Když se dům najde

Rodinný dům, který před více než čtyřmi lety vyrostl v mírném svahu na okraji Žamberka, je oblečen do sibiřského modřínu a cetrisových desek. Na první pohled upoutá zajímavým, a přitom čistým architektonickým stylem. K jeho dominantním prvkům patří neobvykle řešené prostorné terasy „zakousnuté“ do půdorysu domu.

Investoři si od studií vyzkoušeli nejrůznější formy bydlení. Začínali v panelákovém bytě. Když se rozhodli pořídit si rodinu, koupili si nedaleko Prahy půvabný domek ve staroanglickém stylu porostlý zelení. „V létě se v něm bydlelo hezky, ale v zimě to bylo podstatně horší. Vytopit kamenné zdi nebyla žádná legrace,“ přibližuje majitel domu, jak přišla na svět myšlenka vrátit se do rodného kraje – Orlických hor – a postavit si zde vlastní rodinný dům.

DLOUHÁ CESTA

Představa, jakou bude mít nový domov podobu, nevykrystalizovala ze dne na den. Investor sice přiznává, že si s manželkou prošli fází, kdy listovali katalogy typových domů, od prvopočátku však věděli, že jejich příští domov by měla být dřevostavba, a to nízkoenergetická, což v roce 2005 nebylo příliš obvyklé. Nízká energetická náročnost domu ještě nepatřila k prioritním požadavkům většiny investorů. Zájem o architekturu, prohlížení webových stránek nejrůznějších architektonických ateliérů představu o budoucím domě postupně konkretizovaly. „Přáli jsme si dům postavený v čistém architektonickém stylu, žádný šmoulí domeček. Dům, který nám poskytne soukromí, dostatek světla a tepla ve všech místnostech. Ne jako starý dům, kde se sice podařilo vytopit jeden pokoj, ale za jeho dveřmi už byla taková zima, že jsme se báli tudy přenést miminko do jiné místnosti.“ Následovalo oslovení několika ateliérů, ale nakonec rozhodla reference kolegyně, která doporučila architekta Patrika Zamazala, a následná návštěva jedné z jeho realizací. Ale ani potom nebyla příprava projektu záležitostí několika týdnů. „V podstatě celý rok jsme si pouze povídali. Odpovídali jsme na otázky, kdy ráno vstáváme, jak snídáme, zda při tom chceme vidět slunce a podobně. Připadalo mi to konstruktivní,“ vzpomíná majitel.

NĚČEMU SE NEDÁ POROZUMĚT

V důsledku regulí daných místním stavebním úřadem se investoři museli vzdát představy, že jejich domov bude jednopodlažní stavba s rovnou střechou. Ani jedno by stavební úřad nepovolil. „Tak jsme se inspirovali střechami východočeských stodol, které v kraji považuji za nejkrásnější klasické stavby. Ale ani potom neprobíhalo schvalování projektu bezproblémově. Stavebnímu úřadu vadilo, že dům není stejný jako ostatní, že nemá přesahy střechy a liší se i v jiných detailech. Přestože se snažím tomuto dohadování porozumět, nedaří se mi to,“ krčí rameny architekt.

Ložnice i dětský pokoj mají vlastní šatnu.

Z ČEHO A JAK SE STAVĚLO

Dům je postaven co nejblíže k uliční hranici stavební parcely, aby vytvářel přirozenou bariéru mezi veřejným a soukromým prostorem, neporcoval nežádoucím způsobem zahradu. Jde o dřevostavbu postavenou zmodernizovaným systémem Two by Four. Na výborných tepelně izolačních vlastnostech stavby má značný podíl izolace o tloušťce 32 cm. „Nechali jsme si provést test neprůvzdušnosti, který ukázal, že dům má parametry téměř pasivního domu. Daná kritéria nesplňoval pouze v jednom ukazateli, a to v množství energie získávané ze slunce. Je to tím, že boční stěny nejsou proskleny. To ale zase zajišťuje pro nás důležitější soukromí. I tak test přinesl lepší výsledky, než jsme očekávali,“ přibližuje nízkou energetickou náročnost domu investor. K volbě fasády, kterou tvoří zmíněné materiály – dřevo sibiřského modřínu a desky Cetris – se autor projektu vyjadřuje slovy: „Dřevo má příjemný vzhled a při bližším pohledu nepostrádá detail. Má suky, léta a během let mění svoji barvu, a proto není nudné.“ Na postranních obvodových stěnách z důvodu splnění požadavků kladených na požární bezpečnost dřevo nahradily cetrisové desky, které však v budoucnu pokryje popínavá zeleň. Zajištění tepelné pohody je v domě řešeno formou elektrického teplovzdušného vytápění. Zásluhou zmíněné nízké energetické náročnosti stavby a řízeného větrání s rekuperační jednotkou jsou náklady na vytápění velmi nízké. Co se týče rychlosti výstavby, rodina se stěhovala do plně funkčního domu již za osm měsíců od prvního kopnutí.

Do koupelny v patře se vstupuje posuvnými dveřmi z mléčného skla

DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

Vchod do domu je situován na severní straně. Po otevření vchodových dveří se naskytne průhled na protější stranu domu, na terasu s panoramatem lesa. Vstoupí se do prostorného zádveří. Na pravé straně je vstup do technické místnosti a na samostatné WC. Po pravé ruce je situována univerzální místnost sloužící jako pracovna a v případě potřeby jako pokoj pro hosty. Do komunikačních prostor podél prosklené jižní části domu ústí dřevěné schodiště a je zde vchod do koupelny. Hlavní obytný prostor tvoří kuchyně s jídelnou, které jsou zcela propojené s obývacím pokojem. Z této části domu se vstupuje do místnosti vyhrazené domácím pracím, jako je praní a žehlení. Patro domu slouží jako klidová zóna. Kromě koupelny s WC je zde situována ložnice a prostorný dětský pokoj. Obě místnosti mají k dispozici vlastní šatnu.

Nahlédnutí do koupelny

DOSTATEČNÁ ZKUŠEBNÍ DOBA

Vybavení interiéru, které je z většiny vyrobeno na zakázku, harmonizuje s celkovým pojetím domu, důležitá role zde opět připadá dřevu. „Chtěli jsme, aby interiér působil vzdušně, a přitom ne prázdně. Nepřáli jsme si žádné skříně, těch jsme si užili v paneláku. Dvě šatny poskytují dostatečné úložné prostory,“ říká investor a architekt dodává: „Investoři mají vkus, a tak jsme se při zařizování doplňovali.“ Z podlahových krytin dostal v přízemí přednost masiv dubu, do patra byla vybrána bělená OSB deska a do hygienických místností pryž Norament. Téměř pět let provozu dokonale prověří každý dům. Odhalí nejen klady, ale i sebemenší nedostatky. „Dispozice fungují, jak jsme si představovali. Maximálně nám vyhovuje i těsné spojení vnitřku domu se zahradou. Důležité ale je, že fungují i sousedské vztahy. Navštěvují nás děti i jejich rodiče. Dům se našel,“ spokojeně za celou rodinu hodnotí majitel.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Realizace: Rodinný dům v Žamberku
Autor projektu: ing. arch. Patrik Zamazal, spolupráce MgA Pavel Griz a Ing. Vojtěch Mikyska
Užitná plocha: 177 m2
Stavební technologie: dřevostavba
Okna: dřevěná
Podlahové krytiny: dub, bělená OSB deska, Norament (pryž)
Způsob vytápění: elektrokotel, řízené větrání s rekuperační jednotkou

Alena Vondráková
Foto: Jaroslav Hejzlar

Edit: