Dům nezatížený nábytkem

Kvalitní dispozice je podle majitelů domu, do kterého nahlédneme, základním předpokladem příjemného bydlení. Jinak se musí člověk přizpůsobovat domu místo naopak. A nechtěli dům zaplnit přemírou věcí, které zbytečně připravují o čas i energii.

S tímto přesvědčením přistupovali mladí manželé k hledání nového domova, a proto pro ně bylo jedinou možností postavit nový dům podle individuálního návrhu. Starší domky mají mnohdy nevhodné dispozice, kterým by bylo nutné se přizpůsobit, podobně i v domech typových. Chtěli dům, který jim zajistí pohodlné bydlení při nízkých provozních nákladech a minimální údržbě. A bylo jim jasné, na koho se s žádostí o návrh domu obrátit, na kamaráda architekta Davida Jiříčka.

VĚDĚLI, CO CHTĚJÍ

Obrátili se na něj velmi brzy, ještě před tím, než zakoupili pozemek, aby se poradili, zda je vůbec vhodný k bydlení. Jak říká majitel, pěkné věci bývají skryté, a jemu se díky usilovnému hledání podařilo poblíž trati najít nečekaně krásnou parcelu. Pěší přístup vede mezi vzrostlými stromy kolem řeky do hlubokého úvozu končícího kamenným viaduktem – bránou do rozlehlých lesů. Z druhé strany se dá pohodlně přijet autem. Ovocné stromy v zahradě přecházejí ve vzrostlé listnaté, jež vnímáte již jako součást lesa, dávají pozemku specifický charakter s pocitem dotyku divoké přírody. „ Investoři patřili k těm, kteří jsou maximálně připravení. Nebylo třeba je dopředu ῾vzdělávat᾽ a rozšiřovat obzory možností, které dnešní doba nabízí,“ říká o spolupráci architekt. „Víceméně stačilo jen pozorně naslouchat, co od domu očekávají. Byl jsem zvědavý na naši spolupráci, protože investor je velice houževnatý člověk s notnou dávkou asertivity v kladném slova smyslu. Díky tomu, že jsme jim předložili návrh, který se jim od počátku líbil a splňoval předem dané požadavky, získali jsme profesní důvěru a mohli jsme tak po architektonické stránce volně pracovat.“ „Měli jsme jasnou představu,“ říká majitel. „Chtěli jsme jednoduchý dům pro běžnou rodinu, jehož dispozice bude přesně odpovídat našim potřebám, bude v něm hodně světla a nebude příliš energeticky náročný. Pomocí bublinové metody jsem rozkreslil, které místnosti mají spolu souviset. Nechtěli jsme ložnici a dětský pokoj v patře, protože život se odehrává tak, že se vaří, jedno dítě píše úkoly, druhé si hraje… a při tom je třeba být v kontaktu. Obývací pokoj jsme však nechtěli přímo u kuchyně, ale jako intimnější prostor.“ A požadavky se netýkaly jen dispozice. Díky tomu, že se pán domu již dříve zajímal o stavby nízkoenergetických domů, měl jasnou představu o technickém řešení, sám si dokonce vypracoval energetický koncept domu.

Protože majitelé nevyhledávají intenzivní jihozápadní slunce, je terasa orientována na jihovýchod. Toto řešení si velmi pochvalují. Na rozdíl od domů s terasou na jihozápad či západ mohou být na své terase kdykoliv chtějí.

DISPOZICE PŘESNĚ NA MÍRU

Umístění domu na svažitém terénu i jeho hmotové řešení vzešlo z požadavku rozlehlejší dispozice přízemí a nároků na zakládání domu. Stojí totiž na silné vrstvě speciální izolace a betonové desce, což vyžadovalo založení na rostlém terénu v celé ploše. V bezprostřední blízkosti měl zůstat zachován vzrostlý ovocný strom, který by v prostoru terasy poskytoval příjemný stín. Po schválení studie dispozic a hmoty domu přizval architekt Jiříček ke spolupráci architektku Milenu Galátovou. „Po stránce navrhování interiérů má přehled a velké zkušenosti,“ říká o jejich pravidelné spolupráci. „Můžeme už ve fázi studie dořešit dům do všech detailů, od kompletního navržení interiéru i s materiálovým a barevným řešením nábytku, podlah, stěn, svítidel až po rozkreslení obkladů v koupelnách. Také se dá lépe docílit symbiózy interiéru s exteriérem hned v prvopočátcích projektu.“ Výsledkem je dvoupodlažní dům, kde přízemí pokrývá současné potřeby rodiny. Půdorys tohoto podlaží ve tvaru T vytváří vstupní předprostor a na druhé straně zákoutí pro terasu se stromem. Vstupní hala je dostatečně prostorná pro přijímání a vyprovázení početnějších návštěv. Široká chodba tvoří páteřní komunikaci rozdělující zázemí domu a intimní noční zónu – ložnici, koupelnu a dětský pokoj v bezprostřední blízkosti kuchyně. Ten se časem promění v hudební pokoj s klavírem. Chodba ústí do centra rodinného dění, kuchyně s jídelnou, která navazuje širokým posuvným oknem na terasu. Dispozice končí obývací místností s velikým oknem ukončujícím osu přízemí domu. Propojenost a zároveň intimitu tohoto prostoru v budoucnu zajistí posuvná stěna. V patře je umístěna garáž, obytná část slouží jako útočiště pro hosty i pána domu v pracovně, zatím není realizováno spojovací schodiště. V budoucnu se počítá, že je využijí dorůstající děti nebo jim, až dospějí, může sloužit jako samostatný zcela oddělený byt.

PROČ NESCHÁZÍ NÁBYTEK

Dostatek úložného prostoru nabízejí vestavné skříně v hale, ložnici a dva sklady. Obytný prostor není proto třeba využívat k ukládání věcí. Rodina se schází u starého stolu, který se nemusí lekat tvořivosti nejmladších obyvatel domu, obýváku vévodí pohodlná kožená sedačka, kterou rovněž není nutné příliš chránit před dětmi. Není zde sice ještě doplněno vše, co architektonický návrh interiéru do detailu řeší, jako prostor kolem krbu, jednoduchá zavěšená audiovizuální stěna nebo police knihovny pro hudební místnost. Přesto zde nemáte pocit prázdného prostoru jednak díky tomu, že je přesně velikostně dimenzován a jednak díky promyšlené prostorové a světelné koncepci. Prosklenými plochami vstupuje do domu zahrada, okno v obývacím pokoji se stává proměnlivým obrazem, pásová okna na severozápadní fasádě poskytují rozptýlené světlo.

TEPELNÝ KOMFORT ZA ROZUMNOU CENU

Cílem majitelů bylo postavit dům nenáročný na spotřebu energií, ale nehnali se vyloženě za vidinou pasivního domu, přednost měla tepelná pohoda. Výsledkem je nízkoenergetický dům s potřebou tepla na vytápění do deseti tisíc korun ročně. Již samo založení domu pamatovalo na budoucí tepelný komfort, je použita moderní, u nás nepříliš používaná metoda plovoucí desky uložené na značné vrstvě izolace. Díky tomu působí betonová podlaha jako teplotní stabilizátor a je i bez podlahového vytápění neuvěřitelně teplá. Dům je postaven z liaporu, majitel mu dával přednost zejména pro jeho akumulační schopnost a pevnost. Věděl, že obvodové zdi budou muset také udržet dřevěný obklad, a příliš v tomto směru nedůvěřoval děrovaným cihelným blokům. Tloušťka izolace byla zvolena tak, aby nemusel být instalován teplovodní topný systém. Kvalitní okna s trojskly jsou zasazena přímo do izolace, aby nevznikaly tepelné mosty. Dobře utěsněný a izolovaný dům samozřejmě vyžadoval nucené větrání s rekuperací tepla. „Proč tedy nevyužít instalované vzduchotechniky i k vytápění,“ říká majitel. Dům je proto vytápěn vzduchem, který je do domu přiváděn přes zemní registr. Registr je v činnosti denně, aby se v něm nemohly tvořit plísně v létě slouží k ochlazování interiéru. Pokud nestačí ohřev rekuperací, dohřívá se vzduch ve výměníku napojeném na teplovodní zásobník o objemu 1000 litrů. Zásobník je určen také pro ohřev teplé užitkové vody, nabíjí jej více zdrojů tepla – solární kolektory, krbová kamna s výměníkem a doplňkově i elektrická tělesa. Souhru všech komponent systému zajišťuje inteligentní regulace. Koupelny jsou vytápěny samostatným teplovodním okruhem pomocí podlahového topení a radiátorů. Preferenci pohody před úsporami dokumentuje orientace domu, která sice neumožňuje maximální pasivní zisky ze slunce, ale přispívá ke stabilnímu klimatu. Jižní slunce směřuje do okna obývacího pokoje v době, kdy se zde majitelé většinou nezdržují. Pokoj se však příjemně vyhřeje pro večerní posezení. Díky směrování obytného prostoru směrem k jihovýchodu nemuseli instalovat žaluzie, které se podle jejich názoru obtížně začleňují do domu, dělají dům složitějším a obtížně se instalují do izolované stěny. Majitel si stavbu řídil sám, mnohé vybudoval svépomocí, náklady na stavbu se tak výrazně snížily. Podle jeho slov investovali do kvality tam, kde to považovali za rozumné, jako do voskovaných dřevěných podlah či kvalitních obkladů – toho, co využívají denně. Něco ještě čeká na dobudování – jako schodiště do patra či posuvné panely oddělující některé místnosti. Majitelé jsou velmi spokojeni, na svém domě by ani po dvou letech užívání nic neměnili. Určitě i zásluhou toho, že si předem ujasnili, jakým způsobem by jim dům měl sloužit.

VIZITKA DOMU

Návrh: Ing. arch. David Jiříček
Projekt: Ing. Antonín Nádvorník
Řešení interiéru: Ing. arch. Milena Galátová
Zastavěná plocha: 228 m2
Užitná plocha: 260 m2 včetně garáže a skladů
Obytná plocha: 196 m2
Založení stavby: betonová deska
Obvodové a vnitřní zdivo: liapor
Střecha: rovná, krytina fólie
Izolace: minerální vata, polystyren
Fasády: v přízemí probarvená břizolitová omítka, v patře odvětrávaná fasáda ze sibiřského modřínu
Terasa: profi lovaná prkna ze sibiřského modřínu
Podlahy: dřevěné dubové parkety, v koupelnách a zádveří dlažba
Okna: dřevěná s izolačním trojsklem
Vytápění: centrální teplovzdušný systém s rekuperací tepla, zemní registr, výměník napojený na zásobník teplé vody
Ohřev TUV: 1000 l zásobník na teplou vodu ohřívaný solárními kolektory, krbovými kamny s výměníkem, elektrickými topnými tělesy udržující minimální nastavenou teplotu

Miloslava Perglová
Foto: Jiří Domlátil, archiv firmy Liapor

Edit: