Vybraná stavební společnost zahájila práce na masivních železobetonových základech v srpnu, aby s hrubou stavbou byli hotovi do Vánoc. Řemeslníci generálního dodavatele dělali na stavbě všechno, jen osazení oken a truhlářské práce zajišťovali subdodavatelé. „Stavět uprostřed obce se ukázalo jako velmi složité díky administrativním průtahům. Ačkoli všechny sítě jsou blízko, jenom přes ulici, obstarat jejich přivedení je zdlouhavé. Je potřeba získat povolení od mnoha institucí, které jsou nedobytně ukryty za telefonními automaty.“

Žlutá barva se uplatňuje v přízemních místnostech určených k příležitostnému užití.

SÍLA BAREV

Bílá stavba vyhlíží zvenčí skromně, prostě, chtělo by se říci cudně, protože za vstupními dveřmi vás uchvátí vášnivá hra sytých barev. Do kontrastu s technicky chladným betonem postavili architekti jádro domu sálající ohnivou červení. Všechny dveře sahající až ke stopu a natřené matnou barvou vytvářejí se stěnami obloženými stejnými deskami jednu výraznou kompozici. S červeným jádrem vedou dialog žlutá barva předsíně, zelená v horní koupelně a na dveřích horních pokojů a modré skříně v nich. Nečekaná a originální barevná skladba podtrhující jedinečnost architektonického díla je silným zážitkem. S majitelem se loučíme: „Už při stavbě prvního domu jsme se přesvědčili, jak je důležité, aby všechno dělali kvalifikovaní specialisté. Vsadili jsme na odborníky a dali jsme jim důvěru, kterou nezklamali.“

VIZITKA DOMU

Autoři projektu: Stempel a Tesař architekti
Plocha pozemku: 540 m2
Zastavěná plocha: 115 m2
Užitná plocha: 97 m2
Základy: železobetonové
Zdi: betonové tvárnice (KB blok 20 cm), 20 cm polystyren, tenkovrstvá omítka
Strop: betonové panely
Okna: hliníková Slovaktual, trojsklo, vnější hliníkové žaluzie
Vnitřní dveře: atypické matný lak
Podlahy: dub, keramická dlažba
Vytápění: plynový kotel, podlahové topení, zapuštěné fancoily
Vnější schodiště: ocelové
Terasa v prvním patře: Thermowood

Karla Mafková
Foto: Pavel Rydl

 

Edit: