Když se prostor nadechne

Malé místnosti, nedomyšlená dispozice, nepohodlí při užívání. Tyto neduhy trápí většinu starších bytů, které čekají na rekonstrukci. Stejné problémy měl i tento prostor. Majitelé ale chtěli, aby jejich byt splňoval současné nároky na bydlení, aby nabízel dostatek prostoru, světla i pohodlí. A povedlo se.

Rekonstrukce tohoto prostoru v čtyřpatrovém bytovém domě v Praze 5 probíhá sice po částech, ale spěje k výsledku, který je popsán výše. Postupnými úpravami jeho částí majitelé mění původní nevyhovující dispozici, materiály i vybavení v moderní a uživatelsky komfortní celek. Úpravami již prošla ložnice, koupelna a toaleta. Nečiní tak samozřejmě sami. K proměně někdejší kuchyně a obývacího pokoje přizvali odborníky, volba padla na ateliér Free architects. Autorka návrhu Mgr. art. Magdaléna Lacenová na úvod vypočítává, jakými nedostatky prostor trpěl: „Rodina bojovala s komplikovanou dispozicí kuchyně, která byla dlouhá, úzká a s různými výklenky. Do kuchyně byl původně vybudován zvláštní vstup z chodby, ale zároveň byla dveřmi propojená s obývacím pokojem. Druhý vstup se nepoužíval, a zbytečně tak v kuchyni zabíral místo.“ Požadavky klientů byly tedy logické – spojit obývací pokoj s kuchyní a tím získat jeden velký společný prostor. Zároveň si ale přáli, aby kuchyňská linka zůstala při pohledu z obývacího pokoje stále částečně skrytá.

Nábytek pochází od výrobců Calligaris a Natuzzi, designové světlo v obýváku od Artemide. Zbývající nábytek vyrobil na míru truhlář.

UPGRADE CHODBY

„Ve vstupní zóně bytu se jednalo spíše o estetický upgrade než o dispoziční změny. V nedávné minulosti již proběhla úspěšná rekonstrukce koupelny a toalety, takže v barevném ladění i stylu jsme měli jasno. Vycházeli jsme z barevnosti těchto dvou místností – příjemné kávové hnědé v kombinaci s barvou cappuccino, kterou dolaďují dveře v dekoru wenge. Tato kombinace se pak ujala v celém prostoru,“ popisuje Magdaléna Lacenová. Při návrhu vycházela ze skutečnosti, že investoři nacházejí zalíbení v moderním designu s dobře vyřešenými úložnými prostory. V chodbě tak byl vytvořen především dostatek místa pro ukládání. „U vstupu jsme ponechali prostor více otevřený, použili nízký botník, a získali tak prostor na odložení oděvů. Abychom překryli nevzhlednou skřínku s pojistkami a kabeláž, která vedla před stěnou, vytvořili jsme kompozici z dřevěného krytu a zrcadla, která sahá od podlahy až ke stropu. Na protější straně se v nice schovala prostorná skříň,“ popisuje autorka návrhu.
Barva stěn v chodbě je ozvěnou již zmíněné barevnosti koupelny a toalety – jemná barva cappuccino, která prostor neztemňuje a příjemně ladí s tmavými dřevěnými dveřmi. Na podlahu zvolili architekti tmavší vzor dřeva, který usadil celý interiér „k zemi“. Chodba ve své nové podobě je také více prosvětlena. Díky skleněným dveřím v průchodu do obývacího pokoje sem nachází cestu i denní světlo. Pokud jde o umělé osvětlení, strop byl snížen o minimální výšku, aby zde mohlo být rozmístěno více svítidel bez nutnosti zasekávání kabeláže.

SCHOVANÁ KUCHYŇ

Větší stavební úpravy se týkaly hlavního prostoru, kde byly vybourány příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem. „U vstupu do pokoje byla vybudována polopříčka. Odsadili jsme ji od dveří tak, aby se na jednu stranu vešel televizní stolek a z druhé strany se mohl ukrýt kuchyňský kout ve tvaru písmene U. V kuchyni vzniklo z jedné strany místo pro vysoké skříně a maximální úložné prostory. Kuchyňskou a obývací zónu propojuje z boku otevřená knihovna a pomyslný prostor jídelny s rozkládacím stolem. Barevnější v tomto otevřeném řešení je část sloužící jako obývací pokoj, kuchyň úmyslně architekti navrhli v neutrálním, lesklém bílém provedení a bez prolisů na dvířkách. „Lesk působí velice elegantně, minimalisticky a prostorně, v kuchyni tak nevznikl žádný tmavý kout. Použité materiály jsou odolné a zároveň nenáročné na údržbu,“ podotýká architektka. Kuchyň vyrobil na míru truhlář, kuchyňská deska je z lamina, zadní panel z materiálu Lacobel.

TRIK SE SVĚTLEM

V prostoru obývacího pokoje použila architektka trik se sníženým podhledem. „Tentokrát však pouze částečně – nad obývací zónou, a to proto, aby byla opticky oddělena. LED podsvícení po vnitřním obvodu obdélníku prostor příjemně ozvláštňuje a opticky zvedá strop, v jeho středu je pak umístěno centrální osvětlení,“ komentuje Magdaléna Lacenová. Pro zvýšení útulnosti této části místnosti byla na dvou protilehlých stěnách použita tapeta.
Do nově vzniklého obývacího prostoru se vešla prostorná pohovka od italského výrobce Natuzzi a v plánu je také doplnit křeslo.
Rekonstrukce včetně doladění do posledního detailu trvala čtyři měsíce. „Klienti od nás měli připravenu dokumentaci zahrnující stavební úpravy dispozice, rozložení nábytku v prostoru a základní vizualizace. Po dobu první fáze rekonstrukce si vybírali vybavení, které chtěli v prostoru použít, a volbu s námi konzultovali. Výsledek je velmi zdařilý. Prostor se celkově nadechl a dostal moderní jednoduchý design, který mu před rekonstrukcí chyběl,“ uzavírá architektka. Investory v současnosti čeká už poslední díl rekonstrukce, a to dětský pokoj.

PO REKONSTRUKCI
1 – zádveří, 2 – chodba, 3 – komora, 4 – obývací pokoj, 5 – kuchyň

Před rekonstrukcí
1 – zádveří, 2 – chodba, 3 – komora, 4 – obývací pokoj, 5 – kuchyň

VIZITKA BYTU

Realizace: přelom roku 2017/2018
Podlahy: vinyl
Okna: původní plastová
Dveře: dřevěné – odstín wenge

Mgr. art. Magdaléna Lacenová

Interior designer, Free architects

Střední průmyslová škola, Partizánske
Technická univerzita ve Zvoleně, 2009-2013
Slovenská technická univerzita v Bratislavě, 2013-2015
Ve Free architects od roku 2016

„Dostala jsem příležitost projevit se v ateliéru Free architects, který mě oslovil hlavně svým přístupem k práci a skvělým systémem spolupráce s klientem. Po nástupu to však už nebylo jen o tom, ale i o skvělém kolektivu, se kterým se nejen dobře cítím, ale naplňuje i mou touhu po znalostech a nových zážitcích.“

Text: Kateřina Nová
Foto: Richard Dvořák

Uložit

Uložit

Edit: