Jiří Menzel o kávě

Slavnostní menu u svátečního stolu končí ideálně šálkem kávy. Jaký vztah k ní má oscarový režisér? Veskrze kladný už od puberty.

Kávu prý pijete od 14 let…

Je to tak, zamiloval jsem se do ní velmi brzo a zůstalo mi to až do dneška. Nikdy jsem nekouřil, pít alkohol jsem začal až po šedesátce. Zato káva, na tu nedám dopustit. Maminka s tatínkem si připravovali tureckou kávu v originální džezvě, tu jsem dokonce podědil a v kuchyni ji stále mám, čeká na nostalgickou chvilku. Když nebylo v těžkých letech zbytí, maminka si připravovala i legendárního „druháka“. Lógr z kávy usušila a přelila ho horkou vodou ještě jednou.

Jakou kávu máte nejraději?

Piju jen černou kávu, ale žena si ráda pochutnává i na mléčných specialitách. Naposledy jsem pil mléko asi za války, vůbec mi nechutná. Léta jsem si připravoval kávu v italské moka konvičce, potom jsem byl dlouho věrný kávě z kapslí. Příprava byla rychlá, snadná a čistá, každý šálek byl stejný, jako když střelí, ale káva mi přece jen tak nelahodila, nejvíce mě rozčilovalo, že nevoní. Že necítím krásnou vůni kávového zrna, že si nemohu vybírat, jakou kávu si doma připravím. Pak jsem ale díky své ženě narazil na kávovary Krups, ty mi všechno tohle dovolí a navíc jsou pro lenochy, jako jsem já – čistí se samy.Moderní design a jednoduchost kávovaru mi uhranula, k novému přístroji jsem si musel pořídit i nové skleničky, dokonale teď ladí.

Držíte nějaké kávové rituály?

Každé ráno mi začíná kvalitní kávou. Dojdu si do kuchyně pro snídani, ale nikdy ji nejím u stolu. Libuju si v dlouhých a pomalých ránech. Snídani si dám do postele a tam si také naservíruju svůj první šálek. Otevřu si noviny a začtu se – tak vypadá můj každodenní rituál. A nezastavím se, třeba dnes už mám čtvrtou.

Na světě mám jen dva hříchy: holky a kávu.

Často cestujete. Setkal jste se s nějakými kávovými specialitami?

Viděl jsem různé přípravy kávy, leckdy i trochu kuriózní, jako je třeba přípravu v horkém rozpáleném písku, kde se káva zahřívá, než vzkypí, a pak se servíruje. Taková káva má atmosféru. Jestli ji naopak něco nemá, tak je to kávová kultura v Americe. I když, tam asi žádná není. Je to vždy ta nejodpornější káva, jakou jsem kdy pil. Kolikrát si říkám, že všude jinde na světě vodu po mytí vylijí, ale ve Státech ne. Tam z ní udělají kávu. To vůbec není můj styl, káva se má pít malá, ale silná.

Nepohrdnete kávou na „benzince“ či běžně z automatu?

Protože na kávu nedám dopustit, nerozpakuju se nad ní ani na benzinových pumpách. Na těch italských často bývá vskutku vynikající. Vím také, že základní službu, tedy povzbuzení, mi udělá i káva z automatu, s čistým svědomím si ji občas dám. Vypiju klidně i dva tři kelímky za sebou a opět funguju s úsměvem.

„Máme svoje malé zvláštní rituály. Když piju kávu, vždy dám Olince ochutnat na lžičku. A to kdekoliv a kdykoliv. Zejména v zahraničí na různých večeřích s významnými hosty tím budíme rozruch,“ přiznává Menzel. Olga mu ale zdatně sekunduje: „Pravda, dává mi ochutnat, ale ne, že by chtěl. Potřebuje se jen ujistit, že káva není otrávená.“

Na závěr malý bleskový dotazník!
Černá, nebo s mlékem? Vždy jedině černá, bez mléka, bez cukru. V kavárně, nebo doma? Jednoznačně doma! Nejlépe chutná káva v posteli. Ráno, nebo večer? Kdykoliv, ale nejlépe při snídani. Káva, nebo holky? Těžká otázka, ale… holky vítězí!

Jiří Menzel, režisér
„Doma máme kávovary hned dva – jeden v kuchyni a druhý na nočním stolku.“
Manželé Menzelovi si oblíbili plnoautomatické espresso KRUPS EA 9010, které má 17 přednastavených receptů včetně trendových druhů káv, jako je redeye nebo flatwhite. Nechybí ani klasické recepty na espresso, caffè latte, cappuccino, americano či ristretto. Každý člen rodiny si může do paměti kávovaru uložit oblíbený recept.
www.krups.cz

Text: redakce, Foto: archiv

Datum vydání: 16. 4. 2015

Edit: