Vivat hory, vivat venkov

Hory a klidný život na vesnici – především to učarovalo investorům, kteří se rozhodli vybudovat svůj domov v malebné krajině Beskyd.

Investoři si sice přáli bydlet na vesnici, v horách, avšak se současným standardem. Požadovali hodně prosklených ploch s výhledy. A jejich přáním byl také dvoupodlažní obytný prostor s lávkou nebo místo pro příjemné trávení volného času, jako je sauna, posilovna či vinný sklípek. Své požadavky na rodinný dům, který měl stát na volném prostranství, předložili architektům z ateliéru Architekti Vančó Kiszka.

DVĚ ČÁSTI HMOTY

„Hlavní myšlenkou domu je ucelená hmota, zahrnující všechny potřebné funkce, s průhledy na hory. Důležitým aspektem je i potřeba prostoru chráněného proti silnému větru. Ten je začleněn do celkové hmoty a v přízemí dělí dům na dvě části – hlavní obytnou a obslužnou s garáží a saunou v přízemí, se sklípkem v suterénu. Tento zastřešený prostor, krytou terasu, je možné posuvnými vraty uzamknout z obou stran a otevřít na libovolnou stranu – směrem k domu rodičů nebo do údolí, či zcela uzavřít,“ popisuje Ing. arch. Roland Vančó.

Hlavní prostor je diferencován výškově, zůstává však opticky propojen do jednoho celku. Z důvodu neplýtvání prostorem je pracovna vložena nad kuchyní a část stropu obývacího prostoru je kvůli velké výšce nepravidelně snížena.

ZÁŽITEK Z PROSTORU

Hlavní obytný prostor je diferencován výškově, na přání investora je dvoupodlažní, komunikace je v úrovni vstupu. Tento fakt v kombinaci s velkým prosklením umožňuje na poměrně malé půdorysné ploše zážitek velkého prostoru.
„Dispozice domu respektuje členění na denní a noční zónu. Horní patro je zónou klidovou, s dvěma dětskými pokoji, koupelnou a ložnicí na konci traktu. Výška chodby se nad komunikačním prostorem snižuje, naopak narůstá v obytných místnostech. Půdorysně se chodba zužuje, respektuje tak symbolicky množství osob pohybujících se po ní – v přední části, kde bývá lidí více, je širší a v zadní části naopak užší, neboť slouží již jen rodičům,“ vysvětluje Ing. arch. Agata Vančó Kiszka.

CESTY DOMEM

Do domu se vstupuje z horní strany pozemku směrem od domu rodičů. Odtud je komunikace vedena jednak do hlavního obytného prostoru s jídelnou a sezením, lehce sníženého (o několik schodů) a srovnaného s úrovní zahrady. Jeho součástí je i kuchyň, ta je však skrytá prvním pohledům. Její malá výška podtrhuje dojem velikosti obytného prostoru.
Druhým směrem od vstupu vede komunikace do krytého průchodu, průjezdu, a skrz něj do garáže. Komunikace vede okolo koupelny s WC a místností s pračkou a na sušení prádla. Prádelna přímo navazuje na krytý prostor, takže prádlo lze sušit i venku, ale pod střechou. Za průjezdem se nachází garáž, sauna a posilovna, dole sklípek a technická místnost.

Zahrada, na jejíž realizaci se podílela zahradní architektka, nabízí golfový green, pískový bunkr, který slouží dětem jako pískoviště, ale také okrasné a ovocné stromy a keře či menší záhon pro pěstování zeleniny.

LÁVKA – ČÍTÁRNA

Po schodech do druhého podlaží vystoupáte na lávku – čítárnu, která stejně jako pracovna nabízí výhled na hory a zároveň na prostor obýváku dole. Další místnosti v patře jsou již klidovou zónou. Vede k nim koridor, který je zároveň úložným prostorem s velkými skříněmi. Klidovou zónu představuje dětský pokoj, který bude v případě potřeby v budoucnu možné rozdělit na dvě místnosti, koupelna a ložnice rodičů s šatnou a s přístupem na balkon.

PRŮHLEDY A VÝHLEDY

Architekti kladli důraz na průhledy domem a výhledy. Například od vstupu lze prohlédnout skrze celý dům na protější hory. Když vjedete autem do garáže, záměrně sníženým oknem dohlédnete na protější vrcholky. A velká okna s výhledy do okolí jsou ve všech místnostech včetně koupelny.

PROSTOR PRO NÁLADY

Veškeré truhlářské prvky jsou vyrobeny na míru a to včetně kuchyňské linky se zešikmeným ramenem s ocelovým pultem pro optické oddělení od obytného prostoru. Ručně vyráběná svítidla pocházejí od českého výrobce Brokis. „Jednotlivá světla měla zdůraznit důležitost prostor, jejich reprezentativnost, navíc jsme chtěli, aby každá funkce měla svoje vlastní svítidlo. Ostatní světla jsou čistě funkční záležitostí,“ vysvětluje Agata Vančó Kiszka a její partner dodává: „Prostory jsou řešeny jako celek – propojuje je dřevěný podhled, procházející celým domem. Barevně a materiálově jsme se drželi bílé, šedé a dřeva s černými doplňky. Solitérní záležitosti jsou dílem momentálního rozpoložení klientů – mohou se měnit a reagovat na aktuální barevnou náladu.“

VIZITKA DOMU

Realizace: 2014–2015
Podlahová plocha: 328 m² + 24 m² průjezd
Materiály použité na stavbu: zateplené tepelně izolační tvárnice, železobetonový monolitický strop, březová překližka jako podhled
Střecha: dřevěný krov, falcovaný plech
Okna: hliníková, trojskla
Schodiště: betonové, polyuretanová stěrka (Flode), zábradlí ocelový plech, pásovina s nátěrem kovářská čerň
Podlahy: vinyl s podlahovým vytápěním, koberce, dlažba
Vytápění (a ohřev vody): tepelné čerpadlo

Architekti Vančó Kiszka

Ing. arch. Roland Vančó, *1975
Ing. arch. Agata Vančó Kiszka, *1977
Poskytujeme služby v oblasti pozemních staveb: rodinné domy / bytové domy / administrativa / obchod / kultura / sport / novostavby / rekonstrukce / design

 

Text: Kateřina Nová
Foto: Jiří Ernest

Edit: