INDUKCE je moderní

Volně stojícím sporákům ještě zdaleka neodzvonilo. Naopak: ty s indukční varnou deskou jsou v západní Evropě či Skandinávii na vzestupu.

U nás není nabídka příliš široká. Více modelů s větším cenovým rozpětím nabízí pouze značka Amica. Zajímavé je, že v testu časopisu dTest, jehož nejúspěšnější modely vám dnes představujeme, uspěl především levnější model této značky. Kvůli omezené nabídce na trhu byly testovány zároveň přístroje o šířce 50 i 60 cm.

foto AEG

Základní vybavení

Indukční desky všech sporáků jsou vybaveny rozpoznáním velikosti hrnce umístěného na plotnu, jedna nebo více varných zón umožňují zvýšený účinek (turbo režim neboli boost), žádné desce nechybí indikace zbytkového tepla, zámek ovládání ani automatické vypnutí při nečinnosti. Mají-li desky dotykový displej, nechybí ve výbavě časovač (kuchyňská minutka).

Elektrické trouby všech testovaných modelů mají digitální hodiny, časovač a zvukovou indikaci konce pečení. Nechybějí bezpečné boční závěsné lišty plechů (brání překlopení při jejich vyjímání). Všechny modely nabízejí vedle běžného ohřevu (spodní, horní a kombinace) i gril a horký vzduch.

 

Vaření

„Pro otestování vlastností varné desky jsme zvolili přípravu palačinek na pánvi. Na tomto pokrmu se totiž dobře ukáže rovnoměrnost distribuce tepla,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. „Na všech sporácích jsme použili stejnou pánev, vhodnou pro indukční technologii, a umístili ji na velkou i střední plotýnku. Na každé jsme opekli tři palačinky. Měřili jsme čas potřebný k nahřátí plotýnky a udělání palačinek, u nich jsme pak hodnotili barvu a rovnoměrnost opečení.“ Všechny tři modely, které zde představujeme, získaly v této zkoušce nejvyšší známku „velmi dobře“. Obecně platí, že příprava na velké plotně je rychlejší, protože větší plotýnka disponuje větším přísunem energie.

Druhým testem varné desky se stalo vaření při nízkých teplotách. Malá i velká plotýnka byly zapnuty na nejnižší stupeň, na ně postavili testující hrnec s trochou oleje a následujících 30 minut měřili teplotu. Na malé plotýnce se pohybovala většinou od 50 do 60 °C, což je dobrý výsledek. V případě velké plotny byl však rozptyl teplot větší. Nejlepší známku dostal Siemens za 44 °C, výkon modelu AEG byl v tomto bodě méně přesvědčivý (73 °C).

 

Pečení

Při testování trouby došlo na grilování kuřete, opékání toastového chleba a pečení koláčků. Nejlepší kuře upekla Amica, jejíž modely jsou vybaveny speciálním otočným rožněm, ale potřebovala na to přibližně o 10 minut více času než ostatní modely. Pomocí toastového chleba pak byl prověřen grilovací rošt. Tady obstála nejlépe značka AEG (97 % rovnoměrně dozlatova zbarvených toastů). Dva plechy malých koláčků poté prověřily distribuci tepla ve vodorovném i svislém směru. Pro většinu trub to byl oříšek. Rozdílná barva se projevila nejen na horní a spodní straně koláčků stejného plechu, ale také byl značný rozdíl mezi oběma plechy. Pouze Siemens docílil skutečně stejnoměrného zbarvení všech koláčků, ale jejich příprava mu trvala 37 minut. Těsně pod půl hodiny se dostal model AEG, který také obstál dobře.

 

(Ne)stabilní teplota

A jak je to s technickou stránkou trub? Testující odborníky zajímala stabilita teploty, přesnost nastavení a předehřev trouby (spodní a horní ohřev, horký vzduch). Potěšitelné je, že funkce rychlého předehřevu (tzv. turbo) skutečně funguje. Například vítěz testu Siemens zvládne troubu předehřát v režimu běžného ohřevu za necelých 10 minut, v režimu turbo za méně než 4,5 minuty, s horkým vzduchem a „turbo“ funkcí dokonce za 3,5 minuty. Zkoušky přesnosti nastavení teploty a její stability poukázaly na velké nedostatky některých trub. Kolísavost teploty se projevila také u značky Amica, ovšem pouze v režimu běžného ohřevu. S horkým vzduchem byl model naopak velmi přesný. V režimu horkého vzduchu však byla většina trub přesnější a stabilnější než při běžném ohřevu. Důvodem je rychlejší distribuce tepla a přesnější měření. Celkově nejpřesnější nastavení teploty má trouba sporáku Siemens, odchylka činí v obou režimech méně než 5 °C.

 

Energie, bezpečnost

Všechny hodnocené sporáky spadají do energetické třídy A, ale v pohotovostním režimu (když je přístroj zapojen do elektrické sítě, ale není v provozu) vykazují překvapivě vysokou spotřebu energie 0,75 až 0,9 wattu za hodinu. Pozor na zbytkové teplo při vychladání spotřebiče: u dvířek trouby má kritické místo značka Amica, u varné desky AEG zase příliš brzy vypíná varovné světélko. V oblasti bezpečnosti jsou obecně největší slabiny varných desek. Sundáte-li hrnec ze zapnuté plotýnky nebo na varnou desku umístíte hliníkový hrnec, přístroje vás ihned varují. Když přeteče vroucí voda, plotýnku včas vypnou modely AEG i Amica, nikoli však Siemens. A pokud postavíte prázdný hrnec na zapnutou plotýnku, je ochrana u všech modelů nedostačující. Kompletní výsledky a postup testu najdete na www.dtest.cz/sporaky.

Vítěz testu
Nejlepším kombinovaným sporákem v testu se stal model Siemens HA748540. Obstál téměř ve všem, nejslabší byl v oblasti bezpečnosti (při přetečení vroucí vody sám nevypne). Jeho výkony se však odrážejí ve vysoké pořizovací ceně (v průměru 30 590 Kč). Na internetu se dá sehnat přibližně o 3 500 Kč levněji. foto Siemens

Ideální poměr cena/výkon
V celkovém pořadí druhý model AEG 47036IU-MN nabízí téměř tutéž kvalitu, ale je podstatně levnější. Průměrná cena v době testování byla 17 710 Kč. Aktuálně sice zdražil, ale na internetu najdete i cenu pod 17 tisíc korun. Ve srovnání s vítězem není tak přesný v kontrole teploty pokrmu, nastavení teploty ani její stabilitě, na druhou stranu se však nejlépe obsluhuje. foto AEG

Ekonomická volba
Třetí místo v testu patří modelu Amica 58IE3.320 HTaDQ(W), jehož jedinou citelnou slabinu představuje teplotní bezpečnost. Vzhledem k tomu, že je ze všech osmi testovaných modelů nejlevnější, jde o skutečně ekonomickou volbu . Průměrná cena 12 660 Kč, nyní doprodej. Bude nahrazen novým modelem Amica SIB 18M W. foto Amica


Co je indukce?

• Indukční deska funguje na jiném principu než ostatní varné desky. Ty produkují teplo, které ohřívá hrnec a následně pokrm uvnitř. Indukční deska sama o sobě nevydává žádné teplo, ale pomocí magnetické indukční cívky vytváří ve dně nádoby, kterou na varnou desku položíte, indukované proudy: díky nim se začne nádoba ohřívat. Ohřev je ekonomický, cílený přímo na nádobu.
• Indukce začíná působit až ve chvíli, kdy je na varné desce umístěna nádoba. Bez ní je i zapnutá varná zóna stále studená a klidně na ni můžete položit ruku.
• Indukční deska připomíná sklokeramickou. Jak ji poznáte? Přichytí se na ni magnet. Proto musíte mít speciální nádobí z kovu (nerez, litina, smalt), jež umožní využití principu indukce. Sklo, keramika, hliník (bez speciálního dna) či měď se pro indukci nehodí.


TEXT: VÍT STRAŇÁK ● FOTO: SE SOUHLASEM FIREM SIEMENS, AEG, AMICA

 

Edit: