Dobrou chuť v novém roce!

1

Kniha Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky pro děti, maminky, tatínky, partnery a mnohé další důležité osoby i zvířátka, ale také originální nápady na zabalení těchto mňamek. Jedlé dárky lze věnovat k nejrůznějším příležitostem v roce nebo prostě jen tak pro radost. S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku, protože kniha obsahuje také přílohu se jmenovkami, krabičkami, kornoutky… Vzhledem k tomu, že je knížka členěna podle měsíců v roce, sáhli jsme hned do úvodních lednových receptů.

2

NOVOROČNÍ KARAMELY 
Už první minuty Nového roku přivítejte báječně sladce. Nový rok je přece ještě mimino a potřebuje hýčkat. Dopřejte mu pořádnou porci sladkého mléka. Tyhle karamely vás naprosto dostanou, kupované už budete navždy v klidu míjet. Slibuju! Když si tenhle recept oblíbíte, můžete vyzkoušet nekonečné množství obměn. Takže sice máte po ruce nevyčerpatelnou zásobu dárků hned v prvním receptu, ale rozhodně nepřestávejte listovat.

Recept na asi 60 karamel: 
Suroviny: 
1000 g třtinového cukru, 125 ml smetany na vaření, 100 g másla, 397 g salka

Cukr nasypte do pětilitrového hrnce. Karamely při vaření dost nabudou. Dobře promíchejte se smetanou. Přidejte máslo nakrájené na menší kousky a kondenzované mléko. Hrnec postavte na sporák na střední plamen a začněte zahřívat. Za stálého pomalého míchání přiveďte směs k varu, mělo by to trvat nejvýš deset minut. Pokud se při míchání objevují hnědé pruhy (karamel), zmírněte stupeň ohřevu. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte plotýnku na minimum. Občas promíchejte, aby se směs nepřilepila ke dnu. Nelekejte se, když začne zlehka hnědnout. Budoucí karamely nechte vařit asi 20 minut. Poté naberte kousek hmoty na lžičku a ponořte ji do sklenice se studenou vodou. Když ji vytáhnete, měla by hmota vytvořit měkký, lepivý útvar a pomaloučku stékat ze lžičky. Hrnec odstavte z plotny a začněte hmotu rychle míchat. Tím se tekuté karamely ochladí a začnou se utvářet krystaly. Míchejte do té doby, než ucítíte vařečku jemně drhnout o dno hrnce a hmota bude o něco méně tekutá. V tomto okamžiku rychle nalijte směs na připravený plech vyložený pečicím papírem a nechte zcela vychladnout. Nakrájejte na kostky o velikosti asi 4 x 2 cm.

Balení:
Budete potřebovat:
Hnědý pečicí papír, zlatou samolepicí fólii, tenkou hnědou saténovou stuhu

Nakrájené karamely zabalte každou zvlášť do obdélníku pečicího papíru, který bude zhruba odpovídat jejímu rozměru plus asi 4 cm navíc, balte jako klasické bonbony. Karamelu uprostřed přelepte proužkem zlaté samolepicí fólie a do středu zlatého proužku ještě navažte tenkou saténovou stužku.

Tip: 
Zkuste přimíchat nasekané ořechy, pomerančovou kůru nebo čokoládu.

3

BRYNDZOVÉ ČTYŘLÍSTKY S ROZMARÝNEM
Slavíte silvestr s partou přátel, nebo rodinou? Přivítejte je originální novoročenkou se symbolem štěstí. Popřejte svým blízkým vše dobré a chutné do nového roku. Neznám nikoho, komu by se každý rok nehodilo štěstí do zásoby. Upečte si to své, opravdu si ho přejte a ono přijde!

Recept na asi 20 čtyřlístků:
Suroviny:
250 g polohrubé mouky, 150 g změklého másla, 200 g brynzy, 3 snítky čerstvého nebo půl lžičky sušeného rozmarýnu, 1 žloutek, hrubá sůl a nahrubo podrcený zelený pepř na posypání

Mouku, máslo, brynzu a nadrobno nasekaný rozmarýn zpracujte na hladké těsto a dejte přes noc odpočinout do chladu zabalené do potravinové fólie. Těsto vyválejte na posypané ploše na výšku asi 1 cm a formičkou vykrájejte malá srdíčka. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte hrubou solí a podrceným zeleným pepřem, pečte při zhruba 230 °C asi 10 minut, dokud nezrůžoví. Nechte vychladnout na mřížce.

Balení:
Budete potřebovat:
Zlatý karton, zlatý provázek, hnědou obálku, zlatou stuhu, nůžky

Vystříhejte ze zlatého kartonu čtverce o rozměrech 8 x 8 cm nebo podle velikosti srdíček. Na kartičku si cvičně naskládejte čtyři upečená srdíčka tak, aby vytvořila čtyřlístek, a tužkou si naznačte na karton střed čtyřlístku a čtyři body – v místě výkroje na horní straně srdíček. Nůžkami se špičkou udělejte do kartičky dírky – ve středu čtyřlístku větší a ostatní čtyři o něco menší. Zlatý provázek nastříhejte na čtyři pramínky s dostatečnou rezervou, aby zbylo i na stonek čtyřlístku. Prostrčte je největší středovou dírkou v kartonu a na rubové straně je svažte do uzlíku. Na karton položte vždy dvě protilehlá srdíčka. Přes jejich střed veďte provázek, prostrčte ho menší dírkou a z rubové strany svažte provázky pevně k sobě. Stejným způsobem připevněte i dvě další srdíčka. Pod spodní hranou čtyřlístku vystřihněte poslední, šestou dírku, a z rubu na líc provlékněte tři pramínky provázku. Spleťte z nich copánek, zauzlujte a zbytek odstřihněte. Tak vznikne stonek čtyřlístku. Čtvrtý provázek, který zůstal na rubové straně, odstřihněte za uzlíkem. Kartičky vložte do hnědých obálek a převažte zlatou stuhou.

5

SILVESTROVSKÉ MINIBROWNIES S PRSKAVKOU 
Neznám nic krásnějšího než se projíst starým rokem do právě přicházejícího. Hříšně dobré brownies jsou pro přelom roku ideální. Honem si je upečte, než si vzpomenete na dietní předsevzetí do nového roku. Příprava je jedno velké čokoládové mazlení. Pořádně si ho užijte a dodržte moje rady, aby brownies byly opravdu takové, jaké mají být. Ležérní, bez stresu, bez triků velké kuchyně, prostě čokoláda.

Recept na asi 15 košíčků: 
Suroviny: 
180 g másla, 180 g kvalitní hořké čokolády (nejméně 70 % kakaové hmoty), 80 g hladké mouky, 40 g kakaového prášku, 50 g bílé čokolády, 50 g mléčné čokolády, 3 velká vejce, 270 g třtinového cukru

Máslo nakrájejte na menší kousky a vsypte je do misky. Přidejte rozlámanou tmavou čokoládu a ve vodní lázni ji za stálého míchání rozehřejte. Sejměte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Nasekejte mléčnou i bílou čokoládu na kousky. Vejce rozklepněte do mísy a přisypte k nim cukr. Elektrickým šlehačem nebo metlou šlehejte tak dlouho, až směs napění, zesvětlá a zdvojnásobí objem. Na tuto směs nalijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a lehce vše promíchejte plastovou nebo gumovou špachtlí. Míchejte opravdu zlehka a něžně. Do čokoládové směsi prosijte mouku a kakao tak, abyste povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu opatrně zapracujte špachtlí. Nechte mouku provlhnout a spojit se s čokoládou. Hrudky tomuhle těstu neuškodí. Zapracujte kousky bílé i mléčné čokolády. Těsto vlijte do papírových samonosných košíčků zhruba do tří čtvrtin. Uhlaďte, aby mělo všude stejnou výšku. Formičky vložte do předehřáté trouby. Po 15 minutách povytáhněte mřížku a trochu zatřeste. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřete a pečte ještě pět minut. Když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy, máte hotovo.

Balení:
Budete potřebovat:
15 kusů samonosných pečicích košíčků na muffiny, zlatou stuhu, prskavky

Každou brownie převažte zlatou stuhou jako dárek. Do každého kousku pak zapíchněte prskavku a naaranžujte na prostřený stůl.

4

Denisa Bartošová se od roku 2005 profesionálně věnuje dekor stylingu a stylingu při fotografování jídla. Pracuje jako redaktorka, realizuje proměny interiérů jako interiérová designérka. V současné době také provozuje e-shop a kamennou prodejnu, pro které navrhuje vlastní výrobky. Více na www.desina.cz

Datum vydání: 30. 12. 2015

Edit: