Jak šetřit životní prostředí v domácnosti

domácí zahradničení

Spoustu nápadů i produktů k šetrnějšímu přístupu přinášejí projekty Lepší svět začíná doma a Druhý život nábytku na webu obchodního domu IKEA. Foto: IKEA

Ohleduplnost k planetě může mít řadu forem, počínaje zásadními a nákladnými opatřeními přes změnu způsobu života a každodenních zvyklostí.

Šetrný přístup k životnímu prostředí se dnes netýká jen hrstky aktivistů, ale s rostoucí naléhavostí celé současné generace a především těch budoucích. Příčinou je prudce se zhoršující situace na naší planetě, ať už jde o stav ovzduší, vody, energetických zdrojů, nebo půdy a nerostných surovin. Pro jejich zachování je nezbytné, aby se životní styl i běžné návyky každého z nás radikálně změnily. K některým stačí „jen“ změna smýšlení a jiné se dokonce z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Mezi logické kroky, šetřící nejen planetu, ale i finance, patří úspora energie, výrazně urychlená aktuální energetickou krizí. Majitelé rodinných domů přecházejí k vytápění tepelnými čerpadly, pořizují si solární a fotovoltaické panely, zateplují své nemovitosti a brání únikům tepla výměnou oken či dveří za jejich nejmodernější typy. To vše stát podporuje i pomocí dotačních programů.

Šetření životního prostředí v domácnosti

A jak se chovat šetrněji k životnímu prostředí v každodenním životě? Zdánlivě nenápadná, ale významná je třeba snaha zabránit plýtvání, čehož lze docílit promyšleným nakupováním i lepším využitím zbytků potravin. Omezit lze také jednorázové, zejména plastové obaly a preferovat udržitelné materiály.

Vedle způsobu vytápění je důležitý i výběr vhodných zdrojů osvětlení. Svítidla vybavená úspornými LED žárovkami či kuchyňské linky nasvícené LED pásky jsou už v mnoha domácnostech běžné. Praktické je i využití různých typů solárních svítidel, nabíječek apod. Další cestou je výměna starých domácích spotřebičů za moderní úsporné typy. Pozornost byste měli věnovat především těm trvale či dlouhodobě zapnutým, jako jsou chladnička, mrazák, pračka, sporák, trouba nebo televizor. Ušetření energie lze docílit i optimálním naprogramováním systému inteligentní domácnosti. Úsporné vodovodní baterie nebo toalety zase významně přispějí k šetření vodou.

venkovní textil z recyklovaných PET lahví

Vzorované polštáře a oboustranné venkovní koberce značky Green Decore se dělají z recyklovaných PET lahví. Foto: Bonami

Třídění odpadu a další možnosti

Třídit odpad dnes bereme jako samozřejmost a Češi patří v této oblasti dokonce k evropským premiantům. Oddělování papíru, skla či plastů je jistě potřebné a záslužné. Jejich recyklace a další způsoby využití jsou ale nákladné a vyžadují spoustu energie, proto

je dobré objem odpadu omezit například využíváním bezobalové drogerie nebo některých druhů potravin. To už je samozřejmě pracnější, a ne všude mají lidé k těmto možnostem přístup. Snadnější cestou je oddělovat v domácnosti organický odpad a využívat různé typy kompostérů. I ve městech mnohé místní samosprávy zdarma poskytují tzv. hnědé popelnice na organický odpad.

Umění z PET lahví

Nová PET Tropicana se nazývá výstava plastik sochařky Veroniky Richterové, které jsou k vidění v botanické zahradě v Praze-Troji. Exotické rostliny, které dokonale vyniknou v prostředí skleníku Fata Morgana, Veronika vyrábí z barevných PET lahví a běžný odpad přetváří v umělecké dílo.

Text: Dita Fingerlandová
Foto: se svolením firem Bonami, Laladesign, Kokoza, Orion, botanická zahrada Praha-Trója, Dedra, Kpled, Světla24, IKEA, Alax, Homein

Datum vydání: 29. 3. 2024

Edit: