Dům na úpatí Goduly

Kousek za obcí na nekonečné otevřené pláni pod beskydským kopcem Godula stojí nízkoenergetický dům. V tomto rovném terénu spojuje svými materiály a koncepcí nebe se zemí. Lichoběžníkový půdorys, členitý geometrický tvar i zákoutí souzní s okolními pahorky a horami. Je koncipovaný jako přízemní, aby nestál v cestě častým větrům. Počasí zde totiž bývá často větrné a deštivé, ale výhledy do okolí a příroda jsou nádherné.

Rodina chtěla bydlet co nejblíže přírodě a horám. Sdílet a prolínat se s nimi, ale zároveň mít svůj vlastní uzavřený prostor. Na bývalých loukách se nicméně nebylo architektonicky „čeho chytit“. Začínající okolní rodinná zástavba byla standardním mixem převážně dvojpodlažních domů různých stylů a barev. Novostavbu nepodsklepeného nízkoenergetického domu proto investor s architektem uzavřeli vůči vedlejším domům do sebe. Dům vyrůstá z okolní přírody materiálově i tvarově. Pro jeho stavbu použili místní modřín a kámen z blízkého lo- mu v obci Řeka, zahrada je osázena rostlinami typickými pro Beskydy. Pochozí zelená střecha navrací místu zatravněný prostor, který zabrala stavba. Střecha stoupá nahoru a dolů v podobných úhlech jako okolní kopce. Centrem cihlové stavby je pobytové atrium chráněné dvěma křídly společenské a klidové části a velkou pergolou. O domu jsme si povídali s jeho architektem Petrem Lichnovským.

2

1

Jaké materiály a barvy jste použil?

Jde převážně o kombinaci cihlových stěn, dřeva, kamene, skla, betonu a dlaždic. Tedy bílá, hnědá a šedá. Tyto barvy vévodí také interiéru. Bílá omítka vymezuje fasádu obytné části a obklad dřevěnými prkny její hospodářskou část. Členitou stavbu zdobí a segmentují dřevěné konstrukce z přírodního modřínu. Podlahy v klidové části mají na oko i omak teplé dřevěné parkety. Keramická dlažba naopak vévodí podlahám hygienického zázemí i společenské části domu a betonová podlaha garáži i skladu. Stropy a stěny místností jsou všechny vymalovány na bílo, pouze stěny kuchyně mají obklad lakovaným sklem, alternativně keramický obklad (stejně jako u stěn hygienického zázemí). Velké prosklené plochy oken a dveří jsou uchyceny v hliníkových konstrukcích, protože jiný materiál by tak velké prosklení ani nezvládl. Z důvodu bezpečnosti a soukromí jsou všechny vnitřní dveře provedeny jako plné, stejně jako vstupní do obytné části domu i ze zahrady do skladu. Zpevněné plochy jsou z betonu nebo kačírku. Kamenná zídka opticky zvýrazňuje vstup do domu a odděluje zahrady od plochy vjezdu do garáže.

STAVEBNĚ-TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

Použité materiály jsou standardní a léty vyzkoušené. Objekt je založen na železobetonových pásových základech z prostého betonu s armovaným věncem po obvodu. Strop nad hlavním obytným prostorem je monolitická železobetonová deska – ve spádu určeném pultovou střechou a ve zbylé části domu vodorovná. Strop nad garáží a skladem je dřevěný. Svislé obvodové konstrukce jsou z plných cihel a vnitřní nosné zdivo z vápenopískových tvárnic. Nosné stěny garáže se skladem jsou z dřevěné sloupkové konstrukce. Hydroizolace proti zemní vlhkosti asfaltovým pásem. Tepelné izolace polystyrenem a minerální vlnou.

3

Krytá terasa před obývacím pokojem na jižní straně s výhledem na Godulu

4

Dům a zahrada se zde prolínají. Jak správně umístit nízkoenergetický dům a přitom nepřijít o výhled do okolí?

Vždy jde nejprve o správný výběr pozemku, který to umožňuje. Investor musí vědět, co chce z místností vidět. A architekt, zda takto může být nízkoenergetický dům z hlediska svého správného fungování umístěn. Proto by měl pozemek při výběru posuzovat investor s architektem dohromady. S investorem jsme byli ve všem ve shodě, byla to výborná spolupráce. Důkazem je harmonický dům, ze kterého přímo vyzařuje pozitivní energie. Zde byla orientace pozemku ke světovým stranám ideální. Vstup, garáž a obslužné prostory jsou na severovýchod a obytná část s výhledem na Godulu na jihozápad. Snažili jsme se o maximální prosklení obytných místností, které tak využívají pasivní solární efekt k vyhřívání interiéru. Navíc jsou přímo spojeny se zahradou tak, že dlažba v obývacím pokoji přechází v jedné úrovni přes dřevěnou terasu na trávník. Terasa do zahrady z obývacího pokoje je kryta dřevěnou pergolou, která je navržena tak, aby v teplých měsících poskytovala jižním místnostem dostatečné zastínění a v zimě umožňovala přístup slunečního světla do místností.

Zkuste nás provést domem. Jak je členěn venku a uvnitř? Kdo navrhoval a vytvářel interiér?

Objemový koncept domku vychází ze samotného tvaru pozemku, směry hran byly promítnuty do půdorysného řešení. Dům je situován ve východní části zahrady, přiléhá přístupová komunikace. Dům tvoří dva objemy – obytná část a garáž. Obytná část domu je výrazně rozdělena na společenskou a klidovou část, kde společenská tvoří bariéru mezi silnicí a soukromou částí zahrady. Klidová část domu pak tvoří samostatné křídlo pronikající do zahrady s výhledem na okolní Beskydy. Interiér řešila dcera investora, která právě končila architekturu na UMPRUM. Naše koncepce zůstala zachována a interiér perfektně ladí s exteriérem. Vstup do domu je umístěn na východní fasádě. Ze zádveří se jde do garáže pro dva automobily s dílnou a skladem nebo do samotného domu. V domě pak přes zádveří vstupujeme do chodby, která je propojená s hlavním obytným prostorem domu. Z něj je přístupná prostorná terasa. Z chodby se můžeme také dostat do klidové části domu. Ta je pak členěna na chodbu, ze které se vchází do jednotlivých místností – šatny, dětského pokoje, technické místnosti, koupelny a hlavní ložnice.

VIZITKA
Autoři: Petr Lichnovský, Adam Jursa, Klára Skarková
Projekt: Petr Lichnovský architektonická kancelář s.r.o.
Dodavatel: comfyHomes s.r.o.
Orientační hodnota stavby: 6 500 000 Kč
Užitková plocha: 255,5 m2
Obestavěný prostor: 1183,4 m3
Zastavěná plocha obytné části: 222 m2
Zastavěná plocha hospodářské části: 78 m2
Zpevněné plochy:
vjezd do garáže: 75 m2
přístupový chodník: 15 m2
terasa s pergolou: 56 m2

6

Legenda: 1 – zádveří 2 – WC 3 – obývací pokoj, jídelna, kuchyně 4 – pracovna 5 – chodba 6 – šatna 7 – ložnice dětí 8 – technická místnost 9 – koupelna 10 – ložnice rodičů 11 – sklad 12 – garáž

Co vyžaduje nízkoenergetická budova?

V průkazu energetické náročnosti budovy má dům zapsánu třídu A – mimořádně úsporná. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch–voda s rekuperací v jednom. Jediný problém je s použitým vytápěním, tepelné čerpadlo s rekuperací v jednom se nepodařilo i při dodržení všech pokynů výrobce dokonale odhlučnit. Konstrukce domu je masivní a zajišťuje tak dostatečnou akumulaci tepla. Přilehlý objem garáže je naopak lehkou dřevěnou konstrukcí opláštěnou modřínovými prkny. Hliníková okna domu splňují požadavky na pasivní domy – zasklení dvojsklem a zateplené rámy. Fasáda má kontaktní zateplení. Střecha nad obytnou částí, která je řešená jako nízkoenergetický dům, je pultová vegetační se sklonem cca 5°. Její skladba je navržena tak, aby bylo dosaženo hodnot požadovaných pro nízkoenergetickou stavbu. Na plochých částech střechy jsou osazeny elektricky vyhřívané střešní vpusti a zřízeny havarijní přepady. Střecha nad částí garáže a dílny je plochá, se sklonem cca 1°.

5

Dominantním prvkem interiéru je krb s pohodlnou sedačkou.

7

Kuchyň, jídelna a obývací pokoj tvoří jeden prostor, jehož použité materiály jsou citlivě barevně sladěny.

Jaký je systém větrání a vytápění?

Teplo obstarává tepelné čerpadlo typu vzduch-voda umístěné v technické místnosti. Jeho součástí je i rekuperační výměník nuceného větrání. Tedy zbytkové teplo nespotřebované v rekuperační části jednotky je dále využito k výrobě tepla tepelným čerpadlem. Při velmi nízkých teplotách nebo při velké potřebě tepla pokrývá zařízení spotřebu zbývajícího tepla pomocí elektrického dohřevu. Pro ohřev teplé vody slouží integrovaný zásobník tepelného čerpadla. Větrání zajišťuje rekuperační jednotka, která čerstvý vzduch filtruje, dohřívá a potrubím rozvádí do jednotlivých místností. Jako koncové prvky rozvodů jsou použity na přívodu dvouřadé výustky, na odvodu ventily. Potrubí přiváděného vzduchu je vedeno v podlaze ve vrstvě tepelné izolace, výustky jsou pod okny v obytných místnostech. Potrubí odváděného vzduchu je vedeno v podhledu v chodbě, ve dveřích do pokojů jsou osazeny mřížky. Otopnou plochu tvoří podlahové vytápění, v koupelně je žebříkový radiátor.

8

Technické vybavení kuchyňské linky i její vnitřní a vnější segmentace klade největší důraz na ergonomii, pohodlí a zvyklosti majitelů.

Ing. Arch. Petr Lichnovský (*1964)
Fakulta architektury VUT Brno
1988–1992 – Stavební projekce Vítkovice a.s.
1992–2002 – Duplex s.r.o.
od 2003     Petr Lichnovský architektonická kancelář s.r.o.
Ocenění:
2006 – Dům roku, čestné uznání: DPS Nová Bělá
2007 – Stavba Moravskoslezského kraje, hlavní cena: Bytový dům Lara v Čeladné
2009 – Dům roku, odměna: Administrativní budova VAE Controls
2010 – Dům roku, hlavní cena: bytový dům Landek
2010 – Stavba Moravskoslezského kraje,
čestné uznání: bytový dům Landek
Kontakt:
www.lichnovsky.com

9

Edit: