Moderní dům s kachlovými kamny

Podobu tohoto domu na Vysočině ovlivnila řada faktorů. Přizpůsoboval se mimo jiné požadavkům úřadů a okolní zástavbě, kterou představuje architektura poplatná době svého vzniku – sklonku minulého století. Přes všechna omezení se podařilo vybudovat moderní dům, který s objekty v okolí na první pohled nesoupeří, a přitom přináší zcela současný, ba dokonce nadčasový prostor k bydlení.

Šestičlenná rodina se rozhodla vybudovat svůj vysněný domov na nezastavěné parcele uprostřed Vysočiny. Investoři měli představu o nadčasovém objektu, který bude ctít povahu lokality a nebude mezi sousedními domy vyčnívat. Zároveň ale chtěli moderní dům, který bude vycházet ze současných požadavků na bydlení i trendů v architektuře. To všechno navzdory územnímu rozhodnutí, které těmto představám příliš nehrálo do karet, i okolní zástavbě, jejíž podoba je z dnešního pohledu již přežitá. Nelehký úkol svěřili odborníkům: ateliéru Jirsa – architekti.

1

Také oplocení bylo navrženo s důrazem na jednoduchý design, aby korespondovalo s domem i okolím.

2

Galerie je druhou odpočinkovou zónou domu. Často se z ní ozývají varhany, na které hraje majitel i děti.

3

Kuchyň s ostrůvkem je vybavena moderními spotřebiči: stropní digestoří, vestavěnou chladničkou a myčkou, indukční varnou deskou, vestavěným kávovarem a třemi typy trub – mikrovlnnou, horkovzdušnou a parní.

PŘES PŘEKÁŽKY

„Investoři se rozhodli stavět v místě, ke kterému mají osobní vztah. Dům měl vzniknout jako součást určitého celku, domy ve třech okolních ulicích jsou projektovány ve stejném duchu, návrhy pocházejí z konce 90. let, realizace pak probíhala od roku 2000. Představují architekturu pro toto období typickou – valbové střechy, vikýře… Zadání znělo: postavit dům současný, který ale zároveň vzhledově zapadne do místních podmínek. Projekt se zároveň musel řídit územním rozhodnutím vydaným pro tuto lokalitu,“ popisuje Ing. arch. Vojtěch Jirsa, jeden z autorů projektu. Architekti předložili investorům několik variant objektu, který bude ctít okolí, ale nabídne i moderní podmínky pro život rodiny; s jednotlivými návrhy zamířili i na stavební úřad. „Podařilo se nám prosadit změnu původního územního rozhodnutí týkající se tvaru střechy, povahy střešní krytiny či barevnosti materiálů,“ vysvětluje Vojtěch Jirsa. Půdorys a proporce domu vycházejí z charakteru okolí, zároveň objekt ale charakterizují ryze moderní detaily.

4

Kuchyňské spotřebiče se snadno schovají za hliníkovou roletkou.

5

Takhle vypadají kachlová kamna třetího tisíciletí. Na spodní úrovni umožňují sezení, na vyšší ležení na vyhřívané ploše. Přikládá se v chodbě, zásoba dřeva pro aktuální spotřebu je umístěna v prostoru pod schodištěm a případný nepořádek se jen zamete na lopatku centrálního vysavače.

6

SKRYTĚ MODERNÍ

Při pohledu z ulice dům skutečně nevyčnívá a nepoutá pozornost. Moderní prvky jsou přesto výrazné, patrné jsou však jen při pohledu ze zahrady. „Jedním z nich je hranol, který plní funkci terasy u dětských pokojů, dalším například místnost pro uskladnění zahradního náčiní se záměrně přiznanou konstrukcí z pohledového betonu,“ doplňuje Vojtěch Jirsa.

VZDUŠNOST A PROSTOR

Interiér domu ctí současné požadavky na dostatek prostoru a zároveň vzdušnost. Představují jej dvě podlaží, přičemž v prvním se nachází tradiční společenské prostory určené k setkávání rodiny – obývací zóna, jídelna a kuchyně představující jednu velkou místnost, druhé je pak pojato jako klidová zóna. Jsou zde situovány dětské pokoje, rodičovská ložnice propojená s koupelnou a šatnou, pracovna. „Pro interiér byl určující způsob, jak rodina tráví společné chvíle. Důraz jsme tak kladli právě na obývací pokoj s jídelnou. Tento prostor je přes galerii propojen s druhým podlažím a zároveň velkým francouzským oknem se zahradou. V létě se díky tomu terasa a zeleň stávají součástí domu – bydlí se na zahradě,“ komentuje architekt.

Šestičlenná rodina má pro své vlastní potřeby dostatek místa, dům ale nabídne pohodlí i případným hostům. Pro ty je vždy připraven hostinský pokoj – apartmán v přízemí – stejně jako velký dřevěný jídelní stůl s dvanácti místy k sezení.

7

8

Galerie slouží jako soukromější odpočinkové místo.

9

Lehkou výjimku v barevnosti interiéru představují dětské pokoje. I zde jsou však barevné odstíny jen decentní.

NADČASOVÁ BAREVNOST

Pokud jde o vybavení nábytkem, velká část byla vyrobena na zakázku, a to ve světlých decentních odstínech, jimž sekunduje neutrální barevnost podlahy i stěn. V přízemí je kvůli napojení na zahradu podlaha řešena velkoformátovou dlažbou v tmavě šedém odstínu, aby snáze odolávala zátěži v letním provozu. Druhým podlahovým materiálem v domě je pak dubové dřevo. To se v prostoru ozývá také na částech nábytku či na schodišti. Šedou barvu pak nesou kromě podlahy, koupelnových stěn či částí nábytku i kovové prvky v interiéru a rámy oken. Vzdušnost hlavního obytného prostoru podporují čistě bílé stěny dostatečně odrážející světlo, které přichází ze stran i shora. Barevně do nadčasového celku zapadá i podoba dveří a moderně vybavená kuchyňská linka s povrchy v odstínu bílé kávy. „Barevnost interiéru je výsledkem snahy o nadčasové provedení, které nepřestane být za několik málo let aktuální. Výraznější barevné odstíny jsou záležitostí mobilního vybavení – například sedací soupravy na galerii, případně interiérových doplňků,“ dodává Vojtěch Jirsa. Ze stejného důvodu, aby interiér domu rychle nezestárnul, je hlavní obytný prostor celkově pojatý v minimalistickém duchu. Nenajdete tu zbytečné kusy nábytku ani výrazné dekorace. Čistotu interiéru podporují uzavřené úložné prostory i podoba osvětlení. Vzhledově strohým svítidlům po setmění pomáhá světelný pruh na hraně galerie vedoucí nad jídelním stolem. Tento prvek byl již součástí projektu – schránka pro liniové svítidlo se vkládala do betonové konstrukce již při stavbě.

10

Pohled do druhého ze tří dětských pokojů. I zde jsou, jako v celém domě, dveře osazeny do zárubní opatřených dýhou v kovovém designu.

11

12

Podkrovní koupelna nabízí možnost očisty ve vaně i v protějším rozměrném sprchovém koutě skrytém za zděnou polopříčkou.

PROMYŠLENÉ UKLÁDÁNÍ

Moderní pohodlí tento dům nabízí, i pokud jde o úložné prostory. Kromě klasických komod, skříněk či šatních skříní slouží majitelům samostatná velká šatna situovaná ve vchodové části domu, která je přístupná rovněž z prostoru garáže, a druhá šatna v patře sousedí s rodičovskou ložnicí. K dispozici mají dále sklad za garáží, který zajišťuje dostatek místa k uskladnění sezonních věcí, nářadí a příslušenství k automobilu; pro úschovu zahradního náčiní a vybavení je určen betonový přístavek. K případnému ukládání poslouží i nejsvrchnější část domu – prostor pod střechou je zařízen jako půda.

13

Zábradlí schodiště spojujícího obě podlaží je zatím z bezpečnostních důvodů opatřeno sítí.

PEC TŘETÍHO TISÍCILETÍ

Současným požadavkům na bydlení konečně tento dům odpovídá, i pokud jde o energetickou náročnost. „Objekt byl projektován v nízkoenergetickém standardu. Využívá řízeného větrání s rekuperací, vytápěn je tepelným čerpadlem,“ poznamenává autor projektu. K vytvoření tepelné pohody pomáhají v přízemním podlaží kachlová kamna v moderním provedení. „Nabízejí možnost posedět, nebo dokonce i poležet na vyhřívané ploše. Přikládá se do nich z chodby, což zajišťuje především snazší udržování čistoty v hlavním obytném prostoru,“ komentuje Vojtěch Jirsa.

14

15

U vchodu se za posuvnými dveřmi nachází samostatná šatna, do níž je přístup rovněž z garáže.

ZAHRADA K BYDLENÍ

Poměrně rozlehlý pozemek náležející k domu se přímo nabízí, aby byl maximálně využit k relaxaci i letnímu životu pod širým nebem. V teplejším období roku slouží rodině terasa a venkovní kuchyně s pecí na pizzu, která je přisazena k betonovému přístavku. Po celý rok pak mohou majitelé využívat možnost dokonalé relaxace v dřevěném finském koupacím sudu.

Dům slouží svým obyvatelům již tři roky a jsou s ním nad míru spokojeni. Užívají si jeho prostornost, světlo, výhled i teplo kachlových kamen. A těší se na léto, až se budou moci částečně přestěhovat na zahradu.

Více informací se nachází v březnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.

img.php

Foto: Jiří Ernest

Edit: