Dáte si čaj nebo kávu?

Stejně, jako se lidé dělí na leváky a praváky, na milovníky psů nebo koček, podobně je tomu i u obliby kávy a čaje. Všem jde ale o stejnou věc – na chvíli se zastavit a vychutnat si oblíbený nápoj v klidu a kvalitně připravený.

LZE SI DOMA PŘIPRAVIT ESPRESSO JAKO Z KAVÁRNY?

Radí kávový expert a barista Jiří Čad ze společnosti Nestlé Česko s.r.o.

„Připravit si opravdu dobré espresso v domácích podmínkách je možné, ale je potřeba počítat s větší investicí do technologií. Pokud to s espressem myslíte opravdu vážně, pak byste měli vzít v úvahu, že budete potřebovat poloprofesionální pákový kávovar a kvalitní mlýnek, kterému je potřeba věnovat velkou péči při výběru – levné mlýnky jsou nestabilní v dávkování a při mletí vytvářejí hrudky, které pak způsobují tzv. kanálkování, extrakce espressa neprobíhá rovnoměrně, tudíž ani výsledný nápoj nechutná tak, jak by měl. Dále budete potřebovat systém na úpravu vody a základní baristické pomůcky, zároveň se smiřte s tím, že každodenní péče o kávovar je nevyhnutelná.“

Jaký stupeň pražení je vhodné u kávy zvolit?

„Světle praženou kávu doporučuji jak pro přípravu espressa (je potřeba ale počítat s vyšší aciditou), tak pro přípravu tzv. alternativních metod. Všechny alternativní metody přípravy kávy jsou vhodné na doma, ale pro toho, kdo s touto přípravou začíná, bych doporučil French Press nebo metodu Clever Dripper. Zde platí, že na 100 g vody o teplotě 93 °C je potřeba 6 g nahrubo namleté kávy, ale recepturu si může každý přizpůsobit na míru. Namletá káva by měla mít podobnou hrubost jako mořská sůl.
Při tmavém pražení se naruší struktura kávového zrna a je potlačena acidita. Káva jde chuťově do hořka, což je důvod, proč většina konzumentů kávy vyhledává tmavě pražené kávy, protože očekávají v šálku hořkost. Čím tmavší pražení, tím vyšší hořkost a téměř nulová acidita.
Tmavě pražené kávy jsou v domácích podmínkách vhodné právě pro přípravu espressa, na přípravu alternativních metod bych je nedoporučoval, ale tím od toho nechci nikoho odrazovat, je možné, že chuťový profil bude někomu vyhovovat.“

STARBUCKS UŽ NENÍ JEN KAVÁRNA

Od září 2019 je možné koupit si prémiové kávy Starbucks i v běžných obchodech. Na výběr máte kávu mletou, zrnkovou i porcovanou nebo v kapslích do kávovarů NESCAFÉ Dolce Gusto a Nespresso.

V nabídce Starbucks jsou tři druhy káv s rozlišným stupněm pražení:

  • Blonde Roast (světlé) – káva je lehčí a jemnější s mírnými náznaky lehce pražené chuti.
  • Medium Roast (střední) – káva je příjemně vyvážená, středně pražená, která vás vás lehce nabudí.
  • Dark Roast (tmavé) – tmavě pražená káva s plnějším tělem a výrazným charakterem vyznačující se robustními příchutěmi a charakteristickou esencí intenzivního pražení.

Balení 200 g zrnkové kávy stojí 129,90 Kč, mleté 129,90 Kč, kapslových systémů do NESCAFÉ Dolce Gusto 149,90 Kč a Nespresso 99,90 Kč.
Více na starbucksathome.com/cz.

JAK UCHOVÁVAT KÁVU?

Obecně platí: čím čerstvější káva, tím lepší. Pokud ji budete skladovat v teple, rychle ztratí vůni – je velmi náchylná na světlo, teplo, vzduch a vlhkost, to vše vůni kávy ničí. Měli byste ji proto vždy skladovat na chladném, temném a suchém místě. Není dobré ji skladovat společně s dalšími potravinami, protože rychle absorbuje jejich pachy. Ideálním místem je nádoba, která nepropouští světlo a dá se neprodyšně uzavřít. V dobře těsnicí dóze zůstanou kávová zrnka nebo mletá káva déle čerstvé a i vůně se uchová déle než v původním či otevřeném obalu.
Zdroj: tchibo.cz

JAK SKLADOVAT ZRNKOVOU A MLETOU?

Mletá káva v otevřeném obalu zůstává při pokojové teplotě čerstvá zhruba sedm dní. V chladničce si svou vůni uchová dvojnásobně dlouho, v mrazničce dokonce trojnásobně až čtyřnásobně.
Ještě déle je vůně kávy chráněna, pokud ji skladujete v podobě celých zrnek. Zrnko v sobě drží a chrání jemné vonné složky jako přírodní trezor.
Ideální je namlít kávová zrnka v požadovaném množství až krátce před přípravou nápoje. Tím zajistíte, aby velké množství vonných složek obsažených v kávovém zrnku zůstalo zachováno.
Zdroj: tchibo.cz

  • Proces pražení kávy má zásadní vliv na její konečnou chuť. Světlé pražení má tu výhodu, že si káva zachová svoji autentičnost, ale pro většinu konzumentů kávy je tato chuť nepříjemná, protože je zvýrazněna acidita (kyselost) a ovocitost.
  • Průměrně Češi vypijí 3 až 4 šálky kávy denně, nejčastěji hned ráno a pak v brzkém odpoledni.

JAK SKLADOVAT KAPSLE?

I pro kávové kapsle platí, že sluneční světlo a nadměrné teplo mají negativní vliv na vonné složky obsažené v kávě. Káva v kapsli má díky svému obalu tu výhodu, že je už velmi dobře chráněna před slunečním světlem, kyslíkem a vlhkostí.
Zdroj: tchibo.cz

CO MÁME NA VÝBĚR?

PŘEKAPÁVAČ

Klasika mezi kávovary, snadno a rychle připraví kávu ve větším množství.

PÁKOVÝ KÁVOVAR

Zde záleží na perfektním semletí kávy a optimálním tlaku. Výsledkem je espresso dokonalé chuti.

KONVIČKA NA PŘÍPRAVU ESPRESSA

Symbol typicky italského způsobu přípravy kávy – připraví skvělé, čisté espresso.

FRENCH PRESS

French press neboli konvička na přípravu kávy, se používá k ruční přípravě překapávané kávy. Rozhoduje jemnost namletí kávy a doba, po kterou je káva v kontaktu s vodou.

RUČNÍ FILTR

Spařování kávy jako za časů našich babiček: starý dobrý ruční filtr z keramiky opět přišel do módy.

MOKKA

Mokka, neboli turecká káva, je nejstarším známým způsobem přípravy kávy, káva se podává spolu s kávovou sedlinou. Na její přípravu potřebujete tradiční džezvu.

Zdroj: tchibo.cz

UMÍTE SPRÁVNĚ UVAŘIT ČAJ?

Základní pravidlo zní: jedna až dvě čajové lžičky na 1,5 dl vody. Na konvičku se přidává ještě jedna lžička. Rozdíly jsou ale i v druzích čajů, které připravujete…

ČERNÝ ČAJ

Měl by se louhovat dvě až tři minuty ve vodě horké 100 ºC, pokud chcete, aby vás čaj povzbudil. Pětiminutové louhování zajistí působení na zažívání.

ZELENÝ ČAJ

Příprava je o něco málo složitější než příprava čaje černého. Zelený čaj se zalévá vodou o 80 ºC, pokud by se zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Ze zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy, je velmi povzbuzující.

BÍLÝ ČAJ

Zalévá se vodou o teplotě 90 ºC, můžete ho nechat louhovat až pět minut. Záleží na tom, jak ho chcete mít silný. Z jednoho čaje můžete připravit až tři nálevy.

OVOCNÝ ČAJ

Ovocný čaj jen tak nepřelouhujete, i když můžete dosáhnout trpké a nakyslé chuti.  Zalévá se vroucí vodou. Doba louhování je pět až osm minut.

BYLINNÝ ČAJ

Bylinné čaje vyžadují různé způsoby přípravy. Bylinky vždy zalévejte vroucí vodou a nechte je louhovat osm až patnáct minut. Čas, který je uveden na balíčku čaje, vždy dodržujte. Bylinné čaje totiž snadno zhořknou. Z jedné dávky je možné připravit pouze jeden nápoj.

Zdroj: oxalis.cz

 

Text: Mirka Vernerová, spolupráce Tchibo a Nestlé
Foto: archiv firem

Uložit

Edit: