Bydlení, které graduje

Světlo, prostor, zahrada – základní pojmy, které charakterizují rodinný dům v Černošicích. A také důmyslnost. Ta sice zůstává prvním pohledům skrytá, projekt této stavby je na ní ale postaven od základu.

Jednopodlažní rodinný dům v klidné vilové čtvrti kousek za Prahou představuje půdorysně členěný objekt s plochou střechou. Prakticky jde o propojení několika kvádrů s různou konstrukční výškou. „Uvnitř domu se tak ke slovu dostává princip gradace jednotlivých prostor. Bílá a šedá bosovaná omítka, otevřenost do zahrady, smysluplná dispozice, nic víc,“ říká na úvod Ing. arch. Miroslav Stach, který je spolu s Ing. arch. Janou Stachovou autorem projektu. Půdorysně je dům poměrně členitý, mezi jednotlivé kvádry jsou zasazeny pobytové terasy, nebo tím vzniká kryté závětří domu.

PRO POCIT BEZPEČÍ

Ze vstupní haly se standardní světlou výškou se vstupuje do hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou. Tento prostor je převýšený, s velkorysými prosklenými plochami, je tedy velmi světlý a vzdušný, ideální pro celodenní pobyt. Navazující chodba a celé soukromé křídlo má opět výšku standardní.
„Princip gradace používáme rádi, dá se tak přímo kouzlit s prostorem a jeho atmosférou. Přechod z převýšeného prostoru do pracovny a pokojů se standardní výškou navodí pocit bezpečí, lidé tak mohou v klidu relaxovat nebo se soustředit na práci,“ vysvětluje Miroslav Stach.

SPOLU I V SOUKROMÍ

Dispozičně je dům, který slouží čtyřčlenné rodině, řešen jako 5+kk s garáží. Obytný prostor s kuchyní a jídelnou je ze tří stran otevřen do zahrady, na hlavní pobytovou terasu. V soukromém křídle se nacházejí dva dětské pokoje propojené velkými posuvnými dveřmi.
„Rostou s dětmi – když jsou děti malé, mají jeden velký pokoj na hraní, případně mohou mít v jednom pokoji hernu a ve druhém spát. Až povyrostou, dveře zavřou a budou mít každý své soukromí,“ vysvětluje záměr Jana Stachová. Na druhém konci domu je pak ložnice rodičů s šatnou a soukromou koupelnou a také pracovna. Technické provozy – šatny, koupelny, technické místnosti – jsou koncentrovány při severní fasádě domu.

NEŽ SI ZVYKLI…

Velké prosklení do zahrady bylo jedním ze základních požadavků investorů. Přesto si, jak s odstupem času vzpomínají, museli na velkorysé propojení s exteriérem zvykat. Dnes by rozhodně neměnili. V domě se jim žije velmi dobře – užívají si světlo a otevřenost bydlení či atmosféru převýšeného prostoru v obýváku, majitelka domu oceňuje, že má z obytných místností a zejména z pracovny skvělý přehled, co se děje na zahradě, a manžel si zase užívá chytrou elektroinstalaci.

DOMINANTNÍ KNIHOVNA

Masivní dřevěná podlaha ve tmavém odstínu, která byla přáním majitelů, je základním prvkem, od kterého se odráží návrh celého interiéru. Domem se prolínají tři materiály – dřevo dub, barva bílá a antracitová. Dominantním prvkem v obytném prostoru je knihovna, jejíž součástí je předsazený panel pro umístění televize. Výběr svítidel a osvětlení byl doménou majitele domu, který je navíc fanouškem chytrých elektroinstalací. K dispozici je tak nespočet světelných variant pro vytvoření konkrétní atmosféry.

LEVITUJÍCÍ KUCHYŇ

Kuchyň má podobu sestavy s vysoko umístěnými spotřebiči a úložnými prostory, která je zavěšena na stěně a podsvícena, čímž je umocněn dojem levitace v prostoru. Ve skříňce s výklopnými dvířky se dobře schovají drobné kuchyňské spotřebiče. Pracovní plocha na širokém ostrůvku je vybavena dřezem a varnou deskou i integrovanou digestoří. Kuchyně stejně jako veškerý vestavěný nábytek a také jídelní stůl, konferenční stolky nebo postel, byly vyrobeny podle návrhu architektů.

VIZITKA DOMU

Návrh a projekt domu, řešení interiéru: boq architekti/ Ing. arch. Miroslav Stach, Ing. arch. Jana Stachová
Realizace: 2017–2018
Zastavěná plocha: 230 m2
Užitková plocha: 170 m2
Stavební systém, materiály: zděná stavba, porotherm
Energetická náročnost: A
Vytápění a ohřev vody: tepelné čerpadlo, rekuperace
Střecha: fólie
Okna: hliníková, eurookna
Dveře: hliník (exteriérové), bílý lak (interiérové)
Podlahy: dřevo dub, povrchová úprava kouřový ořech
Inteligentní technologie: Loxone

Boq architekti

Miroslav Stach (*1984) a Jana Stachová (*1985)

„Architektura nás baví, architekturou žijeme. Rádi si hrajeme s prostorem, nebojíme se nezvyklých řešení a orientujeme se na detail.“

Pracovní i životní partneři, fungují jako tvůrčí duo již od roku 2008. Oba absolvovali magisterský program na Fakultě architektury ČVUT a pracovali na množství projektů pro různé ateliéry až do roku 2014, kdy si založili vlastní studio.
Zaměřují se zejména na návrhy rodinných a bytových domů, interiérový design i odbornou pomoc s realizací projektů. Pozornost směřují také na větší soubory rodinných domů.
Specializací ateliéru jsou malé byty, a to včetně těch skutečně malých.
boqarchitekti.cz

Text: Kateřina Nová
Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Profilové foto: Tomáš Železný

Edit: