Rekonstrukce prostorného panelového bytu

Luxus prostoru, pocit volnosti, světlo, dostatek soukromí a veškeré pohodlí, to všechno nabízí tento byt v panelovém domě. Ryze modernímu pojetí prostoru a komfortu, který nyní skýtá, nutně předcházely zásadní změny. Stav z doby před bezmála padesáti lety, z níž byt pochází, je už současným požadavkům na pohodlné bydlení na hony vzdálený.

Téměř osmdesátimetrový byt se nachází v posledním patře čtyřpatrového panelového domu v malém městě na severu Čech. A ačkoli bývají takové prostory obvykle vnímány s despektem, jak se ukazuje stále častěji, mají obrovský potenciál – jen ho využít. Mladý pár se rozhodl do svého budoucího bydlení investovat a podstoupit i radikální změny. Odměnou je mu po všech stránkách moderní a pohodlné bydlení, které není zatíženo žádným z neduhů prostor v panelových domech.

PRO RADU ODBORNÍKA

Aby proměna předchozího neutěšeného stavu prostoru proběhla úspěšně, byli si majitelé vědomi, že ji nezvládnou svépomocí. „Situace vyžadovala návrh kvalitní dispozice, která by vyhovovala společným nárokům majitelů a byla variabilní i s ohledem na případné budoucí rozšíření rodiny. Investoři chtěli mít rovněž při navrhování materiálů a výběru barev do interiéru k ruce odborníka, který je bude vést správným směrem a doporučí prověřené dodavatele. Neopomenutelným požadavkem byl stejný vkus,“ popisuje počátky spolupráce Ing. arch. Eva Bradáčová, která se projektu na proměnu bytu zhostila.

2

Čisté, až minimalistické působení prostoru záměrně změkčují přírodní motivy, které se prolínají celým bytem.

1

Kombinace přímého a nepřímého osvětlení umožňuje měnit světelnou atmosféru v bytě podle nálady či potřeby.

PRO DVA I PRO TŘI

Doménou nové podoby je hlavní obytná místnost, již charakterizuje především otevřený prostor. Další dobrou vlastností současného stavu je variabilita. „Důraz byl kladen především na propojení kuchyně a obytných částí, které jsou určené k trávení společného času. V bytě se pak nacházejí dvě pracovny – pánská a dámská, které zaručují, že každý z dvojice má v případě potřeby své soukromí. Mladý pár je zatím bezdětný, ale prostor v budoucnosti zvládne i příchod potomka. Větší pánská pracovna je připravena změnit se časem na dětský pokoj,“ komentuje architektka.

NOVÁ DISPOZICE

Dispozičně byt nabízí i po proměně čtyři samostatné místnosti, některé proporce a funkce někdejších pokojů se však proměnily. Chodba rozděluje byt na soukromou a veřejnou zónu. V soukromé části se nachází ložnice situovaná v místech bývalé kuchyně, dále dámská pracovna a šatna. Ve veřejné pak obytný prostor s kuchyní, jídelním stolem a zasklenou lodžií, který vznikl spojením někdejších dvou oddělených pokojů, pánská pracovna a koupelna. Hygienická místnost zaujímá v nové podobě větší plochu než její stísněná předchůdkyně.

Na konci kuchyně má své místo otevřená knihovna s barevnými hřbety knih.

Na konci kuchyně má své místo otevřená knihovna s barevnými hřbety knih.

DOJEM NEKONEČNA

Jak již zaznělo, tento byt činí výjimečným kromě jiného hlavní obytná místnost vytvořená spojením někdejších dvou menších pokojů – otevřená, prosvětlená, vzdušná a svěží. Jak bylo docíleno tohoto příjemného dojmu? „Obytný prostor je od vstupní chodby oddělen matnými skleněnými dveřmi, které jsou posuvné do pouzdra. Ty se dají díky speciální úchytce zcela zasunout. Vybavení místnosti je zvoleno tak, aby vynikla její rozlehlost. Místnost zakončuje prosklená lodžie. Staré balkonové okno nahradilo okno francouzské s posuvnými dveřmi. To ještě více posiluje pocit nekonečného prostoru,“ vysvětluje Eva Bradáčová. Na výsledném působení má ovšem podíl i monochromatická barevnost prostoru, kterou záměrně narušují jen barevné hřbety knih v otevřené knihovně na konci kuchyně. Zajímavým oživením místnosti je pak kamenný obklad za pohovkou, který je lineárně nasvětlen pomocí LED pásku.

5

Pohled od vstupních dveří do bytu

6

Koupelna vybavená sprchovým koutem je laděna do světle hnědých tónů, které doplňuje bílá sanita. Zrcadlová skříňka je vyrobena na míru, niky využity jako odkládací prostory. Vybavení či zařizovací předměty nesou značky Grohe, Hüppe a Villeroy & Boch.

NA MÍRU, JINAK TO NEJDE

Pokud jde o vybavení bytu, majitelé si z předchozího bydliště přinesli v podstatě jen elektroniku, ostatní zařízení je nové. Sériově vyráběnými kusy jsou pouze židle a jídelní stůl, televizní a konferenční stolek a pohovka. Ostatní nábytek je vyroben na míru prostoru. Týká se to kuchyňské linky, vestavěných skříní, polic i lůžka. „Jinak nelze dosáhnout optimálního řešení. Tato cesta zajišťuje možnost maximálního využití úložných prostor a vůbec celého prostoru,“ konstatuje architektka. Tuto skutečnost potvrzuje nejen zařízení předsíně, ve které vznikla nenápadná vestavěná šatna s úklidovou skříní. Zajímavé řešení představuje vybavení ložnice. „Postel v ložnici je vyrobena na celou šířku místnosti. Poskytuje majitelům pohodlí, ale nabízí i úložné a odkládací prostory. Pod spací plochou jsou k dispozici dvě velké výsuvné zásuvky, široké bočnice lůžka pak nahrazují noční stolky, na které lze umístit například knihy, lampičku nebo budík,“ říká architektka.

Podobně důmyslná řešení skrývají pracovny. V té pánské se nachází speciální výsuvná mediatéka na CD a DVD, dále šatní skříň na pánské oblečení a dlouhý pracovní stůl. Dámská pracovna je vybavena knihovnou, pracovním stolem a čalouněnou lavicí pod oknem, která v případě potřeby poslouží k odpočinku. I součástí této pracovny je vestavěná skříň na dámské oblečení. „Byt netrpí nedostatkem úložného místa. Ve všech svých realizacích kladu na tuto stránku bydlení velký důraz,“ podotýká Eva Bradáčová.

7

Pračka a sušička mají své místo v koupelně, skryté jsou ve speciální vestavěné skříni na míru s odvětráním.

8

PRAKTICKÝ DESIGN

Při realizaci bylo myšleno také na to, aby veškeré vybavení a použité materiály byly praktické a rovněž kvalitní. Na podlaze v obytných místnostech, ve vstupní hale, koupelně a na WC byl použit vinyl, povrchy stěn představují dokonale hladké sádrové omítky, v koupelně je na stěnách nerezová mozaika a obklad. „Obecně upřednostňuji praktický design. Například kamenná stěna v obytném prostoru je estetický prvek, nicméně sádrokartonová předstěna, která ji lemuje, v sobě skrývá rozvody elektřiny a topení. Jde o funkční řešení, neboť v panelových bytech je jen velmi obtížné zasekávat elektroinstalaci do stěn,“ upozorňuje architektka. LED pásek, který předstěnu lemuje, navíc umožňuje dotvářet světelnou náladu v prostoru. „Často kombinuji přímé a nepřímé osvětlení a preferuji LED zdroje. Důvodem je právě možnost měnit světelnou atmosféru, která zásadním způsobem ovlivňuje vnímání prostoru.“

KOUSEK PŘÍRODY

Čisté, až minimalistické působení prostoru záměrně změkčují přírodní motivy, které se prolínají celým bytem. Příroda se ozývá ve tvaru radiátoru designovaného à la ještěrka, světle nad jídelním stolem připomínajícím květ, v provedení opěrek jídelních židlí ve tvaru listů, zastupuje ji dále kamenný obklad v obytném prostoru, oblázková mozaika v koupelně či tapeta s lístky v ložnici. Nenápadným detailem v tomto ohledu jsou zaoblené hrany většiny nábytku – konferenčního stolku, televizního nábytku, pracovního stolu i kuchyně.

JINÝ PANELÁK

Už na první pohled je patrné, že se tento panelový byt se svým předchůdcem nedá srovnávat v žádném ohledu, ba dokonce se vymyká i mnoha současným rekonstrukcím. Realizace jeho radikální proměny trvala od návrhu po dokončení přibližně tři čtvrti roku a obešla se bez větších komplikací či překvapení, která obecně panelové domy už ze své podstaty připravují investorům zřídka. Majitelé výsledek rekonstrukce vítají a užívají si ho. Dokonale naplňuje jejich počáteční představy a očekávání.

Více informací se nachází v dubnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

001 Titul

Foto: Jiří Ernest

Edit: