Na samotě u lesa

Když se Eva s Petrem rozhodli, že se pustí do stavby rodinného domu, museli vyřešit několik zásadních otázek. Kromě sehnání vhodné stavební parcely bylo třeba se rozhodnout, zda dají přednost typovému domu nebo domu postavenému podle individuálního projektu. Nakonec zvolili kompromis: vybrali si typový dům Atlantis od společnosti G SERVIS CZ a nechali si v něm provést řadu individuálních úprav.

„Typový dům u nás zvítězil z důvodu, že jeho projekt stojí přibližně desetinu toho, co bychom zaplatili architektovi,“ vysvětluje Eva, co je vedlo ke zmíněnému rozhodnutí. V dalších měsících se v bytě, kde mladá dvojice žila, začaly kupit stohy katalogů rodinných domů, ve kterých o víkendech a po večerech hledali dům, který by nejvíce vyhovoval jejím představám o bydlení. A nejen jim. Snažili se najít dům, který neublíží lokalitě, v níž se nachází stavební parcela, kterou koupili. Uvědomovali si, že okraji lesa s hájovnou bude více než supermoderní stavba s rovnou střechou slušet dům s klasickým tvarem střechy.

Fasádu rodinného domu postaveného podle projektu typového domu společnosti G SERVIS Atlantis s individuálními úpravami tvoří hladká omítka v kombinaci s obkladem modřínovým dřevem. Střechu kryje plechová střešní krytina Lindab. foto G SERVIS CZ

ROZHODOVALY NÁKLADY

„Nejprve jsme uvažovali o bungalovu, abychom nemuseli celý život běhat po schodech nahoru a dolů,“ usmívá se Eva. Jenže: Bungalov má kromě výhod i slabší stránky. Ve srovnání s patrovými objekty je to kromě větší zastavěné plochy i vyšší pořizovací cena. Vítězství typového domu Atlantis společnosti G SERVIS CZ Eva odůvodňuje slovy: „Dům nás zaujal především velkým obytným prostorem, který se nad jídelnou otevírá přes druhé podlaží do krovu. Shora přichází světlo střešními okny, čímž interiér získává značnou vzdušnost.“ Přestože se jedná o typový rodinný dům, využili investoři služby společnosti G SERVIS – nechali si upravit projekt domu přímo u jeho dodavatele. Ve spolupráci s odborným projektantem a dle požadavků investora byl typový dům individuálně upraven formou klientské změny. Takto přišel na svět originál maximálně vstřícný k potřebám investorů, pozemku i celé lokalitě. Co se týče změn, dům je oproti předloze o metr vyšší. Díky tomu se zvětšila obytná plocha v podkroví. Dále zmizela příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem, a tak vznikl jeden velký obytný prostor. Společnou myšlenkou vznikla i třetí menší koupelna se sprchovým koutem přímo v ložnici rodičů. Původně zde měla být šatna, ale vzhledem k tomu, že úložných prostor je v domě dostatek (šatna se nachází jak v přízemí, tak v každém z dětských pokojů), majitelé usoudili, že konkrétně v ložnici budou stačit klasické vestavěné skříně u jedné ze stěn. Další změna vycházela z toho, že francouzská okna v hlavní obytné části směřují na jih, aby majitelé nepřišli o výhled do lesní zeleně. Oproti původnímu plánu přibyla na severní stěně nejen okna, ale i francouzské dveře. Jejich posláním je zajišťovat přístup do části zahrady, kde se v budoucnosti počítá s koupacím jezírkem.

MAXIMÁLNÍ KOMFORT PŘEDEVŠÍM

V případě použitých materiálů se investoři u většiny stavebních prvků drželi doporučení společnosti G SERVIS. Konstrukci domu tvoří betonové základové pasy a zdicí systém Porotherm. Obvodové zdi jsou zatepleny tepelnou izolací Orsil v tloušťce 100 mm. Fasáda je částečně omítnuta a zčásti obložena modřínovými palubkami. Krov je dřevěný, ze střešních krytin majitelé zvolili bez údržbovou plechovou krytinu Lindab s barevnou vrstvou z HB polyesteru. Okna jsou plastová, výplně tvoří izolační dvojskla. Vnitřní obložkové dveře jsou vyrobeny z MDF desky. Co se týče fasády, světlounce šedou omítku slušivě doplňují obklady z dřevěných palubek. Bezpečnost majitelů zvyšují a interiér před sluncem chrání předokenní žaluzie na elektrický pohon.
Podlahovou krytinu v komunikačních a hygienických částech domu tvoří keramická dlažba s povrchem VilboClear pro snadnou údržbu, v obytných místnostech s výjimkou ložnice, kde je celoplošný koberec, plovoucí dřevěná podlaha. „Chtěli jsme komfortní bydlení s nenáročným provozem, a proto jsme pečlivě vybírali některé nadstandardní materiály a technické vybavení nevyžadující téměř žádnou údržbu. Mám na mysli plastová okna, pozinkovanou střešní krytinu Lindab, ale i sanitu Villeroy & Boch aGustavsberg s E+ povrchem odpuzujícím špínu, elektronicky řízený systém ovládání domácnosti…“ vysvětluje Eva. Na zahradě časem vyroste venkovní bazén. Je možné, že na jeho vytápění a tím i ohřev užitkové vody budou použity sluneční kolektory. Pro hovoří dostatečně velká plocha střechy i vhodná orientace domu na světové strany.

ÚNIK CIVILIZACI NEBYL LEVNÝ

Co se týče zajištění tepelné pohody, vyhrálo plynové ústřední topení, které má v celém domě podobu podlahového vytápění. Majitelé samozřejmě uvažovali i o tepelném čerpadle, které ale podle jejich názoru představovalo příliš velkou investici. Investoři jsou navíc přesvědčeni, že vzhledem k tomu, že jejich dům je kvalitně postaven, oproti standardu zvětšili i vrstvu izolace, nikde nehrozí vznik tepelných mostů, a tak úniky tepla budou skutečně minimální.

K navýšení původního rozpočtu nedošlo pouze z důvodu provedení individuálních úprav v projektu a nadstandardního vybavení, ale především tím, že parcela se sice nachází v krásném prostředí, ale nezasahuje na ni obecní vodovod ani kanalizace. Najít pramen a vyvrtat studnu na parcele bylo snadné. Problémy nastaly, až když z laboratoře přišly výsledky rozboru kvality vody upozorňující na vysoce překročené hodnoty železa, manganu a některých dalších prvků. Majitelé měli dvě možnosti: nechat si vyvrtat novou studnu, ale v tomto případě museli počítat s rizikem, že voda bude opět nevyhovující, nebo si vybudovat vlastní zařízení na úpravu vody. Nakonec dali přednost druhému řešení. Na pozemku se tak kromě čističky odpadních vod objevila ještě přečerpávací nádrž, ze které voda putuje do zařízení na její úpravu. Ve spíži vedle kuchyně se tak kromě potravin nacházejí ještě nádoby na sůl a chlor, které je třeba čas od času doplnit. Takto upravená voda je rozvedená po celém domě. Vedle dřezu najdete ještě další kohoutek na vodu pitnou. Tu majitelé ještě „dočišťují“ osmózou. Zařízení, které tuto úpravu provádí, je ukryto v dolní části kuchyňské sestavy. Odtud je podlahou vedena ještě k chladničce.

POJĎTE DÁL

Půdorys domu má tvar písmene T. Ve východním rameni se nachází garáž, v západním traktu je situován společný obytný prostor a v části domu orientované na jih se nachází vstupní část domu se zázemím. Centrum rodinného života v patrovém domě představuje velký obytný prostor propojený s jídelnou a kuchyní o výměře skoro 55 metrů čtverečních. Prostor je otevřený i do výšky. Druhé patro nad ním chybí a strop nahrazuje až střecha. Do obýváku se dá nahlížet i z horní chodby, kde zábradlí nahradilo čiré sklo. Do přízemí se vešla ještě pracovna, která může sloužit i jako pokoj pro hosty, koupelna, samostatná toaleta, šatna a technické zázemí domu. V prvním patře se nacházejí dva dětské pokoje s integrovanou šatnou a rodičovská ložnice s koupelnou. Hlavní hygienická místnost spojená s WC je podstatně rozlehlejší – má plochu osm metrů čtverečních. V současnosti se Eva s Petrem věnují zahradě. Osazovací plán navržený architektem vychází z faktu, že majitelé domu si chtějí zahrady více užívat než o ni pečovat. To je důvod, proč přednost dostaly stálozelené neopadavé rostliny a dřeviny.


Technické údaje:

Projekt: G SERVIS CZ
Dispozice: 5 + 1
Užitná plocha: 185,7 m²
Stavební technologie: zdicí systém Porotherm + Orsil 100 mm
Střešní krytina: Lindab
Okna: plastová, výplně – izolační dvojsklo
Vytápění: ústřední plynové – podlahové topení
Podlahové krytiny: keramická dlažba, dřevěné plovoucí podlahy, celoplošný koberec
Orientační cena domu postaveného na klíč v základním provedení: 4 000 000 Kč bez DPH

foto G SERVIS CZ


 

text Alena Vondráková, foto G SERVIS CZ

 

Edit: