Rekonstrukce přes Skype, telefon, email

Spolupráce architektky Evy Bradáčové na rekonstrukci bytu v panelovém domě proběhla netradičně a sice na dálku. K domluvě s majitelem sloužily moderní komunikační prostředky – telefon, skype a email.

Moderní technologii využil majitel bytu i k hledání architekta, který by mu pomohl s rekonstrukcí bytu. Na internetu ho zaujaly práce architektky Evy Bradáčové i její nabídka spolupráce on-line, která přináší mladému dynamickému člověku úsporu času i nákladů na dopravu. Spolupráce Praha-Zlínský kraj tak mohla začít. Telefonicky či po skypu se domlouvali na požadavcích, představách, způsobu řešení, finančních možnostech. „Vítala jsem, že se majitel rozhodl pro celkovou rekonstrukci, ta je podle mého jedním z důležitých aspektů úspěchu. Nikdy nedosáhnete perfektního výsledku, pokud budete dělat kompromisy a rekonstruovat interiér jen částečně,“ říká Eva Bradáčová.

1

Dveře mezi kuchyní a obývákem byly zrušeny a otvor rozšířen, aby přesunutý jídelní kout plynule navazoval na kuchyň.

2

V obývacím pokoji převládá kombinace černé a bílé, jak u nábytkové stěny navržené na míru, tak u sedacího nábytku a jídelního stolu.

3

Kuchyňská linka se přesunula blíže k oknu, pracovní deska pod oknem slouží i k menšímu stolování s výhledem z okna. Prostory vedle okna jsou využity k umístění lednice a trouby.

Minimální, leč zásadní změna

Jedná se o klasický panelákový byt typu T06_B. Tyto byty mají dispozici omezenou rozponem 3,6 m, proto nejsou možné velké zásahy, například bourání stěn. Nejslabším místem tohoto typu bytu je malé nevyhovující umakartové jádro a kuchyňská linka vtěsnaná do krčku mezi ním a obývacím pokojem. Proto architektka přesunula linku ze stísněné tmavé chodbičky do místa původního jídelního koutu. Linka má nyní dostatek světla, navíc je pracovní plocha doplněná o desku pod oknem. Dá se u ní sedět a s výhledem z okna třeba i posnídat. Jídelní stůl se přestěhoval do obýváku a je snadno přístupný rozšířeným dveřním otvorem. Umakartové jádro bylo nahrazeno zděným a zvětšilo se o část původní kuchyně. Díky tomu mohla architektka vyhovět přání majitele, aby měl v koupelně prostorný sprchový kout se sedátkem a dlouhé umyvadlo se dvěma bateriemi. Dalším přáním majitele bylo vytvořit z jednoho pokoje pracovnu s tím, že se v budoucnu promění v dětský pokoj. Ve vedlejším pokoji s balkonem je umístěna ložnice. Majitel bytu si našel realizační firmu, která podle podkladů architektky provedla rekonstrukci bytu. Kontrola průběhu rekonstrukce probíhala opět na dálku, přes skype, prostřednictvím fotografií.

4

Dekorativní dřevěný 3D obklad v čele postele byl navržen podle přání majitele. LED podsvícení motiv prostorově zvýrazňuje.

5

6

Zelená s akcenty černé

Architektka navrhla nábytek na míru – kuchyň, nábytkovou stěnu v obýváku, knihovnu, skříň v ložnici. Na ostatní zařízení bytu dávala majiteli doporučení s tím, kde se může osobně podívat na daný kus nábytku, svítidla, obklady, textilie a podobně. Co se barevnosti týče, vycházela z požadavku majitele na zeleno-černou kombinaci kuchyňské linky. „Z celé škály zelených odstínů jsem klientovi doporučila přívětivý a svěží odstín limetkově zelené. Protože se jedná o poměrně výraznou barvu, navrhla jsem její opakování i v jiných částech bytu.“

7

Majitel dal při zařizování koupelny přednost sprchovému koutu s velkým vyzděným sedátkem a dlouhému umyvadlu.

10

Pračka se sušičkou jsou umístěny samostatně mimo koupelnu.

Limetková zeleň dominuje koupelně a toaletě, v ložnici ji prezentuje tapeta s motivem konvalinek, v drobných akcentech se objevuje v celém bytě. Jedině pracovna je řešena neutrálně šedobílou tapetou, aby vyhověla jak pracovně, tak budoucímu dětskému pokoji. Ani zde však zeleň nechybí – obstarává ji výhled z okna. Výraznou kombinaci zelené a černé doplňuje hnědá vinylová podlaha, která je dalším jednotícím prvkem bytu, stejně jako bílé plochy stěn, nábytkových dvířek či stolu. Vstup do bytu ozvláštnila architektka kamenným obkladem stěny lemujícím chodbu vzniklou stavebními úpravami haly a kuchyně: „Mám ráda, když otevřete dveře do bytu a vidíte něco, co okamžitě navodí příjemnou atmosféru.“

11

Ing. arch. Eva Bradáčová (*1980)

Absolventka Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci spolupracovala s předními českými ateliéry a od roku 2011 provozuje samostatnou praxi v oblasti navrhování interiérů. Zabývá se bytovými i komerčními interiéry a dává důraz na zpracování zakázek od konceptu až po realizaci. Nabízí také řešení interiérů on-line, jehož příkladem je i tato rekonstrukce.

„Mým hlavním cílem jsou spokojení klienti, kteří se i v průběhu rekonstrukce mohou věnovat svým oblíbeným činnostem a nejsou jí nijak omezováni.“

Kontakt:
e.bradacova@ebarch.cz
www.ebarch.cz

Foto: Jiří Ernest

Více informací se nachází v listopadovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Uložit

Datum vydání: 19. 12. 2016

Edit: