DŮM VE SVAHU

Rodina investora si přála příjemný dům s ne však úplně běžným dispozičním uspořádáním – měl být třígenerační, s dvěma samostatnými domácnostmi. Vejít se do něho měli rodiče, prarodiče, dvě děti a pes Bela. Mezi další požadavky patřily velkorysý obytný prostor, kuchyň, ložnice, garáž, knihovna a zahrada… Své zadání svěřili studiu Masparti, které tvoří architekti Pavel Martinka a Ondřej Spusta.

Všichni společně postupně obešli tři vytipované parcely na různých místech Šternberka, než úplnou náhodou narazili na tuto, která byla ve svahu na konci slepého uličního ramene, v místě, kde město postupně přechází v les… Zdejší výstavba, započatá v meziválečném období mohutnými vícepatrovými vilami, byla postupně zahuštěna menšími poválečnými domy. A právě tato část města, trochu stranou všeho dění, investora zaujala.
„Dům jsme navrhli na místo s průhledem na protilehlý zalesněný svah tak, aby tento průhled zůstal zachován, a to jak pro příchozí od lesa, tak pro obyvatele domů na protější straně ulice. Dům se svou výškou přizpůsobil okolí, směrem do zahrady si ale dovolil vykouknout z řady a tím poskytl majitelům dálkový pohled až na Drahanské Vrchy,“ vypráví Ondřej Spusta.
Architekti nechtěli místo zatěžovat, nechtěli navyšovat množství forem, barev a tvarů, které v řadě již existujících staveb tradičního vzhledu byly. Naopak chtěli, aby nový dům, i přes svou značnou velikost, do stávající situace nenápadně zaplul.

Hra s podlažími

Část domu je umístěna pod terénem a veškeré potřebné prostory, včetně venkovní terasy jsou obsaženy takzvaně v jedné hmotě. Podlouhlá strana domu je orientována směrem na východ – západ, kratší strana k jihu. Dům má dvě podlaží – horní je vstupní, navazuje na garáž pro dvě auta a nachází se zde ještě větší byt s terasou pro rodiče. Spodní menší byt s výstupem na zahradu je určen pro prarodiče a je přístupný po venkovním betonovém schodišti. Pokoje dětí jsou situovány mezi oba byty nad úrovní spodního podlaží a jsou přístupné po vnitřním ocelovém schodišti.
„Umístění domu ve svahu obecně navyšuje stavební náklady. Zde, vzhledem k uspořádáni domu, kdy část je pod terénem, bylo nutné zvolit nákladnější monolitickou železo-betonovou konstrukci spodního podlaží a stropů, kdy stěny pod úrovní terénu fungují zároveň jako stěny opěrné. Použili jsme systém betonové takzvané bílé vany s pojistnou hydroizolací – fólií. Střecha s mírným sklonem se svažuje po celé délce domu až ke dvojici vpustí svedených přes garáž do podzemní retenční nádrže. Ta slouží jako zásobárna vody na zalévání zahrady,“ vysvětluje architekt Spusta.

Více úrovní

Dům má několik úrovní, které vycházejí z umístění domu ve svahu – od vstupní branky se postupně po venkovním chodníku podél domu sestupuje. Z horního bytu jsou krásné výhledy na západ slunce, devizou spodního bytu je zase přímý výstup do zahrady. Pokoje dětí, které jsou mezi nimi, pak mají okenní parapet v úrovni terénu – trávníku.
„Parapety v dětských pokojích jsme rozšířili tak, že tvoří pracovní desku stolu. Světlá výška místností se od ulice díky mírnému sklonu postupně zvyšuje, od nejnižší výšky 2,5 m (šatna a koupelna) až po nejvyšší 3,5 m, kterou najdete v hlavním obytném prostoru, který přechází v terasu, kde výška stropu už není ničím omezena. Postupnou redukcí jsme dospěli k finálnímu počtu místností a jejich velikosti, dům jsme se vzhledem k udržení nákladů v přijatelném rozmezí a také nevelkému pozemku snažili držet v co nejmenším stavebním objemu – museli jsme zredukovat zejména komunikační prostory, říká architekt a dodává: „Investor nám nedávno poslal fotografie ze západu slunce, takže se domníváme, že s bydlením jsou maximálně spokojeni…“

VIZITKA STUDIA

MASPARTI – Pavel Martinka, Ondřej Spusta
„Pracujeme ve městě, kde jsme vyrostli a které stále objevujeme; jako například jeden prázdný a kdysi krásný prostor, který se po opravě stal naší kanceláří. Sdílený s dílnou restaurátora a ateliérem fotografa. Naší ambicí není ani tak naše město měnit, baví nás však dívat se na něj, zblízka i z dálky, v detailu i v souvislosti…“

VIZITKA DOMU

Dům ve svahu pro dvě domácnosti a tři generace
AUTOŘI: MASPARTI – Pavel Martinka, Ondřej Spusta

SPOLUAUTOŘI: D. Lemák, R. Koiš / Statika Olomouc – konstrukční řešení
PROJEKT: červen 2013
REALIZACE: 2014 – 2017
ZASTAVĚNÁ PLOCHA: 190 m2, užitná plocha 212 m2
KONSTRUKCE: litá železo-betonová deska zevnitř pohledová, folie + násyp z kameniva
STŘECHA: plochá s mírným spádem na celou délku domu, odvodněná na konci domu vpustěmi do retenční nádrže (zalévání zahrady)
FASÁDA: Etics
OKNA: Okna Janošík, okna Block+Noframe bezrámové
VYTÁPĚNÍ: podlahové teplovodní, tepelné čerpadlo vzduch-vzduch + chladicí jednotky
PODLAHY: Forbo Marmoleum, nejsvětlejší odstín
DVEŘE: venkovní dveře – Okna Janošík, vnitřní – truhlářství Šnajder (bezfalcové / se skrytým falcem a skrytými panty, masivní dřevěná konstrukce křídla + HPL laminát, kování MT)
ZASTÍNĚNÍ: venkovní žaluzie
TERASA: keramická dlažba na terčích,navazuje na vnitřní sníženou část obytného prostoru
NÁBYTEK: Truhlářství Šnajder – vestavěný nábytek a kuchyně: jasanové dřevo, stůl Master+Master
OBKLADY: RAKO

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Edit: