Dům za zdí

Stavba v podhůří Jizerek si ponechala kamenné základy původního domu. Na nich Mjölk architekti navrhli dřevostavbu otevřenou výhledům do přírody, zároveň však dobře chráněnou za betonovou zdí směrem k frekventované vozovce.

Architekti z ateliéru Mjölk na tenhle projekt vzpomínají rádi: „Všechno začalo tím, že si naši klienti koupili více než sto let starý dům. Tradiční stavba se sedlovou střechou byla na konci životnosti. Dům měl však zachovalé kamenné sklepy a tak jsme se rozhodli, že obytnou část objektu zboříme a kamenný sokl sklepů využijeme jako základ pro nový dům. Odvážný a také trochu riskantní plán vyšel a dnes bydlí klienti v krásném moderním domě, který si uchoval kousek historické duše svého předchůdce opepřený severskou estetikou s lehkým dotekem industriálu. Co si budeme povídat, cesta k dobrému výsledku nebývá vždy úplně jednoduchá, ale pro skvělý výsledek se vyplatí vynaložit o trochu více úsilí a nervů.“

CESTOU DO HOR

Pozemek sousedí s rušnou komunikací, která je hojně využívána jako odrazový můstek turistů směřujících do Jizerských hor. Na místě původní obvodové zdi starého domu proto architekti navrhli novou betonovou zeď. Tento prvek nejen snižuje množství hluku z vedlejší silnice, ale také vymezuje venkovní vstupní prostory do domu. Za zdí se nachází malý dvorek s výhledem na Ještěd, který je rozcestníkem mezi vchodem do rodinného domu, vejminku a schody do níže položené zahrady.

DVA DOMY PRO ČTYŘI LIDI

Na starém kamenném sklepě stojí za betonovou zdí vlastně domy dva, rodinný dům a malý vejminek pro mladého mořeplavce, syna klientů, který po většinu roku brázdí oceány za kormidlem zaoceánských lodí. Dům rodičů je složitější, jelikož jeho stavební program musel absorbovat potřeby hned tří lidí, sympatických manželů a jejich dcery. Konstrukce nové části domu je dřevěná. Střecha z asfaltových pásů společně s černou, térem natřenou fasádou nechává vzpomenout na objekt šupny (krajově kůlny, pozn. red.), která na tomto místě v minulosti stávala. Ve dřevěné nástavbě nad stropem původních sklepů jsou situovány ložnice, pracovna, koupelny s toaletou a venkovní dvorek se saunou: „Saunování je příjemným zpestřením krutých severských zim, a tak klienti saunu téměř nenechají vychladnout.“

VÝHLED NA POTOK

Obytný prostor domu je z obou stran vymezen velkými okny. Okno na jihozápadní fasádě otevírá výhled do údolí Harcovského potoka a směrem na Ještěd, zatímco okno severní nabízí pohled do již zmíněného saunovacího dvorku. O několik schodů níže je obýváková podesta s krbovými kamny a široké schodiště do kuchyně s jídelnou, které jsou napojeny na dolní, obytnou část zahrady. Zbytek prostorů sklepa je užíván jako technické zázemí a sklady.

INTERIÉR NA MÍRU

Navrhování interiérů si architekti také užili. „V domě je mnoho na míru navržených prvků. V koupelnách jsou/nejsou vodovodní baterie, některé nahradilo měděné vedení a zahradní kohouty. V ložnici visí ze stropu skříně, které nezabírají tolik místa a nechávají prostor ložnice, šatny a koupelny propojený v jednom celku. V kuchyni jsme zase pro změnu navrhli linku tak, aby nezmizely původní žulové bloky, ze kterých je celá dolní stavba postavena.“

Zahrada domu je skromná, ale krásná. Několik vzrostlých stromů dává domu kulisu horského lesa. Na zahrádce ještě přibylo pár květináčů, kam majitelka chodí pro čerstvé bylinky.

MJÖLK ARCHITEKTI

Ing. arch. Jan MACH, Ing. arch. Jan VONDRÁK, Ing. arch. Lukáš HOLUB

Sedm dní po ukončení studia na liberecké Fakultě umění a architektury jsme založili nad česko-švédským slovníkem architektonické studio Mjölk architekti. Po několika letech se z bláznivého klukovského snu stala uznávaná architektonická kancelář. Naši architekturu nejlépe charakterizuje severská koncepční jednoduchost, materiálová pravdivost a mladická rozvernost. Spolupracujeme nejen se soukromými investory, ale i s městy a obcemi. Zajímáme se o to, co se děje kolem nás. Organizujeme filmový festival Kino Liberec a sérii běžeckých závodů Divočina. Široké portfolio projektů doplňujeme učením na liberecké Fakultě architektury a účastí na českých i zahraničních workshopech a přednáškách.
mjolk.cz

VIZITKA DOMU

Autoři: Mjölk architekti
Projekt: 2014
Realizace: 2018
Užitná plocha: 188,1 m2
Zastavěná plocha: 271,5 m2
Plocha pozemku: asi 1130 m2
Střecha: sedlová, pultová, asfaltové pásy
Stěny: kamenné základy, nová dřevostavba
Okna: hliníková
Dveře: dřevo, hliník
Podlahy: leštěný beton
Schodiště: monolitický beton
Vytápění a ohřev vody: elektrokotel

Text: Jana Matoušková, Mjölk
Foto: Boys Play Nice

Edit: