Rekonstrukce hájenky

Před pár lety koupili majitelé nenápadný domek na okraji Prahy ve staré zástavbě, která probíhala pouze po jedné straně ulice. Na té druhé byl les. Od začátku bylo jasné, že dům z roku 1965, kterému vzhledem k lokalitě začali všichni říkat Hájenka, bude muset projít náročnou a rozsáhlou rekonstrukcí, aby se v něm dobře žilo rodině s dvěma dětmi, psem Barneym a kocourem Barnabášem.

Přání investorů bylo jasné a jednoduché – chtěli zachovat vizuální pohled na Hájenku z ulice a naopak zásadně upravit zadní část domu. Vypracování projektu svěřili architektům Vojtěchu Hyblerovi a Davidu Dvořákovi ze studia Archport.
„Našim záměrem bylo dodržet čistou linii, funkčnost a ctít umístění domu vůči okolí,“ vysvětluje architekt Hybler a dodává: „Po rekonstrukci vypadá dům z uliční strany v podstatě stejně jako v době výstavby, což s potěšení kvitují zejména starousedlíci. Majitelé mají zase radost z povedeného rozehrání moderního bydlení směrem do zahrady.“
Původní užitná plocha 159 m2 s dispozicí 3+1 byla upravena na 203 m2 a dispozici 4+1. Zvětšení obytné plochy bylo dosaženo dřevěnou přístavbou s výhledem a přímým vstupem do zahrady.

Hájenka po rekonstrukci v pohledu z ulice

Řešení prostoru

Návrh a kompletní zařízení interiéru bylo svěřeno studiu X, designérce Kateřině Horské. Jejím nejdůležitějším úkolem bylo zařídit prostor o velikosti 60 m2, do kterého se musela vejít kuchyň, jídelní kout, obývací pokoj a zároveň i pracovna rodičů. Dvě třetiny tohoto prostoru s šestimetrovým antracitovým oknem na jih a krbovými kamny, jsou na úrovni terénu, což je o 80 cm níže, než zbývající část prvního nadzemního podlaží. Rozdíl je proto vyrovnán třemi schody, které zároveň slouží k sezení, když se sejde více přátel. Právě tento společný komunikační prostor považují majitelé domu za ideální řešení – a ještě více jeho praktičnost vynikne, když se otevře francouzské okno do zahrady.

Hlavní obytný prostor se skládá z obývací části a jídelny s kuchyní. Dvě třetiny celého prostoru jsou na úrovni terénu, tedy o 80 cm níže, než je nadzemní podlaží. Tento rozdíl je vyrovnán třemi schody – ty velmi často slouží i k sezení.

Jednoduchý čistý design

V druhé části místnosti je kuchyňská linka a jídelní kout, kterému vévodí kompozice světel Shadow společně s ikonickými židlemi Eames. Na osvětlení je v celém domě kladen velký důraz. Designérka vybrala osvětlení Puri, které v různých velikostech, zabudované v sádrokartonových podhledech v celém domě, svým jednoduchým designem přirozeně splývá s interiérem. Hlavním materiálem v domě je bělený dub. Ten byl použit nejen na podlahy, ale i na výrobu veškerého nábytku na míru – knihoven, v kombinaci s černými kovovými stojnami a také na kuchyňskou linku – v kombinaci s černým a medovým sklem. Jako barevný akcent pak Kateřina Horská použila petrolejovou barvu v podobě repasovaného trubkového křesílka z bazaru.
Schodiště vede do patra, kam se podařilo umístit koupelnu dětí (synovi je 17 a dceři 13 let) i jejich dvě ložnice. Ty jsou vybaveny nábytkem a světly z IKEA a doplněny o drobné kousky, obrazy a texty vytvořené podle přání dětí. Příjemnou atmosféru do studentských pokojů vnášejí francouzská a střešní okna s výhledem do korun stromů v zahradě.

Jak dům funguje?

Celoročně skvěle a bez problémů. Vzhledem k jeho pozici blízko lesa (obývací pokoj je orientován na jih, ložnice na sever směrem k lesu), je v něm v létě pocitově nižší teplota. Ulice ani dům nejsou při velkých vedrech rozpálené. Vzhledem k rekuperaci se v interiéru udržuje celoročně příjemné klima. Veranda funguje jako skvělý vstupní prostor, nahrazuje vlastně předsíň. Není vytápěná, ale v létě je velmi příjemným místem k odpočinku a lenošení.
Rodina samozřejmě hojně využívá i zahradu, přes léto venku často snídají, obědvají i večeří – k posezení slouží zastřešený koutek, který vznikl ze staré kůlny. Kromě samotného sezení s grilem je tu i malá venkovní kuchyňka, WC a sklad zahradního nářadí. Zejména venkovní toaleta se osvědčila jako velmi praktická, když se v létě sejde více hostů.

 

Dům vypadá z uliční strany v podstatě stejně jako v době výstavby, což oceňují hlavně sousedé. Nová veranda funguje jako jedinečný vstupní prostor, který nahrazuje předsíň. Je nevytápěná, ale v létě je v ní velmi příjemně…

VIZITKA DOMU:

AUTOŘI: Studio ARCHPORT, Ing. arch Vojtěch Hybler a Ing. arch. David Dvořák
REALIZACE: 2014
GENERÁLNÍ DODAVATEL: Vladař a Synové s.r.o.
ZASTAVĚNÁ PLOCHA: 149 m²
UŽITNÁ PLOCHA: 203,2 m²
KONSTRUKCE: Stávající objekt je kombinace železobetonového skeletového a zděného systému. Přístavba je koncipována jako dřevostavba.
FASÁDA: Kontaktní zateplovací systém s tenkovrstvou probarvenou silikonovou omítkou.
STŘECHA: Sedlová střecha opláštěná šablonami Cembrit. Pultová střecha přístavby je opláštěna PVC folií.

Studio ARCHPORT

Kreativní přístav Archport byl založen v říjnu 2013 uprostřed neklidných vod Jadranu dvojicí architektů Vojtěchem Hyblerem a Davidem Dvořákem. Byť byl Archport založen „na vodě“, stojí jeho základy na lásce ke geometrii, jednoduchosti a úctě ke kontextu.

Ing. arch. David Dvořák

2009 – 2012: Fakulta architektury ČVUT v Praze
2010 – 2011: Fakulta architektury RWTH v Cáchách (Německo), roční studium v atelieru Prof. Mirko Bauma
2004 – 2008: Fakulta stavební ČVUT v Praze

Ing. arch. Vojtěch Hybler

2005 – 2013: Fakulta umění a architektury TU v Liberci
2010 – 2011: Fakulta architektury RWTH v Cáchách (Německo), roční studium v atelieru Prof. Mirko Bauma
„Navrhujeme interiéry, domy, budovy a městské prostory. Provádíme návrhy od první skici přes studii, získání stavebního povolení a kompletní prováděcí dokumentace až po spolupráci při výběru dodavatele a autorský dozor.“

Studio X, s.r.o.

Kateřina Horská

1984 – 1988: SUPŠ, obor malba
2010 – 2012: Design Škola Praha
„Grafickým designem a návrhy interiérů se zabýváme přes 20 let. Každý projekt bereme jako výzvu, kdy se snažíme o sladěnou kompozici barev, materiálů a stylů. Nikdy ale ne jako vlastní exhibici.“

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: archiv Institutu bytového designu

 

Uložit

Uložit

Edit:

Komentáře

Napsat komentář