Panelákový byt na míru

2

Interiér panelákového bytu zútulnilo použití překližky na úložných boxech, které zároveň dělí otevřený prostor, a na kuchyňské lince navržené na míru v netradičním zkoseném tvaru.

 

Že lze zrekonstruovat byt v panelovém domě vkusně, prakticky a téměř za hubičku, nám ukázali architekti z ateliéru Skvadra. Čtyřčlenná rodina si díky nim může bydlení v paneláku spokojeně užívat.

Rodina se dvěma malými dětmi tráví nejraději čas pospolu, což byl v původním bytě s klasickou dispozicí 3+1 trochu problém. Proto při rekonstrukci zmizelo několik vnitřních nenosných příček a prostor se zvětšil a otevřel. Z téměř pětasedmdesátimetrového bytu vznikl částečně open space spojující vstupní halu, obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. Jen dvojice ložnic zůstala zachována. V rámci zadání bylo úkolem architektů též chytře vymyslet úložné prostory. Majitelé mají spoustu knih a také potřebovali někam šikovně umístit kola, aby byla po ruce, a přitom nepřekážela.

3

4

Směrem k jídelně hrana obkladu na zdi kuchyňského koutu klesá, stejně jako na ni navazující ostrůvek. Prostor za dřezem je tudíž chráněn proti vodě, a přitom kuchař či kuchařka neztrácejí kontakt s okolím. Nepravidelně poskládané čtvercové obkladačky jsou v barvě betonové stěrky na podlaze.

 

5

ÚLOŽNÝ PROSTOR A SNADNÁ ÚDRŽBA
Skvadra architekti majitele klasického panelového bytu z konce osmdesátých let v Horních Měcholupech zaujali právě svou předchozí rekonstrukcí v pankráckém paneláku. Oslovili je s tím, že by si přáli vytvořit větší společný prostor a zároveň se chtěli inspirovat materiálovým zpracováním předchozí realizace studia. Byt k rekonstrukci byl úzký (5,8 m) a dlouhý (13,2 m) s orientací na dvě světové strany – východ a západ, šestimetrové stropní panely však umožnily vybourat bez potíží vnitřní příčky a tak mohlo být dosaženo kýženého otevřeného prostoru. Zároveň se tím redukoval počet klasických dveří v bytě (respektive hned ve vstupní hale) z osmi na dvoje. Dnes návštěvníka na první pohled překvapí hlavně to, že ač v panelovém domě, interiér je převážně dřevěný. Stavební překližku architekti použili na dvojici boxů v původní vstupní hale, které fungují jako úložné díly, a zároveň přirozeně člení prostor. Stejný materiál byl použit též na kuchyňskou linku. Linoleum nahradila v kontrastu, jenž překližce sluší, nová podlaha v industriálním stylu – šedá betonová stěrka. Nejde však pouze o originální vzhled, zároveň je to bezúdržbový materiál, který se velmi dobře uklízí, což rodina s malými dětmi ocení. K šedé barvě stěrky jsou sladěny obklady nad pracovní deskou a na ostrůvku v kuchyni.

6

12

13

RETRO DOPLŇKY
Zmíněné boxy mají lichoběžníkový tvar, sahají od podlahy ke stropu a ten, který je umístěn blíž k vchodovým dveřím, kryje požadované „skladiště“ kol a skříně na boty, bundy, kabáty a podobně. Zároveň z druhé strany slouží jako velkorysá knihovna, v jeho čele je pak vestavěný pracovní kout. Na protější straně je za posuvnými dveřmi natřenými černou tabulovou barvou, aby si na ně mohly děti beztrestně křídami kreslit, schovaná koupelna s toaletou. Do tohoto boxu, který postupně přechází ve skříňky kuchyňské linky, jež má také kvůli úspoře místa tvar lichoběžníku, je navíc integrovaná malá komora. Právě toto natočení nové dispozice pomohlo ke zvětšení koupelny a kuchyně. Dalším zajímavým prvkem, který i do panelákové koupelny umožnil přivést alespoň trochu slunečního světla, jsou kulatá okna z mléčného skla v překližkovém obložení. Vedle dominantní barvy dřeva a neutrálních barev, jako je šedá, bílá a černá, oživily prostor červené koberce a zelené závěsy. I v relativně malém prostoru to výrazným barvám, které nezabírají příliš velkou plochu, sluší. Kulaté koberce navíc milují děti, které využívají open space zároveň jako hernu. Ač je dům poměrně „mladý“, byl postaven v roce 1989, našli majitelé uplatnění i pro starší retro kousky, které v jednoduchém interiéru vyniknou – židle v kuchyni, hodiny či stropní osvětlení bytu dodávají osobní charakter.

Vizitka bytu:
3+1, plocha 74 m2
Dveře: nové z překližky, dveře do ložnic původní s novým nátěrem
Podlaha: betonová stěrka
Rozpočet (stavební práce, nábytek): 400 000 Kč
Návrh/realizace: 2012

 

8

Po rekonstrukci: 1 – vstup, šatna, kola, 2 – herna, 3 – koupelna, 4 – WC, 5 – kuchyňský kout, jídelna, 6 – obývací část, pracovna, 7 – lodžie, 8 – ložnice

 

7

Původní stav: 1 – vstup, 2 – chodba, 3 – koupelna, 4 – WC, 5 – kuchyň, jídelna, 6 – obývací pokoj, 7 – komora, 8 – ložnice, 9 – lodžie

 

9 10 11

ŘEMESLNÍCI JAKO VÝHRA V LOTERII
Jak už to obvykle bývá, s architekty se majitelé domluvili snadno, neboť měli o budoucím bydlení celkem jasnou představu. Problém ale nastal při hledání kvalitních řemeslníků, kteří by přestavbu hladce a rychle zvládli. Byt byl přece jen postaven před více než dvaceti lety, tudíž se v rámci rekonstrukce nebouraly jen příčky a nepokládala nová podlaha. Měnilo se též vedení vody i elektřiny. Jak říkají architekti: „Naše společnost se po listopadu 1989 zhlédla v masivní produkci právníků a ekonomů, a nikoliv řemeslníků. Těch dost drastickým tempem ubývá. Nalezení kvalitních řemeslníků pro realizaci takovéto rekonstrukce se podobá výhře v loterii anebo je to výsledek dlouhé a náročné přípravy.“ Nakonec se však majitelé obrnili trpělivostí, a ač si na něj museli počkat, dnes si užívají interiér, který by si v panelovém domě dokázal málokdo představit.

14

15

 

 

 

16

SKVADRA ARCHITEKTI
Ing. arch. MgA. Milena Kubiszová (*1979)
1997–2003 Fakulta architektury Technické univerzity v Liberci
2003–2006 Škola architektury AVU
2003–2004 praxe v ateliéru Vyšehrad Praha
2005 praxe v kanceláři Associated Architects Birmingham
2005–2007 praxe v ateliéru Lennox Praha
2008 založení sdružení Skvadra
Ing. arch. Ondřej Volný (*1978)
1997–2004 Fakulta architektury Technické univerzity v Liberci
2003–2004 praxe v ateliéru 4A Praha
2005–2007 praxe v ateliéru Lennox Praha
2008 založení sdružení Skvadra
www.skvadra.cz

Edit: