Doceňujeme stále víc, co máme

Výrok majitelů nového domu, dokládající kvalitu individuálního projektu i spokojenost s výběrem lokality pro stavbu nového obydlí, by jistě potěšil každého architekta.

Po svatbě bydleli manželé několik let v paneláku. Byli spokojeni, vše potřebné bylo blízko, mateřská školka před domem, nic jim nechybělo. Až na jednu věc: zahrada kolem domu. Dlouho toužili po bydlení v  rodinném domě se zahradou, což ostatně pán dobře znal, neboť v takovém domě vyrostl.

Dobrá adresa, krásné okolí

Touha přerostla v rozhodnutí vlastní dům si pořídit. Důležitým faktorem určujícím kvalitu bydlení je i jeho okolí. Prvním krokem tedy bylo vytipovat optimální místo a zakoupit pozemek. Naši hostitelé hledali pečlivě a poměrně dlouho. „Přáli jsme si bydlet buď na okraji města, nebo v nějaké blízké obci,“ vypráví majitel. „V novém takzvaném satelitním sídlišti jsme být nechtěli. Hledali jsme obec, která by měla svého ducha, s občanskou vybaveností, školou, obchody, lékařem, dobrou dostupností do města. To všechno jsme našli tady.“ Dozvěděli se, že v jedné obci nedaleko města, která patří mezi zájemci o bydlení v rodinném domě mezi nejžádanější, jsou ke koupi stavební parcely. Developer prodával zasíťované pozemky ležící podél zpevněných cest. „Dnes víme, že jsme si ze tří nabízených vybrali ten nejlepší, ačkoli tenkrát jsme si neuvědomovali význam orientace ke světovým stranám. Přístupovou komunikaci máme na severozápadě a výhled z domu do zahrady a krásné krajiny se nám otevírá k jihovýchodu.“

Nadšení budí pracovní desky z černé kartáčované žuly. Je krásná a odolná.

Dům navržený přesně pro klienta

Nastávající stavebníci o typovém projektu vůbec neuvažovali, upřednostnili individuální spolupráci s architektem, který vypracuje projekt přesně podle jejich zadání a potřeb. Oslovili architekta Rostislava Jakubce, dlouholetého kamaráda. „Jiného architekta jsme nehledali. Prohlédli jsme si jeho realizace na internetu a pár jsme jich osobně navštívili. Myslím, že stavět podle individuálního projektu a obrátit se na něho bylo velmi dobré rozhodnutí,“ hodnotí majitel. „Naše představy a požadavky jsme řešili až s architektem. Přáli jsme si, aby interiér byl propojený se zahradou. Chtěli jsme vzdušný obytný prostor, protože tam trávíme doma nejvíc času. Obývák volně spojený s kuchyní a s jídelnou, protože takové řešení se nám osvědčilo již v  předešlém bytě. Já jsem kladl důraz na saunu, aby z ní bylo možné vyjít ven na mráz. Představovali jsme si moderní dům střídmého vzhledu, nic okázalého. Jeho ztvárnění jsme ponechali plně na architektovi, který na projektu pracoval spolu se svými dvěma kolegy.“ Architekt za měsíc přinesl několik skic možných řešení, poněkud se lišících v půdorysném uspořádání. Z pěti variant si klienti jednu vybrali a tak v podstatě hotový dům vypadá. „Byli jsme nadšeni, že nám architekt po první schůzce přinesl návrhy, z nichž jsme si zvolili ten, který pak rozpracoval. Chtěli jsme, aby garáž byla součástí domu, abychom nepřecházeli mezi dvěma objekty. Architekti navrhli dvojgaráž spojenou s domem, ale vysunutou mimo obytný objekt směrem k ulici. Na opačném konci vystupuje z hlavní hmoty směrem do zahrady menší těleso s obývacím pokojem. Díky tomu si stavba zachovává proporce přiměřené rodinnému domu.“ V průběhu precizování projektu ještě architekti klienty překvapili několika vtipnými detaily. Například severozápadní stěna v kuchyni a jídelně je šikmo a přesah patra pak tvoří stříšku chránící vstup do domu. Schodiště umístěné zhruba ve  středu stavby je prosvětlené skleněnými deskami, tvořícími zde rovněž zastřešení. Schodišťová hala dělí druhé podlaží na zónu rodičů a zónu dětí. Chodbičky k ložnicím osvětlují světlovody. Elegantní stavba uměřených tvarů dokonale splnila všechna přání, potřeby a očekávání majitelů.

Exotické dřevo merbau je položené průběžně ve všech pokojích i na schodech.

Spolehlivý stavitel

Stavební realizaci se investoři rozhodli svěřit svému dobrému známému. Hrubou stavbu postavil se svou firmou a na další subdodávky najímal specialisty. Specifickým úkolem bylo zhotovení železobetonového stropu překlenujícího velký rozpon společenského prostoru bez podpěrných sloupů. Monolit je navíc ve dvou výškových úrovních, neboť nad garáží je strop níž než v obytné části. Řemeslníci dobře zvládli i napojení střešních skleněných desek na sousední zdi ve střední části objektu. Práce postupovaly tak, že do roka se majitelé mohli nastěhovat do hotového domu včetně zahrady.

Interiéry podle jednotného konceptu

Architekti navrhli rovněž interiéry. Majitelé si přáli podlahy z exotického dřeva merbau a světlou kuchyni. V ostatním se spolehli na architekty. Vše sjednocuje průběžně položená podlaha z teple hnědého merbau v  kombinaci se světlými plochami nábytku. Na dlouhé východní stěně společenského prostoru se prolíná kuchyňský nábytek v lesklém laku odstínu slonová kost a obklad z  palisandru s  výraznou kresbou. Z  palisandru jsou rovněž desky jídelního i konferenčního stolu a boky kuchyňského nábytku. Uzavřený úložný prostor pod schody je přístupný skříní v předsíni.

Majitelé si přáli dostatečně velkou terasu jako přechod mezi obytným prostorem a zahradou.

Pocta odborníkům

Majitelé se v novém domě cítí naprosto úžasně. Pochvalují si velikost hlavního obytného prostoru a jeho výborné propojení s exteriérem. Pozitivní náladu posiluje slunce přicházející do domu střední prosklenou částí. Připomínají, že základem spokojenosti je prvotní výběr místa. „Nesmírně důležité je vybrat si správného architekta a  investovat do  individuálního projektu. Mnohým se to zdá drahé, ale architekt vymyslí dům tak, jak ho neodborník nikdy nevymyslí. Dům od architekta je nesrovnatelně lepší. Podobně přínosná je spolupráce se zahradním architektem.“

Karla Mafková
Foto: Pavel Rydl

Edit: