Moderní víkendový dům

Před sebou vodní hladinu, za zády lesnaté kopce Slovenského ráje 800 metrů nad mořem. To nabízí víkendový dům ve svahu nad Palcmanskou Mašou, moderní, ale přitom neodmítající vzhled místních dřevěnic. Aby se jeho obyvatelé mohli kochat co nejlepším výhledem, vyzdvihl architekt Pavel Simko obytné podlaží do výše.

Majitelé hledali místo pro trávení volného času poměrně dlouho. Nádherný pozemek jim učaroval, přestože je úzký ve strmém svahu, vede tudy příjezdová cesta k sousednímu domu a výhled částečně omezují domy níže ve svahu. Úkol, jak se vypořádat s těmito handicapy, svěřili architektu Pavlu Simkovi z ateliéru Architectum. Jeho nápadité řešení se soustředilo na využití kladů pozemku.

1

2

3

Jednoduchý víkendový dům vyniká celkovým prostorovým řešením a vznášející se dřevěnou terasou.

S výhledem do daleka

Nejcennější devízou místa je výhled na přehradu a její překrásné okolí. Tomu podřídil architekt celkové řešení. Umístil dům do mezery mezi dvěma stavbami níže ve svahu, a ze spodního podlaží vytvořil podnož, která nese hlavní obytný prostor navazující na téměř levitující terasu. Obyvatelé domu se tak mohou téměř neustále kochat výhledem. Majitelé neměli představu romantické rázovité chalupy, naopak si přáli „dům moderní, pohodlný, který by byl zároveň něčím zajímavý“. Přesto se dům, respektive jeho dvě horní podlaží, svým tvarem vztahuje k původním stavením typickým pro tento kraj – prodlouženým půdorysem a sedlovou střechou. Spodní podlaží, částečně zapuštěné do svahu, nejenže pomohlo vyzdvihnout dům do výše, ale tím, že je o dva metry užší než horní stavba, vtipně vyřešilo omezení úzké parcely – umožnilo prostornější řešení vstupu.

4

Architekt kreativně vyřešil problém s úzkou parcelou – stavbu vyzdvihl na ustupující sokl.

5

6

Domácí a hosté

Investoři už při návrhu projektu počítali s návštěvami rodinných příslušníků a přátel. Tomu je podřízena logická dispozice domu. Suterén funguje jako vstupní zóna s technickou místností a úložnými prostorami. Majitelé si pochvalují, že zde mohou snadno odložit lyže, kola, rybářské náčiní, vejde se sem i loďka. V dalším podlaží se nachází hlavní obytná část – obývací pokoj s kuchyní. Terasa navazující na kuchyň nabízí možnost stolování s nejúchvatnějším výhledem. Domácí mají v tomto podlaží své ložnice, koupelnu a WC. Pro hosty je vyhrazeno podkroví se dvěma ložnicemi, samostatnou koupelnou a toaletou, do kterého se vystupuje po schodech v severní části dispozice. Schodiště zabírá úzký pás u severní zdi domu a od obývacího pokoje ho odděluje skleněná stěna s posuvnými dveřmi, aby se dlouhá místnost opticky nezúžila a aby se zabránilo únikům tepla. Důležitým požadavkem majitelů bylo, aby se jednotlivé zóny domu daly oddělit nejen kvůli zajištění mírně odlišných teplot, ale především proto, aby mohli hlavní patro v zimě po delší nepřítomnosti rychle vytopit. Dům je vytápěn kombinací elektrického ohřevu a krbu s teplovodní vložkou. Topení lze ovládat na dálku, takže při příjezdu čeká dům své majitele již pěkně vyhřátý.

7

Schodiště umístěné u severní zdi domu odděluje od obývacího pokoje skleněná stěna s posuvnými dveřmi. Dlouhá místnost se tak opticky nezúžila a denní prostor může být oddělen, aby se zabránilo únikům tepla.

8

Kouzla s okny

Dům je orientován na jih, v létě je tedy vystaven intenzivnímu slunci. Vzhledem k nadmořské výšce je v této lokalitě dlouhá a tuhá zima. To jsou dva důvody, proč architekt nevolil velká fasádní okna, která by zaručila maximální výhled. Zvolil proto raději užší okna komponovaná horizontálně, která poskytují panoramatický výhled osobám sedícím v obývacím pokoji, a zároveň chrání interiér před letním jižním sluncem. V kuchyni je horizontální okno umístěno výše, aby i práce u kuchyňské linky byla zpříjemněna výhledem. Pro zajištění dostatečného množství denního světla a usnadnění větrání jsou fasádní okna v obývacím pokoji doplněna střešním oknem. Do kuchyňské části přichází dostatek světla okny a dveřmi vedoucími na terasu.
V podkroví zajišťuje hlavní přísun světla několik střešních oken VELUX. Díky nim prostor působí prosvětleně a prostorně. Jelikož jsou okna umístěna proti sobě, lze při větrání využít komínového efektu.

10

Střešní okna VELUX prosvětlují podkroví a umožňují větrání s využitím tzv. komínového efektu.

11

Stroze i romanticky

Interiéru hlavní obytné části dominuje masivní dřevěný strop, který vhodně doplňuje kombinace skla, kovu a šedé barvy a vše sjednocuje světlá dřevěná podlaha. Majitelé si tento základní koncept doplnili podle svého, vhodně sem začlenili starší nábytek, pro zvýraznění a zútulnění si nechali přečalounit sedací soupravu. Majitel – výtvarník vyzdobil stěny svými vlastními obrazy. Má v plánu je obměňovat a vytvořit si soukromou galerii. A stejně tak mají majitelé v plánu využívat dům co nejvíce, těší se na chvíle strávené zde s dětmi a vnoučaty. A počítají, že tu budou trávit delší čas i v důchodu. Vzhledem k tomu, že dům je postaven jako energeticky úsporný, nic jim nebrání využívat ho celoročně.

S využitím podkladů VELUX
Foto: archiv VELUX

Více informací se nachází v srpnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Edit: