K oboře čelem, k zahradě také

Podivně křivý tvar pozemku si vynutil neobvyklé řešení. Rodinný dům v blízkosti pražské obory Hvězda nabyl tvaru písmene U, který dobře komunikuje s přední a zadní zahradou, a zároveň majitelům poskytuje vysokou míru soukromí na chráněné venkovní terase. Nadčasové strohosti a elegance stavby si cení nejen samotní majitelé, ale i odborné publikum – dům byl nominován na Českou cenu za architekturu 2018.

Netuctový dům, jehož interiér autoři ze studia Hnilička Architekti navrhli v kombinaci pohledového betonu a dubového dřeva, stojí ve vilové zástavbě Ruzyně a Liboce, rozkročený přímo ve středu pozemku. Půdorys do písmene U obklopuje terasu, stavba tímto směrem hledí přes přední zahradu ke staré oboře Hvězda. Na divoce zarostlém pozemku dříve žil restaurátor soch, objevili byste tam tehdy spousty zajímavých věcí a věciček a zbytky odlitků. Dva nejlepší kusy z těch, co zbyly, jsou nyní vystavené na zahradě.

DVĚ PODLAŽÍ PRO DVĚ GENERACE

Objekt připomínající nepravoúhlý krystal v zeleni zahrady je dvoupodlažní, částečně podsklepený, s plochými střechami a střešní nástavbou. V přízemí hraje ústřední roli obývací pokoj, který rozměrnými okny propojuje přední a zadní zahradu. V tomto podlaží se nachází také kuchyň s jídelnou a pokoj rodičů. První patro je celé vyhrazeno dětem. Jejich pokoje jsou doplněny velkorysými šatnami a koupelnami, je zde také výstup na střešní terasu. Plochá střecha je částečně krytá a připravená k užívání, v budoucnu tu může vzniknout další pohodlné posezení.

ČAS BĚŽÍ…

Zajímavé je, že dům byl původně navržený pro rodinu, která v něm kvůli průtahům se stavebním povolením ani nestihla bydlet. Architekt Hnilička vypráví: „S majiteli byla výjimečně dobrá spolupráce. Kdyby nebyla, nebyl by dobrý výsledek. Dům jsme stavěli pro rodinu se dvěma dětmi. Než se podařilo získat stavební povolení, dcera odrostla, majitelům skončil nájem v blízkém domě a odstěhovali se do centra Prahy. Tam se jim zalíbilo, a když se dům konečně dostavěl, první majitelé ho prodali.“

DŮM SE STAL DOMOVEM

Nový (stávající) majitel se poté ateliéru ozval a s ním dokončili interiér. Tato spolupráce rovněž probíhala velmi nadstandardně, v souladu investora a autorů, dům se totiž nové rodině moc líbil. Architekti navrhli mimo jiné i vestavěný nábytek, pomáhali s výběrem sanity, kromě několika kusů také svítidel… „Volný nábytek jsme konzultovali. Je ale dobře, když si to pak každý doplní po svém.“ Dům plný denního světla svým obyvatelům skvěle slouží, architekt Hnilička zůstal s rodinou v kontaktu: „Jsou spokojeni, to nás moc těší. Dobře funguje vztah k zahradě a vnitřní prostory obytného patra.“

PAVEL HNILIČKA ARCHITEKTI

Ing. arch. Pavel Hnilička
Ing. arch. Marek Řehoř

„Naším cílem je navrhovat architekturu, která splní představy klienta a odpovídá nejvyšším profesionálním standardům. Zásadní je pro nás otázka „krásné budovy“. Budovy, která aspiruje na nadčasovost a zároveň přidává možná tu nejdůležitější hodnotu – opravdový umělecký výraz jak exteriéru, tak interiéru domu. Spolupráce mezi klientem a architektem je pro nás harmonickým a kreativním dialogem založeným na vzájemném obohacení. Tímto způsobem jsme schopni garantovat kompletní spektrum návrhářských a inženýrských činností od přípravy stavby, návrhu, obstarání stavebního povolení, prováděcího projektu, tendru až po autorský dozor, nebo konzultace.“

Vizitka

Autoři: Pavel Hnilička, Marek Řehoř
Spolupráce: Daniela Šteflová, Adam Vojtek
Projekt: 2013
Realizace: 2014
Dodavatel stavby: Domec, s. r. o.
Zastavěná plocha: 203 m2
Čistá podlahová plocha: 356 m2
Konstrukce: železobeton
Střecha: plochá
Fasáda: kletovaná omítka
Okna: dřevěná
Podlahy: marmoleum, velkoformátová dlažba
Terasa: modřín
Dveře: dub
Vytápění: plynový kotel, podlahové topení

Text: Jana Matoušková, Foto: Lukáš Žentel

Edit: