Mjölk: Mléčný koktejl z Liberce

Že z mléčných let jste už vyrostli? Nenechte se zmást! Architekti Jan Mach a Jan Vondrák taky: Oba jsou ročník 1981. Přesto jejich ateliér Mjölk (švédsky „mléko“) nadále hýří odvážnými nápady, jen je dokáže dotáhnout z fáze snů až k finální realizaci.

Skleněná chalupa

Skleněná chalupa, foto BoysPlayNice

Jde o rekonstrukci 130 let staré chalupy v Jizerských horách, je to tak?
Ano. K té rekonstrukci jsme přistoupili jako k preparaci. Ve staré stavbě jsme hledali různé kvality, materiály a místa, vše jsme zpřístupnili a zviditelnili. Za chalupou, kde stával přístavek, jsme přidali prosklenou hmotu, která rozšiřuje obytný prostor spodního patra. Kontrast a zároveň harmonie mezi klasickou světnicí a novým přístavkem je to, oč v naší architektonické hře šlo.

Z čelního pohledu je to vcelku nenápadná chalupa…
…jedna z posledních před Jizerkou. Jenže druhá strana stavení se v záři slunečních paprsků leskne jako skleněnka. Tou blýskavou skleněnou přístavbou se dům nadechuje k dalšímu dějství. Opravili jsme ho s myšlenkami na budoucnost, ale zároveň jsme se nechtěli vzdát všech těch krásných, divokých a nepohodlných vlastností, jež mu zůstaly z minulosti. Zachovali jsme, co jen šlo. To zbylé jsme doplnili novou kvalitou, která se s minulostí nesnaží soutěžit.

Přístavbou se změnilo také dispoziční řešení domu…
Středem dispozice se stala pec a kamna ve světnici. Obíhat kolem komína je teď jako točit strojem času sem a tam mezi minulostí a budoucností… Na starou světnici přes moderní kuchyň plynule navazuje velkoryse prosklený obytný prostor. Jeho lehkou transparentní konstrukci vyplňují obří skleněné tabule a lesklý strop obložený mosazí odráží každou změnu venkovní atmosféry. Působí to jako zjevení… Ze vstupní chodby stoupají do patra subtilní ocelové schody okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. Skleněné prvky nahradily ztrouchnivělé dřevo, propojují vnitřní prostor a poskytují nečekané průhledy domem. Horní patro je zaslíbené spánku. Nabízí čtyři ložnice, přičemž ta velká dětská je zároveň hernou, kam se mohou za nepříznivého počasí přesunout veškeré aktivity dětí.

Interiér jste vybavili spíš decentně.
Uzavírá celkovou filozofii našeho přístupu k rekonstrukci. Nechtěli jsme do domu násilně umisťovat kousky světového designu. Většinu nového vybavení tvoří autorský nábytek a doplňky, které jsme sami navrhli. Odráží se v nich kvalita ruční práce řemeslníků z Jizerských hor, kteří tu stále žijí. Nové kusy doplnily starý nábytek, který si s láskou vybrali samotní klienti.

A kousek za chalupou vznikla téměř neviditelná sauna…
Trpělivě čeká, aby ulevila tělu po celodenním běžkování. Nenápadnou betonovou krásku jsme zapustili do terénu, kouká na louku za domem. Skákat z ní do sněhu je povoleno!

Vizitka domu

Lokalita: Polubný, Kořenov
Autoři projektu: Mjölk architekti
Dodavatel: Aronhouse
Spolupráce na interiéru: Sollus Nábytek
Projekt: 2018
Realizace: 2020
Zastavěná plocha: 189 m2
Hrubá podlahová plocha: 239 m2
Užitná plocha: 121 m2
Obestavěný prostor: 754 m3
Plocha pozemku: 3 364 m2

 


Dům za zdí

Dům za zdí, foto BoysPlayNice

„Všechno začalo tím, že si naši klienti koupili více než sto let starý dům. Tradiční stavba se sedlovou střechou byla na konci životnosti. Dům měl však zachovalé kamenné sklepy, a tak jsme se rozhodli, že obytnou část objektu zboříme a kamenný sokl sklepů využijeme jako základ pro nový dům. Odvážný a také trochu riskantní plán vyšel a dnes klienti bydlí v krásném moderním domě, který si uchoval kousek historické duše svého předchůdce, opepřený severskou estetikou s lehkým dotekem industriálu.“ Pozemek sousedí s rušnou komunikací. Proto architekti na místě původní obvodové zdi starého domu navrhli novou, betonovou zeď. Tento prvek nejen snižuje množství hluku ze silnice, ale také vymezuje venkovní vstupní prostory do domu. Za zdí se nachází malý dvorek s výhledem na Ještěd, který tvoří rozcestník mezi vchodem do rodinného domu, vchodem do výminku a schody do níže položené zahrady. Na starém kamenném sklepě za betonovou zdí totiž stojí vlastně dva domy: rodinný dům pro rodiče s dcerou a malý výminek pro syna klientů – mladého mořeplavce. Konstrukce nové části domu je dřevěná. Střecha z asfaltových pásů společně s černou, térem natřenou fasádou nechává vzpomenout na objekt kůlny, která na tomto místě v minulosti stávala. Důležitou součást domu tvoří sauna, v interiéru je mnoho na míru navržených prvků. Zahrada je skromná, ale krásná. Několik vzrostlých stromů dává domu kulisu horského lesa.

Vizitka domu

Lokalita: okraj Liberce
Autoři projektu: Mjölk architekti
Realizační firmy: 1ku1 (stavba), Millante (interiér)
Projekt: 2014
Realizace: 2018
Zastavěná plocha: 271,5 m2

 


Vila s fontánou

Vila s fontánou, foto BoysPlayNice

„Jde o zrekonstruovaný prvorepublikový víkendový dům. Když jsme ho poprvé viděli, nevypadal jako dnes. Byl zatížen nánosy, které se na něj v průběhu let nalepily, a jeho prvorepubliková jiskra byla dávno pryč. Dnes už vila opět září. Statné borovice se rozpínají nad její střechou a stříbrné praporky světla se odráží od vodní hladiny fontány do zimní zahrady s fíkusem. Z dálky je slyšet projíždějící vlak a sem tam zavane vůně řeky, která se proplétá údolím nedaleko od domu.“ Tak atmosféru realizovaného objektu charakterizují sami autoři. Jejich architektonické řešení je založeno na očištění stávajícího rodinného domu od nevhodné přístavby garáže. Místo garáže je navržena jednoduchá hmotu vstupu, která nenarušuje charakter rodinné vily. Kryté stání se sjezdem na komunikaci je v projektu umístěno na hranici pozemku a je přístupné po nově upravené pěší cestě k hlavnímu vstupu do domu i na stávající terasu. Byla provedena také rekonstrukce stávajícího oplocení směrem do ulice v délce téměř 50 metrů. Dispoziční změny v interiéru vyžadovaly zvětšení některých otvorů v nosných stěnách, vybourání několika příček a zvětšení otvorů na fasádě směrem do zahrady. Charakter i hlavní hmotu domu však architekti zachovali. Návrh v exteriéru zahrnoval výměnu okenních výplní, zateplení objektu, novou omítku a novou střechu.

Vizitka domu

Lokalita: Husinec
Autoři projektu: Mjölk architekti
Spolupráce: Ing. arch. Lukáš Holub
Stavební firma: All Real
Zahradní architektura: Atelier Partero
Projekt: 2015
Realizace: 2020

 


Jan Mach a Jan Vondrák – partneři studia Mjölk

foto BoysPlayNice

V Železné ulici v Liberci sídlí „mlékaři“. Cílem jejich práce ovšem není rozvážet mléko, nýbrž „poznávat kontexty, odkrývat kvality míst, plnit nejhlubší touhy klientů – a ještě se u toho dobře bavit“. V roce 2008 dokončili studium na liberecké Fakultě umění a architektury a založili si vlastní ateliér, který pojmenovali „podle nejkrásnějšího slova z česko-švédského slovníku“. Chtějí, aby radost z kreativity a tvůrčí svobody byla cítit nejen z jejich projektů, ale aby ji dokázali přenést i do života svých zákazníků. Po ukončení studií na vysoké škole zůstali v Liberci.
Dobře se nám tu žije a máme pocit, že nám menší měřítko města umožňuje měnit věci kolem nás. Myslíme si, že dobrou architekturu jde dělat odkudkoliv. Velká architektura města nepotřebuje. Život na maloměstě si patřičně užíváme a snažíme se pozitivně ovlivňovat své okolí. Máme vlastní bar Vokno, pořádáme běžecké závody Divočina i urban festival KI-NO, který si klade za cíl znovu nastartovat život v centru Liberce, na Pražské ulici. Jde nám o to, aby si lidé uvědomili, že obraz prostoru, ve kterém žijeme, je obrazem i nás samotných. Kdo nic nedělá, všechno pokazí. My se těšíme z toho, když se o věcech jen nemluví, ale když se opravdu dějí.
mjolk.cz

 

text Vít Straňák,  foto BoysPlayNice

Edit: