Zimní grilovačka

Nenechte svého miláčka zbytečně zahálet ani mimo hlavní sezonu, naplánujte si víkendové odpoledne s vůní grilovaných lahůdek podle Zdeňka Pohlreicha. Sezvěte přátele, nasaďte kulichy, oblékněte bundy a vychutnejte si šťavnaté lahůdky jinak, než jste zvyklí…

Kuřecí prsa s citronem a estragonem
Pro šest osob
Doba přípravy: 15 minut
Doba marinování: 1–2 hodiny
Způsob grilování: 175–230 °C
Doba grilování: 8–12 minut
Na marinádu:
4 lžíce olivového oleje
najemno nastrouhaná kůra a šťáva ze dvou biocitronů
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce rozetřeného česneku
2 lžičky mleté papriky
1 1⁄2 lžičky hrubozrnné mořské soli
1⁄2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
6 řízků vykostěných kuřecích prsou,
zhruba po 170 g
1. Přísady na marinádu rozšleháme v míse.
2.  Kuřecí prsa položíme na talíř, osušíme a pomocí lžíce po obou stranách rovnoměrně potřeme připravenou marinádou. Maso přikryjeme fólií na potraviny a na hodinu dvě postavíme do chladu.
3. Gril připravíme na středně silný žár.
4. Kuřecí prsa grilujeme hladkou stranou dolů pod poklopem zhruba 8 až 12 minut, dokud se maso při stlačení nepoddává a není propečené. Jednou či dvakrát kousky obrátíme.

2

1

Vepřové burgery se zelným salátem s jablky a estragonem
Pro čtyři osoby
Doba přípravy: 20 minut
Způsob grilování: 175–230 °C
Doba grilování: 12–15 minut
Zelný salát:
200 g najemno nakrouhaného bílého zelí
1⁄2 kyselejšího zeleného jablka nastrouhaného nahrubo
1 středně velká mrkev
2 lžíce najemno nasekaného čerstvého estragonu
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce cukru
1⁄2 lžičky celerových semínek
1⁄4 lžičky hrubozrnné mořské soli
Na burgery:
750 g mletého vepřového masa
6 lžic jablečné přesnídávky
1 1⁄2 lžičky hrubozrnné mořské soli
1 lžička středně pálivé chilli omáčky
1⁄2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
4 burgerové housky
1. Přísady na zelný salát smícháme. Přikryjeme a dáme do ledničky.
2. Přísady na burgery promícháme v míse a ze směsi vytvarujeme čtyři přibližně stejně velké, zhruba 2 cm silné burgery.
3. Gril připravíme na přímý středně silný žár.
4. Burgery připravujeme pod poklopem přibližně 12–15 minut, jednou obrátíme. Na poslední minutu grilování položíme na gril housky a překrojenou stranou dolů je opečeme. Na spodní půlky housek dáme burgery a obložíme zelným salátem.

3

4

Z podkladů Velká kniha grilování s Weberem

5

160 receptů pro grilování na dřevěném uhlí, plynovém i elektrickém grilu, 1000 barevných fotografií; 469 Kč

Datum vydání: 24. 12. 2016

Edit: