Složte si dům z panelů či kostek

Rodinný dům se dá postavit i za jediný den! Že ne? Ani ho nemusíte stavět: Když budete chtít, přiveze vám ho náklaďák na korbě.

Základem všech montovaných staveb je přesnost a jednoduchost. Konstrukční panely či ucelené moduly mají zpravidla už z výroby vytvořené otvory pro okna, dveře, elektroinstalace a vzduchotechniku. Čím méně se do konstrukce zasahuje na místě, tím je výstavba rychlejší, přesnější a energeticky efektivnější.

Prefabrikované moduly Technos z lehkého keramického betonu umožňují postavit hrubou stavbu během jediného dne! Opláštit je můžete klidně dřevem. Výstavba je levná a variabilní. foto Glasiert.

PANELÁK ZE DŘEVA

Technologií montované dřevostavby dnes postavíte za tři týdny hrubou stavbu domu s vynikajícími parametry tepelné izolace (i pasivní standard). Z továrny pečlivě připravená dřevěná stavebnice se všemi funkčními výřezy se odváží na stavbu, kde z ní realizační firma během několika hodin poskládá masivní a skutečně celodřevěnou konstrukci. Na ni se pak aplikují okna, dveře a veškeré instalace přesně podle projektu. Kompletní realizace na klíč ve vysoké kvalitě by měla být hotova do čtyř měsíců. Jistotu kvalitního provedení vám může zprostředkovat Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) – profesní organizace pro montované dřevostavby. K zabezpečení kvality staveb pro zákazníky slouží mimo jiné certifikace podle Dokumentu národní kvality (viz www.admd.cz).

Na zemních vrutech je postaven modulový rodinný dům Natura Simple 6×9 v Březnici. Ekologická výstavba, možnost dodatečného zvětšení. Cena od 1 870 000 Kč. foto Natura Space.

LEHKÉ STAVĚNÍ

Stavba rodinného domu má být moderní, rychlá, jednoduchá, levná a ekologická, tvrdí stavební filozofie Light Building. Z procesu výstavby proto zcela odstraňuje betonování a zdění. Domy se nezakládají na stavební desku, nýbrž na zemní vruty. Na ně se osazuje plně vybavené prefabrikované jádro domu se všemi instalacemi a předem osazenými zařizovacími předměty. Podlahy, stěny i střecha domů jsou ze stavebního systému Europanel (energeticky účinný, pevný a lehký). Technologie zakládání na zemních vrutech je velmi pružná a ve spojení s montovanou či modulovou výstavbou umožňuje doplnit rodinný dům během několika dnů (za plného provozu) o další místnost nebo terasu.

Vítěz hlasování veřejnosti v soutěži Dřevěná stavba roku 2018, kategorie Moderní dřevostavby – realizace (Dřevostavby Biskup). foto Nadace dřevo pro život.

HRÁTKY S KOSTKAMI

Modulární dům v obecném smyslu je stavba, jejíž konstrukční systém tvoří jednotlivé prefabrikované buňky – tzv. moduly. Rozměrově unifikované buňky jsou seskládány a smontovány k sobě, čímž vytvářejí požadovaný prostor. Obytné moduly (stavební buňky či přepravní kontejnery) lze dnes použít jako základní stavební jednotku výstavby, která tvoří jednu z finančně nejvýhodnějších alternativ ke klasickému zdění. Modulární domy překvapivě dovedou bez potíží splnit nároky na nízkoenergetickou výstavbu, v případě zvýšené tepelné izolace mohou dokonce dosáhnout i pasivního standardu. Lze dosáhnout barevné i tvarové pestrosti a řešení na míru. Fasáda může mít klasickou omítku, elegantní prosklení či dřevěný obklad. Nejlevnější variantu ovšem představují přiznané moduly z trapézového plechu.

Hotový dům z dřevěných modulů si můžete nechat přivézt přímo na pozemek, případně nechat smontovat z předpřipravených dílů. Dům Easy 150, dodání do tří měsíců. EasyHomes.

BYDLENÍ V KONTEJNERU

Pokud vám nechybí elán a dobrodružný duch, zkuste bydlení v klasickém přepravním kontejneru. Díky své velmi nízké pořizovací ceně představují tyto kontejnery nejen ekologickou alternativu bydlení, ale také lákadlo pro podnikavé obchodníky.


Tři body z historie montovaných dřevostaveb

  • Již roku 1880 patentoval dánský rytmistr Johann Gerhard Clement Döcker systém staveb z panelů s dřevěným rámem, na který byl připevněn lisovaný předchůdce cementovláknité desky. Výroba mobilních domků tímto systémem byla spuštěna v roce 1882 v továrně Christoph & Unmack v německém Niesky, od roku 1915 se přesunula do severočeských Černous.
  • V bývalém Československu byla počátkem 70. let 20. století zakoupena licence na výrobu montovaných dřevostaveb od západoněmecké firmy OKAL. Výrobu zahájil národní podnik Rudné doly Jeseník.
  • Po roce 1989 se zde výrobou montovaných dřevostaveb začalo zabývat mnoho firem, ale nízká odborná úroveň vedla k chybám, které rozvoji oboru uškodily. Dnes dbá na kvalitu provedení profesní sdružení ADMD.

Obchod bez byrokracie

  • Výška námořního kontejneru se pohybuje od 197 do 270 cm, šířka od 209 do 235 cm, standardní délky jsou cca 6 nebo 12 metrů. Kontejner není stavbou!
  • Cena použitého velkého kontejneru (délka 12 metrů) začíná v českém bazaru již na 30 000 Kč, obytný kontejner ovšem pořídíte až od 50 000 Kč výše.
  • Obchod s luxusními kontejnery v západním designu kvete nejvíce v Číně: cena k jednání je podle standardu vybavení od 160 až do 400 tisíc Kč.
  • Pro zvětšení obytného prostoru lze propojit více kontejnerů a rozšířit jejich prosklení. To už ale bude běžná stavba, jež vyžaduje územní rozhodnutí.

 

Text Vít Straňák, foto se souhlasem firem Glasiert, Natura Space, Nadace dřevo pro život a EasyHomes

 

Datum vydání: 19. 5. 2021

Edit: