Ideální bydlení pro dva

Garsonka v paneláku, kterou rodiče dali Lukášovi do užívání, nebyla v dobrém stavu. Ven se sice dívala novými plastovými okny, ale na bytě samém nezanechal stopy jen jeho věk, ale především předchozí nájemníci, kteří se v něm střídali. Potřeboval dát do pořádku. „Říkal jsem si – když rekonstrukci, tak už pořádnou,“ vzpomíná mladý investor, pro kterého stejně jako pro jeho přítelkyni garsonka představuje první samostatné bydlení.

Lukáš přiznává, že přestože o  nezbytných úpravách a nové podobě garsonky o  rozloze 32 m2 přemýšlel, v  podstatě si s  ní nevědět rady. „Uvědomoval jsem si, že rekonstruovat malý byt je podstatně obtížnější než upravovat velký. Právě tím, že je malý, musí být každý metr maximálně využitý,“ říká. S  prosbou o  vypracování projektu rekonstrukce se proto obrátil na profesionály – kamarády ze studia IGLOO ARCHITEKT. A nelitoval. „K jejich návrhu jsem neměl vůbec žádné námitky. Pokud došlo v průběhu přestavby k nějakému odchýlení od původního projektu, tak šlo o materiály. Snažili jsme se pouze najít levnější řešení. Vše jsme ale konzultovali s autory projektu.“ Také druhá strana byla se spoluprací spokojena. „Investor je náš kamarád. Byli jsme rádi, že projekt respektoval. Diskutovalo se pouze o maličkostech. Byla zde určitá finanční omezení, jindy ale narážíme na podstatně větší problémy především s  dodržováním projektu během realizace. Často je velmi obtížné uhlídat návrh před nevhodnými a neodsouhlasenými změnami při provádění. A to především ze strany dodavatelů, někdy ale i ze strany investora, který se například na zdánlivé drobnosti nedívá v  souvislostech celku. To však nebyl tento případ,“ hodnotí spolupráci Ing. arch. Igor Šimon.

REKONSTRUKCE OD PODLAHY

Garsonka absolvovala rekonstrukci, jak se doslova říká, od podlahy. Kromě výměny umakartového jádra za zděné, nových stoupaček a všech nových rozvodů se položily i nové podlahy. Původní PVC nahradila průmyslová dubová mozaika a velkoformátová keramická dlažba. Změnila se i dispozice. „Šlo nám o to, aby byt působil jako jeden prostor,“ vysvětluje architekt. Propojení se dosáhlo zrušením dveří, jimiž se původně vstupovalo z předsíně do obývacího pokoje. Kuchyně s jídelním koutem se propojila s obývacím pokojem, který slouží zároveň jako ložnice, širokými posuvnými dveřmi. Uskutečnění tohoto kroku si však vyžádalo vyjádření statika, protože šlo o zásah do nosné příčky, a navíc v prvním patře domu. Souhlasil, ale s  podmínkou, že stěna bude „vyztužena“ ocelovým rámem v ostění. Realizace poměrně náročné rekonstrukce se zhostil z  větší části sám investor. „Abychom si na to taky trochu sáhli, a samozřejmě i z důvodu ušetřit jsem si dělal řadu věcí sám, tedy s tátou, který už postavil tři baráky, a  s  bráchou. Nikdo z nás není od fochu, já jsem strojní projektant,“ směje se Lukáš.

Nejvíce úložných prostor se nachází v klidové zóně obývacího pokoje.

DALŠÍ ÚPRAVY

K celkovému propojení prostoru však nepřispělo pouze posunutí a výměna typu dveří, ale i řešení klidové a  obytné zóny v  obývacím pokoji. Dvojlůžko s velkou vestavěnou skříní je odděleno od zbývající části místnosti opticky, a to pomocí stropu obloženého laminem s funkčním policovým systémem ze stejného materiálu. Až se zaplní knížkami a jinými předměty, prostor se příjemně zabydlí. Na obložení stěn se původně počítalo s překližkou, která ale ze zmíněných úsporných důvodů byla nakonec nahrazena laminem. Naprosto dostatečnou kapacitu mají v garsonce úložné prostory, kterých v malých bytech většinou bývá nedostatek. Jejich základna je v ložnici. Kromě již zmíněné vestavěné skříně a policového systému na stěně mají podobu výsuvných zásuvek pod vyvýšeným dvojlůžkem. Úložný prostor se ale nachází i  v  dalších částech bytu. V kuchyni ho zajišťuje kuchyňská sestava sahající až do stropu. V jejích horních patrech se neukládají potraviny a výbava potřebná k přípravě pokrmů, ale věci, které Lukáš s partnerkou potřebují pouze občas nebo pouze v určitém ročním období. V místě původních dveří vznikla na chodbě nika. Je podložena zrcadlem a slouží jako otevřený botník. Šikovně jsou řešeny rovněž úložné prostory v koupelně. V obdélníkové nice, o kterou se rozšířil původní půdorys koupelny směrem do kuchyně, je umístěna pračka a nad ní prostorná skříňka.

Nahlédnutí do kuchyně s jídelním koutem

TŘI POŽADAVKY

Veškerý nábytek v  bytě, vyjma židlí, byl vyroben na zakázku. „Světla jsme vybírali my – ale samozřejmě jsme se radili s investorem. Jsou to obyčejná svítidla české výroby, která nebyla drahá. A stejně tomu je v případě obkladů, dlažby, ale i sanity v koupelně. Vybavení, které jsme zvolili, muselo splňovat tři požadavky: Muselo se nám líbit, být funkční – a zároveň moc nestát,“ říká architekt a dodává: „Vyšší standard dělají pouze maličkosti.“ Byt má přírodní ladění, které oživují pastelové barvy. Například v kuchyni je stěna za pracovní deskou natřena výraznou žlutozelenou omyvatelnou barvou. „Výhoda byla, že zatímco někteří investoři se bojí nových věcí, Lukáš je naopak sám rád zkoušel,“ říká Igor Šimon.

Do původní koupelny se nejen pračka, ale ani umyvadlo nevešly. Nadstandardního vzhledu bylo dosaženo pomocí vzhledově zajímavého, funkčního, ale přitom levného vybavení.

PŘÍJEMNÉ BYDLENÍ

Proměna letité panelákové garsoniéry v moderní malý byt probíhala bez větších potíží, i když se samozřejmě řešila otázka kam s troskami umakartového jádra a kam schovat rozvody, které v panelácích nelze ukrýt do stěn. Rekonstrukci pouze pozdrželi sousedé z  nejvyššího – sedmého patra domu. „Měli strach, že stavebními úpravami narušíme statiku, a  tak ohrozíme jejich vlastní plány na přestavbu. Vliv to samozřejmě nemělo, přesto nám rekonstrukci o tři měsíce zpomalili,“ krčí rameny Lukáš. Na otázku, jak se mu bydlí, odpovídá: „Zatím se zabydlujeme. I když mezi bydlením v rodinném domku, kde jsem předtím žil, a touhle garsoniérou je rozdíl, protože občas k nám něco doléhá z okolních bytů, je to super. Příjemné bydlení – pro dva lidi ideální.“

 

Původní dispozice

Půdorys rekonstruovaného bytu 1 – chodba 2 – koupelna s WC 3 – kuchyň s jídelním koutem 4 – obývací pokoj s klidovou zónou 5 – balkon

Ing. arch. Jan Pačka
Ing. arch. Zuzana Šimonová
Ing. arch. Igor Šimon

Architektonický ateliér IGLOO ARCHITEKTI vznikl v roce 2009 a funguje ve složení Jan Pačka, Igor Šimon, Zuzana Šimonová. Ateliér poskytuje komplexní architektonické služby od designu nábytku a interiérů přes projekty staveb až po urbanistické studie a územní plány obcí. Je zaměřen na autorský individuální přístup k zadání a klientovi ve snaze přinést maximálně funkční a zároveň esteticky hodnotné řešení. Před založením vlastního architektonického ateliéru všichni společníci prošli několikaletou praxí ve významných českých architektonických kancelářích LÁBUS AA, resp. ateliér MOBA.

Kontakt:
IGLOO ARCHITEKTI, s. r. o.
Blanická 845/9
120 00 Praha 2 – Vinohrady
Havlíčkovo náměstí 153/2
591 01 Žďár nad Sázavou
tel.: +420 722 134 058
e-mail: info@igloo-a.cz

Alena Vondráková
Foto: Jiří Ernest

 

 

Edit: