Dopřejte si úsporné!

Zřejmě každý při pořizování jakéhokoliv spotřebiče do domácnosti sleduje nejen cenu, ale i jeho energetickou třídu, tedy značení A+++ až G. Dnes je možné koupit pouze spotřebiče maximálně do kategorie D. Jak můžeme spotřebu energie ovlivnit my sami?

ODBORNÍK RADÍ

Hana Hoffmannová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.
dtest.cz

KTERÉ SPOTŘEBIČE JSOU ENERGETICKY NEJNÁROČNĚJŠÍ?

„Z hlediska spotřeby je největším ,žroutem´ v domácnosti chladnička. Její podíl na celkové spotřebě může činit až 20 %. Zbytečně velká poloprázdná chladnička spotřebovává více energie než plná, protože při jejím otevření dochází k větší výměně vzduchu. Před její koupí je proto vhodné se zamyslet, jak velké rodině bude sloužit. Například jedné osobě stačí objem 50 až 70 litrů a 25 litrů mrazicího prostoru. Ušetřit se dá i nastavením teploty, kdy v chladicí části není zapotřebí teplota nižší než pět stupňů Celsia, v mrazicí části stačí -18 stupňů.
Druhým velkým ,žroutem´ energie je pračka, ta se na celkové spotřebě podílí až 13 %. Například pračka z 90. let minulého století má dokonce spotřebu o 30 % vyšší než aktuální modely, navíc nové typy praček jsou úspornější i co se týče množství potřebné vody. Ovšem pozor na programy, které umožní nastavit praní poloviční náplně prádla a slibují ušetření vody, protože úspora vody zpravidla poloviční není. Proto doporučuji pračku pustit, až když je naplněná. Při zvolení nižší teploty praní se šetří nejen elektřina, ale déle vydrží i prané oblečení a méně se usazuje vodní kámen.“

UMÍSTĚNÍ HRAJE ROLI

Důležité je i umístění chladničky – neměla by stát v blízkosti zdrojů tepla a neměla by být vystavena slunečnímu svitu. V jejím okolí by měl být dostatečný prostor pro cirkulaci vzduchu. Spotřebu elektřiny navyšuje i námraza uvnitř chladicího či mrazicího prostoru. Námraza silnější než pět milimetrů zvýší spotřebu až o 30 %.

Mnoho lidí se spotřebičů zbavuje až v momentě, kdy doslouží, ovšem například u chladničky starší víc, než deset let se vyplatí porovnat její spotřebu s novějším typem a zvážit, zda nepořídit novou chladničku dříve.

UŽITEČNÉ TIPY

Ke zbytečným ztrátám dochází u spotřebičů, které jsou sice vypnuté, ale stále zapojené v síti, tedy v takzvaném stand–by režimu. Jednoduché řešení představují prodlužovačky či vypínače s tlačítky pro vypojení.
Spotřebu energie lze ovlivnit i návyky při vaření. Používání pokliček zkracuje dobu vaření
a ušetří až polovinu energie. Při vaření na plotýnkách platí, že hrnec či pánvička by měly odpovídat velikosti plotýnky, jsou-li plotýnky větší, dochází k tepelným ztrátám.
Výborným řešením jsou indukční desky, které zahřívají prostor pouze pod nádobou a jsou až o 30 % úspornější.
Co se týče trouby, horkovzdušná rozvádí teplo rovnoměrně po celé troubě a lze tak péci více jídel najednou.
Jak pro vaření na desce, tak pro pečení v troubě platí, že je vhodné zvyknout si na jejich dřívější vypnutí, tedy nechat jídlo dojít v chladnoucí troubě či na plotýnce. To se vyplatí zvlášť u těch typů zařízení, kde se teplota snižuje pomalu. Při ohřívání jídla se spotřebuje méně elektřiny při použití mikrovlnné trouby, je však třeba zvolit odpovídající čas a teplotu.
Při svícení je důležité se zamyslet nad využitím prostoru, vhodné je mít více světel v místnosti a rozsvěcovat je podle potřeby.
Zdroj: dtest.cz

UMÍTE ČÍST ŠTÍTEK?

Každý spotřebič musí mít tzv. energetický štítek. Naleznete na něm zásadní výrobní údaje, kterým byste před koupí měli věnovat velkou pozornost. Poradíme vám, jak na to u chladničky, která je energeticky nejnáročnějším spotřebičem v domácnosti:
Energetická třída – informuje o energetické účinnosti. Stupnice se pohybuje od A+++ až po G, kdy první označení znamená energeticky nejšetrnější výrobek. Od roku 2014 smějí být uváděny na trh jen chladničky třídy A++ a nejlepší z kategorie A+.
Roční spotřeba – v kWh/rok. V tomto případě se mějte na pozoru. Jak totiž ukázaly testy nezávislého časopisu dTest, uváděná roční spotřeba je pouze orientační a od skutečných hodnot se může výrazně lišit, protože tato hodnota vychází z nereálných podmínek. Není proto na škodu zaplatit si za výsledky testu, který je objektivní – uvádí se v něm spotřeba vypočítaná na základě reálného používání chladničky, do které je zahrnuto pravidelné ukládání potravin do mrazničky a chladničky. Od deklarované se liší v řádu desítek, někdy i stovek kilowatthodin.
Užitný objem – udává, jaké množství potravin může chladnička pojmout. I zde platí, že tvrzení výrobce nelze brát doslova. Skutečný naměřený využitelný objem ledničky (a mrazničky) může být i o několik desítek litrů menší. Výrobci při uvádění objemu totiž často nepočítají s tím, že v chladničce nebo mrazničce jsou ještě poličky a zásuvky, které výsledný objem snižují.
Hlučnost – výhodnější je pochopitelně zvolit tišší chladničku. Hluk produkovaný spotřebičem, respektive jeho kompresorem, se může zdát zanedbatelný, avšak ve večerních a nočních hodinách, kdy je v domácnosti ticho, může působit rušivým dojmem.
Zdroj: dtest.cz

ÚSPORNÁ DIGESTOŘ?

„Energetická účinnost (úspornost) digestoří je definována jejich zařazením do některé z energetických tříd a uvádí se na energetickém štítku. Jde o vyjádření roční spotřeby elektrické energie a to motoru a osvětlení. V obou případech došlo v poslední době ke změnám k lepšímu – u osvětlení se přechází z klasických nebo halogenových žárovek na LED světelné zdroje a stále více jsou používány motory nové koncepce, kde úspora v běžném režimu dosahuje až 80 %.
Na štítku je i řada jiných užitečných informací, například o hlučnosti nebo účinnosti tukových filtrů. Orientovat se v těchto údajích vám pomůže tzv. informační list, který je rovněž povinnou součástí každé digestoře.“
Miroslav VRBA

DÁ SE TO OPRAVIT?

Značky Tefal, Rowenta a Krups se zavázaly k opravitelnosti svých výrobků po dobu deseti let, čímž chtějí vyjít vstříc zákazníkům, kteří mají rádi svůj starý spotřebič a – třeba i ze sentimentu – když se rozbije, raději by ho opravili, než kupovali nový.

Text: Mirka Vernerová
Foto: archiv firem a redakce

Uložit

Edit: