Stavba nevelkého účelného domu

Na rozdíl od mnoha stavebníků, pro něž jsou vzpomínky na stavbu vlastního domu noční můrou, pro naše hostitele to byla selanka. Díky výběru ateliéru Schaufler – Roskovec, který dům vyprojektoval i postavil.

Manželé se dvěma dětmi, synem a  dcerou, znali lokalitu s  rychle přibývajícími rodinnými domy z  víkendových procházek nebo cyklistických vyjížděk. Navazovala na čtvrť, v níž obývali panelákový byt, jehož dispozice jim přestávala vyhovovat. Po rozhodnutí postavit vlastní rodinný dům je znalost místa v pěkné krajině, s čistým vzduchem a přírodou v blízkém okolí vedla ke koupi stavební parcely právě tam.

2

Dům s plnohodnotným druhým podlažím dokonale splnil přání majitelů. Pod odolnou fasádou z vláknocementových desek je silná vrstva tepelné izolace. Architekti dodali dům postavený technologií suchého zdění neobyčejně rychle.

1

Okrasnou zahradu s centrální závlahou založila odborná firma tak, aby měla snadnou údržbu.

Jasné požadavky

„Já jsem si představovala dům hlavně účelný, ne zbytečně velký,“ vysvětluje majitelka. „Abychom byli jeho provoz vždycky schopni zajistit. Sny jsou jedna věc, ale dům je potřeba udržovat, vytápět a uklízet. U domu jsem si přála zahradu, případně bazén, aby děti měly v létě osvěžení.“ Majitel doplňuje: „Myslím, že optimalizovat velikost domu se nám podařilo. Chtěli jsme, aby byl jednoduchý, moderní, vzdušný. Žádné zbytečné ozdoby. Jednoduchost v konstrukci, realizaci i v provozu a údržbě. Někdo staví a chce mít co nejvíc úložných prostor, což chápu. Ale náš názor je, že čím víc úložných prostor budeme mít k dispozici, tím víc jich zaplníme. Proto staré věci průběžně probíráme a zbavujeme se jich. Naše krédo je mít jen to, co používáme. Podobně je tomu s garáží. Řekli jsme si, že garáž nepotřebujeme, stačí nám zastřešené stání. Volný prostor bez omezení vraty usnadňuje rychlý příjezd a rychlý odjezd. Lidé se obávají námrazy, ale na autě pod přístřeškem se námraza nikdy neudělala. K uskladnění pneumatik a potřeb pro zahradu slouží uzavřený box vedle parkovacího stání.“ Manželé chtěli mít dům s plnohodnotným patrem bez střešních oken. „Podkroví je dle mého názoru hezké, ale málo účelné. Omezuje dispozici, umístění dveří, výběr a rozmístění nábytku, plocha místností je špatně využitá.“

3

Otevřený společenský prostor propojený s kuchyní posiluje komunikaci v rodině. Jižní prosklená stěna je orientovaná do zahrady.

Architektonický ateliér vše v jednom

Naši hostitelé potvrzují, že v názoru, jak má vypadat dům nebo interiér, se vždycky stoprocentně shodli. Pán poznamenává: „Já jsem v časopisu našel ten správný dům, pro nás optimální, pak jsem ve vhodný čas podal časopis ženě, která objevila přesně to, co mně se líbilo. Řekl jsem: Tak dobře, jak myslíš.“ Objevem byla publikovaná realizace ateliéru Schaufler – Roskovec. Následně investoři architekty navštívili. „Líbila se nám jejich promyšlená koncepce, design tvarově jednoduchých staveb i dispoziční řešení. Mimořádně nás zaujalo, jak rychle dokáží své domy také postavit. Jejich realizace jsme objeli a s několika majiteli mluvili. Všichni vyjadřovali velmi dobré zkušenosti. Říkali, že architekti, kteří stavbu rovněž realizovali, vždycky dodrželi termín i rozpočet.“ To bylycenné informace, protože klienti preferovali stavbu na klíč, aby se vyhnuli starostem se subdodavateli a jejich koordinováním. Také zkusili oslovit některé stavební společnosti, ale z jednání s jejich reprezentanty byli spíš rozpačití. Případní stavitelé od začátku jevili snahu projekt měnit, neměli zkušenost s předepsanými materiály, chtěli nacenit jen hrubou stavbu, jejich nabídky byly neurčité, o korektní zakázku nejevili valný zájem. „Udělali jsme moc dobře, že jsme nechali architekty navrhnout a postavit dům komplet,“ pochvaluje si majitel. „Všechno zařídili, včetně všech povolení. Neměli jsme vůbec žádnou starost. Jenom jsem se chodil dívat, jak dům roste. Někdo říká, že ho stavba stála rok života. Nás ne. Všechno šlo jako na drátkách. S pány Schauflerem a Roskovcem bych klidně kdykoli stavěl znovu.“

4

Kuchyně v kombinaci fólie světlý dub a polomatný lak vanilka byla vyrobena na míru. Stěna nad pultem je obložena skleněnou tabulí.

5

Horní koupelna je vybavena vanou i sprchovým koutem. Dřevěné prvky jsou z mořeného dubu.

Nasucho zděný dům – rychlá stavba

Architekti navrhli a velmi rychle postavili dvoupodlažní dům ve tvaru prostého hranolu se sedlovou střechou z pálených tašek. Rychlosti stavby napomohla navržená technologie suchého zdění. Fasáda ze šedých vláknocementových desek je na jižní straně prořezána velkými okenními otvory, prosvětlujícími obytné místnosti. Účinné stínění poskytují posuvné okenice. Minimum oken je v  ostatních třech obvodových stěnách. Stavba je ze všech stran včetně střechy opatřena silnou vrstvou tepelné izolace, díky čemuž je uvnitř tepelná pohoda v zimě i v létě. Dům tak dokonale splnil přání a představy majitelů. „Otevřený společenský prostor propojený s kuchyní jsme v bytě neměli,“ porovnává majitelka. „Posiluje komunikaci v rodině, můžeme být víc spolu. Důležitá je pracovna v přízemí, která se v případě potřeby může proměnit v ložnici seniorů. Líbilo se nám interiéry barevně oživit. V každém pokoji máme jednu stěnu barevnou: v obýváku červenou, v ložnici světle zelenou, v dětských pokojích oranžovou a žlutou.“ Styl vybavení preferovali moderní, jednoduchý, bezproblémový na údržbu. Dřevěný nábytek do všech místností vyrobil na míru jeden truhlář. S novým domem je celá rodina vrcholně spokojena. Majitel zdůrazňuje: „Zvolit si jednoho dodavatele, nemluvit mu do toho a nedělat žádné realizační úpravy.“

6

V severní stěně jsou nízká okna osvětlující horní chodbu.

titul

Více informací se nachází v červnovém vydání z roku 2012, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

Foto: Pavel Rydl

Edit: