Jak vybrat gril?

Jídlo připravené venku na grilu je trochu jako zázrak – kromě toho, že má svoji specifickou vůni a chuť, bývá často i středobodem letního setkání s přáteli. Samozřejmě, že vám všichni budou tvrdit, že přišli kvůli vám, ale znáte to…

Než vkročíte do obchodu, měli byste mít ujasněné, jaký gril chcete – jestli plynový, elektrický nebo na dřevěné uhlí a kolik peněz do něho můžete investovat. Další otázkou je, jak často a pro kolik osob budete grilovat a kde – na zahradě nebo na terase? A zapomenout byste neměli ani na to, kde gril uskladníte přes zimu, venku zůstat rozhodně nemůže.

mountfield1

Můžete si vybrat

Elektrický gril využijete skvěle hlavně v chladnějším období, nebo při grilování na terase i v uzavřených prostorech. Modely určené pro jednu až dvě osoby mají teflonovou desku, ve které je spirála pro ohřev; ta je srdcem grilu, proto musí být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná z důvodu snadného čištění. Když se vás sejde víc, je lepší použít grilovací rošt. Výhodou je jednoduchá manipulace a rychlost – nepotřebujete dřevěné uhlí ani dřevo. S vhodnými doplňky ho můžete použít i k přípravě pokrmů, jako jsou fondue nebo raclette. Jako drobná nevýhoda se může jevit to, že nikdy nedocílíte typické „pravé“ grilovací vůně a vždy jste závislí na elektřině.

butlers

BBQ gril na kolečkách je vybaven jak pro přímé opékání na žhavých uhlících, tak pro nepřímé, je z ušlechtilé oceli se smaltovaným roštem, dvěma kontejnery na uhlí a poklopem s teploměrem. Rozměry roštu 44 cm, cena 2490 Kč. www.butlers.cz

Gril na dřevěné uhlí

Je nejprodávanějším typem grilu. Žár vzniká pomalým hořením dřevěného uhlí, příprava je zdlouhavější a bez trpělivosti nedosáhnete kýženého efektu. Teplota je regulovatelná pouze vzduchovými otvory, tuk z pokrmu odkapává přímo na uhlí, což lze zmírnit vložením sběrné misky. Velkým pozitivem je snadná manipulace a nízká pořizovací cena. Také chuť a vůně připraveného masa je nezaměnitelná. Musíte mít ale vždy po ruce dřevěné uhlí nebo brikety, příprava grilování je oproti elektrickému grilu zdlouhavější.

gril1

Plynový gril Texado Super Vario má patentovaný systém hořáků Low Flame, které jsou umístěny přímo pod grilovací plochou a pomáhají snížit spotřebu plynu až o 50 %. Plamen je však extrémně výkonný a díky tomu zajistí optimální teplotu 250 – 300 °C po celé ploše grilu. Nyní v akční ceně 4499 Kč. www.campingaz.com/cz

Plynový gril

Sem patří jak zahradní modely s několika hořáky, tak i malé cestovní grily (ty jsou většinou skládací nebo na kolečkách). Hořáky jsou rozmístěny tak, aby teplo bylo rovnoměrně rozváděno po celé grilovací ploše, obvodový plášť bývá z nerezu, rošty z litiny s emailovou vrstvou. Ve víku je teploměr a někdy i grilovací rošt s motorkem. U tohoto typu grilu asi nejvíce oceníte, že je okamžitě připraven k použití, snadno a dobře se reguluje teplota. Nevýhoda spočívá v nutnosti připojení na propanbutanovou láhev, kterou musíte mít nachystanou.

dragon

Plynový přenosný gril TQ285X včetně skládacího vozíku má velká kolečka, která umožňují lehký pohyb v přírodě, součástí je bezpečný systém zapalování Jet-Fire, integrovaný teploměr, smaltovaný litinový rošt a vyjímatelná nádobka na odkapávající tuk. Rozměr grilovací plochy 1840 cm2, cena 11 990 Kč. www.vanellus.cz, www.napoleongrily.cz

Plynové grily se dělí na…

kontaktní, lávové a grily s technologií RBS. Lávový gril má hořáky doplněné o lávové kameny, ty jsou plynem zahřívány, rychle absorbují teplo a porézní povrch vstřebává velké množství tuku, který odkapává z masa, čímž se snižuje produkce škodlivin. Díky samočisticí schopnosti kamenů nemusíte odstraňovat tuk ani popel. Po skončení grilování se gril musí po dobu 5 minut nažhavit na maximální teplotu, tím se vypálí všechny nečistoty. Když si dokoupíte litinové pláty, můžete vesele smažit i opékat pokrmy v těstíčku. Po každé sezóně je však nutné kameny vyměnit za nové.

mountfield2

Plynový gril Char-Broil Onyx se 3 hořáky z nerezové oceli má rošt z litiny potažené porcelánovou vrstvou. Gril má i boční hořák pro přípravu omáček, polévek nebo wok pokrmů, sedmiletou záruku a stojí 6990 Kč. www.mountfield.cz

U RBS grilu jsou keramické hořáky umístěny po bocích grilovací vany, odkapávající tuk a šťávy tak nevzplanou. Teplotu lze snadno a přesně regulovat. Nenechte se zmást briketami nebo lávovými kameny, ty plní pouze estetickou funkci.

V případě takzvaného kontaktního grilu se pro přenos tepla využívají grilovací rošt a plotna, které se nahřejí na maximální teplotu, výborně akumulují a předávají teplo. Pod roštem jsou umístěny hořáky, které jej pak rovnoměrně rozptylují po celé ploše a grilovaný pokrm se tak dokonale připraví.

catler1

Elektrický gril GR 8030 můžete používat buď jako kontaktní nebo ve variantě BBQ, tedy jako otevřený, hodí se pro přípravu masa a ryb, zeleniny i sendvičů. Teplotu lze nastavit od 160 do 230 °C, grilovací desky mají povrchovou úpravu Quantanium™, na přípravu pokrmů není nutné používat olej. Rozměry grilovací desky 34 x 26 cm, hmotnost 8,76 kg, cena 9999 Kč. www.catler.cz

 

Co by měl mít plynový gril

  • piezo zapalování (pro snadné zažehnutí hořáku)
  • hořáky z nerezové oceli
  • připojení na PB láhev
  • samostatný plynový hořák
  • nárazuvzdorná kolečka s gumou
  • odkládací prostory kolem grilu
outdoor

Na terasu jako stvořený – malý praktický kotlový gril City 420 E s tepelným reflektorem, který zajišťuje rovnoměrnou distribuci tepla a dosažení provozní teploty až 300 °C. Průměr grilovací plochy 39,5 cm (1213 cm2), hmotnost 10,4 kg, cena 6490 Kč. www.outdoorchef.cz.

 

 

Co by měl mít elektrický gril

  • nepřilnavou povrchovou úpravu
  • možnost nastavení teploty
  • vyjímatelnou odkapávací misku
  • nastavitelnou výšku horní desky
  • světelnou indikaci provozu a teploty

 

Co by měl mít gril na dřevěné uhlí

  • kvalitní ovládání přívodu vzduchu
  • výškově polohovatelný rošt
  • samostatnou nádobu na popel
  • víko na přiklopení s ventilačním otvorem
  • držadla z termoplastu a kolečka

 

Na co si dát při výběru grilu pozor?

  • Nepodceňte bezpečnost a dostatečnou stabilitu grilu.
  • Upřednostněte kvalitní vnější i vnitřní úpravu.
  • Rošt by měl být nerezový nebo litinový, pokrytý kvalitním smaltem a dostatečně prostorný.
  • U grilu s víkem sledujte, jestli dokonale těsní a jestli je jeho součástí i teploměr a ventilace.
  • Držadla a úchyty by měly být robustní a ergonomické.

5 tipů pro zdravější grilování

1. Gril před používáním důkladně očistěte od všech zbytků z předchozího grilování.

2. Zásadní je, aby odkapávající šťávy nehořely. Toho docílíte díky technologicky vyspělému grilu na plyn či dřevěné uhlí, případně také grilovacími deskami, které odkapávající šťávy zachycují. Pokud ovšem budou příliš blízko zdroji žáru, může vzplanout i tuk či marinády v nich zachycené.

3. Po celou dobu grilování mějte plameny pod kontrolou, aby se v žádném případě nedotýkaly jídla. V přímém žáru lze grilovat pouze některé druhy masa, například steaky. Nevhodná jsou ta, ze kterých se vypéká hodně tuku (krkovice nebo kuřecí maso), stejně jako marinovaná masa. Ta se hodí spíše pro nepřímé grilování.

4. Zásadní je také dostatečně vysoká teplota, při které je možné maso zpočátku zprudka opéct a zachovat tak jeho maximální šťavnatost. Je ale důležité v následující fázi propékání žár snížit, aby se maso nespálilo. To by pak mělo negativní vliv na výslednou chuť i na zdravost pokrmu.

5. Vždy grilujte pouze čerstvé maso místo uzenin, karcinogenní látky se totiž tvoří obzvlášť snadno v uzeném mase v kombinaci s vysokou teplotou.

Přemýšlíte o nákupu nového zahradního grilu? Mnoho modelů grilů za skvělé ceny naleznete na www.give.cz/zahradni-grily

 

Datum vydání: 10. 8. 2016

Edit: