Investice do projektu se bohatě vrátila

Cesta, po níž investoři postupovali, se upřesňovala průběžně, za pochodu. Nejprve hledali pozemek blížící se vysněnému ideálu. Poté promýšleli optimální návrh domu, nakonec volili stavební technologii a dodavatele.

Modrá sedačka se stěhovala z předchozího bytu. Mezi krbovým tělesem a bíle opláštěným podpěrným sloupem vznikl prostor pro zásobu topného dřeva. Foto: Pavel Rydl

Mladý pár se při hledání budoucího domova zaměřil na oblast na okraji města blízkou jejich bydlišti. Nelákalo je novodobé sídliště s nahuštěnými domy na zplanýrovaném poli. Hledali klidnou tradiční obec, přes niž nepřelétávají přistávající letadla ani nedaleko za okny nejezdí vlaky. Obec s dobrou infrastrukturou měla mít také rychlé dopravní spojení s městem, kde pracují. Investoři byli připraveni koupit buď samotný pozemek, nebo i starší dům k rekonstrukci. Prioritou bylo pěkné místo. Několikrát už měli vybráno, ale jiný kupec byl rychlejší. Po nabytých zkušenostech přece jen byli jednou nejrychlejší. Získali pozemek se starším domkem, který původní majitelé využívali jako chatu a letní byt.

 

PROFESIONALITA JE ŽÁDOUCÍ

Noví vlastníci zvažovali, zda se vyplatí rekonstrukce, ale ukázalo se, že demolice původního objektu a stavba nového domu bude jednodušší. Nejdříve prošli fází, kdy se domnívali, že by si mohli vlastní dům navrhnout sami. Inspiraci a poučení hledali v časopisech, dívali se po nových staveních. „Věděli jsme, že bychom rádi měli dům postavený v čistém moderním stylu, pokud možno bez sedlové střechy. Hranatý a bez ozdob,“ vzpomíná naše hostitelka. „Ale nedařilo se nám poskládat dům, který by měl všechny požadované vlastnosti. Nedokázali jsme dispozici uspořádat do funkčního celku vlastními silami. Poznali jsme, že je to složitější, než si člověk zprvu myslí. Začali jsme hledat, kdo by byl schopen naše představy zakomponovat do jasné studie, která by nám vyhovovala.“ Na osobní doporučení oslovili architekta Jana Jarolímka, který se práce na projektu ujal. Uvítal, že klienti preferují moderní styl. „Dali jsme architektovi velkou volnost. Rozhodli jsme se, že specifi kujeme jen základní požadavky a kreativní práci necháme na něm.“

SKVĚLÁ KOMPOZICE UVNITŘ I NAVENEK

Klienti si přáli přízemí velmi otevřené, ale ne zrovna obývací pokoj s integrovanou kuchyní uprostřed. Ložnici v patře preferovali orientovanou na východ, chtěli šatnu, oddělenou prádelnu a dva pokud možno stejně velké pokoje s podobnou dispozicí. „Již od prvního náčrtu jsme byli velmi spokojeni, logika vnitřní dispozice nám perfektně vyhovovala,“ chválí majitel. „Líbilo se nám skvěle vyřešené propojení kuchyně s obývákem. Kuchyně je otevřená, ale také trochu skrytá. Podařilo se minimalizovat chodby a jiné málo využívané plochy, velmi dobrý nápad byl se střešním pásovým světlíkem prosvětlujícím horní patro, což by jinak nebylo možné. Oceňujeme nejen vnitřní dispozici, ale také umístění domu na pozemku. Ze všech oken se díváme do zahrad.“ Vnější tvář domu je výrazem moderního přístupu, kde kompozice základních kubických těles a hra pravoúhlých prvků vytváří dostatečné napětí i pocit rafi nované harmonie. Vzruch do jednoduchého tvarosloví vnáší kontrast hladké bílé omítky a modřínového laťování na fasádě.

ZE DŘEVA SE STAVÍ I V ZIMĚ

Od začátku nechávali klienti projekt vypracovat tak, aby dům bylo možné postavit libovolnou technologií. Rozhodnutí padlo až v průběhu navrhování. „Dřevostavby se nám dlouhodobě líbí z hlediska ekologických aspektů i relativní jednoduchosti výstavby – na staveništi není potřeba žádná těžká technika. Předností je možnost stavět i v zimních měsících,“ shodují se majitelé. Obavy budil fakt, že technologie není běžně rozšířená a dělníci dostatečně kvalifi kovaní. Přesvědčivé bylo hodnocení známého truhláře, že dřevěné domy od společnosti Penatus, v nichž dělal nějaké interiérové práce, byly postaveny precizně. „Firmu jsme několikrát navštívili, prohlédli si jejich stavby. Líbil se nám jejich přístup i vztah k práci, kterou dělají. Zjistili jsme, že pro nás je důležitější, kdo nám dům postaví, než z jakých materiálů.“ Společnost převzala zakázku na kompletní dodávku domu s podmínkou, že nejprve zpracuje podrobný prováděcí projekt. S ním pak stavba proběhla přesně podle časového plánu i fi nanční ho rozpočtu. Hlavní část stavby technologií two by four proběhla v zimních měsících od listopadu do února. „S fi rmou byla výborná spolupráce. Dřevostavba má tu výhodu, že když vznikne základní konstrukce, dostanete představu o dispozici v reálném měřítku a můžete ještě provést drobné úpravy, například precizovat umístění vypínačů, zásuvek a podobně.“ Rozmístění nábytku bylo vyřešené již ve studii. „Chtěli jsme zachovat tvarovou jednoduchost, aby interiéry odpovídaly stylu domu. Vybírali jsme věci s dobrým designem a z kvalitních materiálů, které se vešly do fi nančních limitů. Vzdali jsme se některých detailů, které se nám zdály příliš nákladné, například skleněného zábradlí,“ vysvětluje majitelka.

NEPODCENIT PŘÍPRAVU

„Na rozdíl od mnoha známých, kteří stavěli, promne to nebyla nikterak extrémně stresující životní etapa,“ rekapituluje majitel. „Možná díky energii věnované přípravě a projektování i pečlivému výběru dodavatele. Byla s tím práce, ale nezanechalo to v nás žádné negativní vzpomínky. Příjemným zjištěním bylo, že dům v hrubé stavbě dokázali postavit dva lidé za dvanáct dnů. Veškerý odpad byla jen hromada dřevěných odřezků.“ Paní doplňuje: „Nepříjemná byla byrokracie. Dům jsme stavěli na ohlášení, přesto množství potřebných dokladů a potvrzení bylo neuvěřitelné.“ A majitel uzavírá: „Chtěl bych zdůraznit význam přípravné fáze. Přestože jsem si to na začátku nemyslel, doporučuji každému spolupráci s architektem. I když se nám zprvu zdálo, že peněžní částky, které nejsou vloženy přímo do stavby, jsou vysoké, mnohonásobně se nám vrátily.“

Karla Mafková
Foto: Pavel Rydl


Vizitka domu

  • Zodpovědný projektant: H.A.N.S. architekti, Ing. arch. Jan Jarolímek
  • Spolupráce: Ing. arch. Josef Pfeifer, Ing. arch. Ondřej Freudl
  • Dodavatel: Penatus, s. r. o.
  • Plocha pozemku: 850 m 2
  • Zastavěná plocha: 96 m 2
  • Užitná plocha: 163 m 2
  • Technologie: dřevostavba systémem two by four, difuzně otevřená konstrukce, izolace minerální vatou, silikátová stěrka, modřínový obklad. Základové pasy do ztraceného bednění, železobetonová základová deska.
  • Strop: dřevěné lepené nosníky, křížené prošroubované desky OSB, anhydridový beton
  • Střecha: plochá, PVC fólie, klempířina pozink
  • Okna: dřevěná, vnější hliníkové žaluzie
  • Dveře: dýha buk a teak, Dveře Praha
  • Schodiště: two by four, schodnice dubová spárovka
  • Podlahy: lamino vzor průmyslová mozaika teak, dřevěná bambus, marmoleum, keramická dlažba
  • Vytápění: plynový kondenzační kotel, konvektory, radiátory, elektrické podlahové topení, dvoustranný krb s litinovou vložkou Kobok
  • Centrální vysavač: HUSKY
  • Prosvětlení: světlovod v šatně, pásový světlík v hliníkovém rámu ve střeše
  • Terasa: modřín
  • Samostatný objekt u plotu: kryté garážové stání pro dva automobily a sklad nářadí

H.A.N.S. ARCHITEKTI

Ateliér vede autorizovaný architekt ČKA Ing. arch. Jan Jarolímek (1975). Od roku 2004 se ateliér věnuje hlavně rezidenčním projektům. Specializuje se převážně na logistické, průmyslové, výrobní a administrativní projekty.
Projekt rodinného domu ateliér zpracoval pro soukromého klienta ve stupni studie stavby a dokumentace pro stavební povolení v období 08/2006 03/2007. Projekt pro provedení stavby zpracoval dodavatel domu fi rma PENATUS, s. r. o. Na projektu spolupracovali v rámci kanceláře architekti, stavební inženýři a statici, kteří jsou stálými zaměstnanci fi rmy. Dále externě specialisté v oboru profesních částí, kteří dlouhodobě spolupracují s ateliérem H.A.N.S.

Reference:
◗ Stanice přírodovědců Praha 5 – Smíchov
◗ Rekonstrukce Obchodní akademie Vinohradská
◗ Bytový dům Májová
◗ panelové rodinné domy Dolní Měcholupy a Kyje
◗ Rekonstrukce objektu Domu dětí a mládeže Praha 3
◗ Výrobní objekt Multitec, Český Brod
◗ Centrum MAN Užitková vozidla ČR, Čestlice

www.hansarchitekti.cz

 

Edit: