Elegantní podkroví pro dámu

Velkorysý světlý byt pro pracovně vytíženou paní vytvořil ze šesti pidikancelářiček architekt Marek Svoboda. Byt s ocelovým krovem působí velmi luxusně, při realizaci však byly použity relativně běžné materiály. Největším luxusem je zde především prostor sám, promyšlená autorská koncepce mu umožnila naplno vyznít.

Mansardová nástavba z devadesátých let se krátce používala jako kanceláře, tehdy byly podhledy na úrovni nynějších spodních vazníků. Po zhruba sedmi letech už ležely kanceláře v pražských Holešovicích ladem, v malých nízkých místnůstkách bylo kvůli špatné izolaci v létě nedýchatelno a v zimě chladno. Pro byt se prostor otevřel až do krovu a nekvalitní izolace byla vyměněna za lepší. Příjemné letní klima se tu vytvoří snadno, stačí otevřít protilehlá okna a podkroví se ochlazuje mírným prouděním vzduchu.

1

2
Majitelka si přála byt reprezentativního charakteru, kde by mohla načerpat energii po náročném dni. Dalším přáním bylo malé fitness, velký stůl pro příležitostná jednání a dostatečný prostor pro pracovní schůzky. V bytě také mělo být co nejméně dveří.
Při návrhu bylo snahou nejen prostor propojit, ale otevřít jej do krovu a přiznat ocelovou konstrukci. Prostor podkroví je definován mansardovou střechou tvořenou z ocelových vazníků, které vynášejí pomocí táhel strop pod nimi. Po odstranění příček a podhledů se ale odkryl nepřehledný shluk ocelových prvků, které bylo nutno vizuálně redukovat, místnost působila chaoticky. Do stávající modulové sítě jsou proto vloženy dvě hlavní hmoty založené na kontrastu.

4

3

5
Kuchyň je vzhledem k transparentní koupelně pocitově uzavřená, při přípravě pokrmů má majitelka zachován kontakt s návštěvami, ale přímo do hrnců jí nikdo nekouká. Pracovní deska je tvarově pojata ve dvou souběžných liniích. Za kuchyní je umístěna ložnice s pracovním koutem, kterou je možno oddělit od obývacího pokoje posuvnými dveřmi. Postel je zhotovena na míru ze stejných dubových fošen jako většina nábytku. Strop nad touto částí je uložen 25 cm pod dolními pásy vazníků, kvůli zvýšení podchodné výšky v patře, kde se nachází fitness.

6

Horní část podkroví s fitness koutem a příležitostným lůžkem byla inspirována japonským minimalismem, jednotná bílá hmota je zde oživena tmavou ocelovou konstrukcí, která vytváří dominantu nově vzniklého prostoru.

8

9
Druhý blok obsahuje sprchu, relaxační koupelnu a samostatnou toaletu oddělenou mléčným sklem od kosmetického koutku. Tím se docílilo prosvětlení toalety denním světlem. Relaxační část mohla být původně odstíněna popínavou zelení, ale vzhledem k nízké frekvenci užívání vany se prostor oddělil pouze čirým sklem, které je opticky vhodnější a snazší na údržbu. Tím se prostory vizuálně propojily a vznikl koncept římských lázní, kdy je důraz kladen nejen na očistu těla, ale i duše. Vana je umístěna naproti oknu, aby bylo možné pozorovat při koupeli noční oblohu.

10

11

12
Skrze koupelnu je řešen vstup na klidnou venkovní terasu situovanou do vnitrobloku. Majitelka může používat také intimní kosmetický koutek, nad nímž je v patře umístěno příležitostné lůžko. Konstrukce patra je svařena z ocelových jeklů, které ztužují původní ocelovou konstrukci. Ty jsou následně obloženy MDF deskami. Veškeré úložné prostory byly řešeny na míru spolu s jídelním stolem, konferenčními stolky, postelí a toaletkou. Architekt sáhl po osvědčené kombinaci dubového dřeva a bílé barvy. Otevřenost interiéru podporuje jednotná podlaha z dubové kantovky, se kterou měla majitelka dobré zkušenosti již dříve, i použití masivních dubových fošen na nábytku. Obložení kuchyně je tvořeno z šedých cementotřískových desek, střední panel obložení je pojízdný a skrývá televizi. Osvětlení a některé další zařizovací předměty vybíral architekt lehoučké z bílého plastu, aby prostor zbytečně nezatěžoval.
Foto: Jaroslav Hejzlar

Více informací se nachází v srpnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Edit: