Oáza ve víru velkoměsta

Byly to původně byty dva. V prvním majitelé bydleli již delší dobu a zamilovali si lokalitu, kde se nachází, natolik, že možnost rozšíření o další prostory uvítali. Přikoupili druhý byt a pustili se do zásadní rekonstrukce. Její projekt svěřili studiu Artiga, které dostalo mimo jiné za úkol vhodně propojit majitelčinu zálibu v moderně a majitelův obdiv k anglosaskému stylu bydlení.

Byt, který obývá čtyřčlenná rodina, se nachází v centru hlavního města, v nové půdní nástavbě na domu z konce 19. století. Před vznikem tohoto poměrně velkorysého prostoru jeho majitelé obývali jen malý byt. Byli ale v srdci Prahy s množstvím restaurací a vším, co městský život nabízí, natolik spokojeni, že se rozhodli ke koupi druhého bytu a k propojení obou prostor.

VŠECHNO JINAK

Ačkoli obě bytové jednotky byly přibližně deset let staré, a původní byt již majitelé upravovali k obrazu svému, při rekonstrukci se velmi zásadně zasahovalo jak do přikoupeného prostoru, tak do toho původního. „Oba byty byly původně provedeny v levných materiálech a nízké kvalitě. Dispozice již dříve rekonstruovaného bytu se pak do celkového konceptu propojení nehodila, kuchyně a obývací pokoj bylo ideální umístit právě do nově přikoupených prostor, a tak se nakonec bouralo výrazně v obou částech. Během šesti měsíců, kdy rekonstrukce trvala, zasvé braly příčky, přesouvaly se koupelny, budovaly se úložné niky. Spolupracovaly jsme s majiteli po celou dobu, od samotného návrhu, zařizování potřebných povolení, kontrolovaly jsme i průběh stavby a dokončovací práce v interiéru,“ popisuje Ing. arch. Lenka Langerová z ateliér Artiga, která je autorkou architektonického návrhu, na návrhu interiéru pak spolupracovala s kolegyní MgA. Kamilou Hornychovou. Požadavek majitelů přitom zněl, aby byt působil otevřeným dojmem, pokud to půjde, skryly se nosné prvky. To ale nebylo vše.

ROZDÍLNÉ POVAHY

Výzvou pro ateliér Artiga bylo nejen vyřešit dispozici nového prostoru se všemi náležitostmi, poprat se třeba s šikminami v horním podlaží, ale také důmyslně propojit rozdílnost založení obou majitelů bytu. „Paní má ráda velmi střídmý až minimalistický design, majitel naopak preferuje vzory, tvary a přiklání se k anglosaskému stylu bydlení. Úkolem bylo tyto styly propojit tak, aby fungovaly v harmonii a navzájem se netloukly. Nejdůležitější však pro oba byla funkčnost prostoru. Jsou společenští, mají rádi návštěvy, paní ráda vaří a chtěli, aby každý člen rodiny měl svůj prostor, pokoj – a to jak rodiče a děti, tak hosté. Konečně měli přirozeně požadavek na dostatek místa k ukládání,“ popisuje Lenka Langerová a dodává: „S majitelkou se dlouho znám, a tak byla spolupráce snadná v tom, že jsem věděla, co od bytu očekává. Má navíc velmi dobrý vkus, takže například práce na finálních detailech interiéru byla založena na společné diskusi.“ Majitelé ani chvíli nepřemýšleli, že by se do rekonstrukce pouštěli sami. Už při přestavbě prvního bytu využili pomoc architekta a věděli, že jim usnadní nejen rozhodování v mnoha situacích, ale také pomůže při jednáních s úřady. V tomto případě je pomoc odborníka o to cennější, že byt se nachází v ochranné zóně UNESCO, což představuje kromě jiného složitá a pro laika těžko schůdná jednání například s památkáři.

Vizitka bytu

Realizace: 12/2012
Užitná plocha: 5. NP 192 m2, 6. NP 117 m2
Podlahy: dřevěná podlaha merbau, dlažba
Schodiště: ohýbaný plech + dřevěné stupnice
Okna: původní dřevěná
Dveře: vyráběné na míru, dřevěné
Vytápění: plyn

VŠE PRO ŽIVOT

Pod střechou v posledních dvou patrech domu nechybí rodině nic, co by mohla potřebovat. V dolním poschodí se nachází pracovna situovaná u vstupu, technická místnost, dva dětské pokoje a místnost pro hosty. Chodbou kolem těchto místností se prochází do velké obytné místnosti, kde je obývací pokoj, kuchyně a jídelna. Kuchyně umístěná ve středu tohoto prostoru přitom představuje jakýsi dělicí prvek – odděluje jak hlukově, tak opticky obývací pokoj s krbem a jídelnu. Druhé podlaží je pak ryze soukromou zónou majitelů.

KOLEM KOMÍNA

Moderně řešená a na míru vyrobená kuchyně ve tvaru písmene L se obtáčí kolem komínových těles a nosných zdí, které jsou chytře schovány v korpusech skříní a nepůsobí tak v interiéru rušivým dojmem. V rámci prostoru tak vznikl jakýsi ostrůvek, který posloužil také k umístění některých spotřebičů a zároveň vytvořil dělicí prvek mezi jídelnou a vařením. Provedení kuchyně je zajímavé i absencí tradičních horních skříněk, místo nich tu mají místo dekorativní předměty a fotografie. „Kuchyně je dostatečně velká, aby se mohla odlehčit otevřenými policemi, na které se dají vystavit hezké věci. Prostor tak vypadá živější a útulnější. Díky vestavěnému bloku jsme si to mohli dovolit a celá kuchyně je tak více propojena s obývacím pokojem,“ podotýká Lenka Langerová.

BAR JAKO STŘEDOBOD

Ačkoli má rodina v jídelně k dispozici jídelní stůl a židle, je srdcem domácnosti podle architektky kuchyňský bar. „Rodina tento středobod obývacího pokoje využívá velmi často. Jídelní stůl se používá spíše při slavnostnějších příležitostech nebo tehdy, když přijde návštěva. Jinak se vše odehrává na baru: psaní úkolů, snídání, popíjení vína rodiči v době, kdy se vaří,“ popisuje architektka.

SOUKROMÍ PRO KAŽDÉHO

Fakt, že projekt naplnil požadavek na soukromí pro všechny členy domácnosti, a to i hosty, potvrzují tři koupelny a dvě toalety, které jsou k dispozici. Jedna z přízemních koupelen je „dětská“, další „hostinská“ je v pokoji pro hosty. V patře se pak nachází koupelna rodičů. Hygienické místnosti jsou vybaveny kvalitními zařizovacími předměty. Rodiče mají k dispozici masážní vanu. Jako luxus lze v tomto případě vnímat dvě velká okna v koupelně v horním patře u hlavní ložnice, která vpouštějí do místnosti cenné denní světlo. „Ve všech koupelnách jsme navrhly niky na odkládání hygienických potřeb, aby prostor nerušily drátěné programy,“ vysvětluje architektka. Úložným prostorám se v tomto interiéru obecně věnovala zvláštní pozornost, jejich nedostatkem byt rozhodně netrpí. K ukládání oděvů slouží veškerý prostor pod šikminami v horním patře, u hlavní ložnice má svou pánskou šatnu majitel, vedle koupelny je pak šatna majitelky. Maximum místa pak nabízejí niky u vstupu do bytu, do nichž jsou vestavěny skříně na míru.

PŘIPRAVENO NA BARVY

Barevně v interiéru převažují odstíny šedé a bílé, které nechávají vyniknout nádherné barvě dřevěných podlah z merbau. Neutrální barvy jsou použity především na prvcích, které se nedají jednoduše vyměnit či nahradit, a to z důvodu, aby se netloukly s další barevnými prvky bytu a nechaly otevřený prostor k případným kombinacím i s „divočejšími“ materiály, jak podotýká Lenka Langerová. „Jednoduše lze takový interiér změnit do jiného stylu novou výmalbou stěn, výměnou tapet, polštářků a jiných doplňků,“ říká. K oživení stávající podoby prostoru a zároveň zútulnění přispívají především dekorativní tapety s decentním vzorem. Majitelé mají zároveň možnost, díky promyšlenému systému osvětlení, vytvářet si podle potřeby či přání v jednotlivých místnostech různé světelné atmosféry.

Ing. arch. Lenka Langerová (1977)
MgA. Kamila Hornychová (1978)
Ateliér Artiga

Ateliér se zaměřuje na kompletní realizace zakázek všeho druhu, od komerčních projektů až po návrhy interiérů a design atypického nábytku. Byl založen v roce 2007. Ing. arch. Lenka Langerová je absolventkou Fakulty architektury ČVUT v Praze, MgA. Kamila Hornychová absolvovala VŠUP. V současné době Artiga nabízí také poradenství v nemovitostech, jejich využití a financování.

 

Uložit

Edit: