Otevřeno proměnám

Variabilní či chcete-li přizpůsobivé bydlení je dnes silným trendem. Prostor, který dokáže naplnit požadavky svých obyvatel téměř za jakýchkoli okolností, ale potřebuje koncept. Představujeme vám projekt, který je v tomto ohledu promyšlený do detailu.

Zadáním pro architekty ze studia AEIOU bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve funkcionalistické vile z konce 30. let minulého století. Vila byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu, z níž je výstup na hlavní terasu.

VARIABILITA JAKO PROSTŘEDEK

Původní byt se skládal ze dvou malých pokojů, hygienického zázemí, kuchyně a obývacího pokoje. Mladý pár požadoval po architektech změnu dispozice na 4+kk a přál si, aby byl byt celkově prostornější. Variabilita tak v tomto případě nebyla cílem, ale prostředkem, jak tento požadavek naplnit. „S variabilní dispozicí pracuje koncept na mnoha místech, především ve východním křídle, v němž lze dřevěnou skládací stěnou oddělit ložnici a obývací pokoj. Dále v jižní chodbě mezi kuchyní a obývacím pokojem lze otevřením perforovaných koupelnových dvířek vytvořit místnost pro domácí práce,“ vysvětluje jeden z autorů projektu Ing. arch. Jan Vojtíšek a dodává, že prostornosti přidává i pečlivé využití místa – každá nika či volný kout byly maximálně zužitkovány pro ukládání.

PROPOJIT, OTEVŘÍT

Skládací stěny a dokonale využité niky byly ale až následnými kroky. V počátku bylo třeba stávající stísněnou dispozici otevřít, prostor vyčistit a „přemístit“ jednotlivé funkce. „Maximální využití prostoru umožnilo odstranění nenosných příček a vložení dřevěného boxu s hygienickým zázemím doprostřed dispozice. Probouráním části nosné zdi došlo k žádoucímu propojení kuchyně a jídelnou s obývacím pokojem. Vznikl tak vzdušnější a prosvětlenější prostor. Obývací pokoj je navíc propojen s terasou novým francouzským oknem, umístěným na jižní fasádě,“ popisuje druhý z autorů projektu Ing. Jakub Staník.

ZELENÉ PLÁNY

V tuto chvíli je dokončen interiér bytu, ale poměrně zásadní úpravy čekají ještě terasu, která v teplém období roku významně rozšíří možnosti i komfort bydlení. V projektu jsou plánovány sluneční lázně, které byly také součástí záměru architekta Wiesnera. V rámci naplnění jeho odkazu by na terase měly přibýt i záhony s extenzivní i intenzivní zelení, posezení s grilem a koutek určený pro nejmenší.
Popínavé rostliny pak mají v další fázi exteriérově zvýraznit hmotu přístavby a v průběhu času budou měnit její vzhled. Podtrhnou tak historickou proměnu domu s vrstvením dílčích zásahů, jejichž styčnou myšlenkou byl „dům se zahradou na střeše“.

HERNA I PRACOVNA

Majitelé, kteří v bytě žijí již dva roky, jsou s novou podobou bytu spokojení. Oceňují dispoziční a prostorové řešení a variabilitu, kterou si mohou přizpůsobovat skutečně podle svých aktuálních potřeb. „Například propojovací chodbu z kuchyně do obývacího pokoje u obvodové stěny – ta funguje jako komunikační prostor nebo prostor pro domácí práce, ale osvědčila se i jako herna pro děti. Když budou nejen děti chtít skrýt se před okolím, mohou tento svůj prostor dokonce uzavřít dvířky od koupelny a dvířky od vestavěné skříně,“ uzavírá Jan Vojtíšek.

HAASOVA VILA

Funkcionalistická vila v Lipové ulici v Brně byla postavena v roce 1930. Stavbu navrhl architekt Ernst Wiesner, jeden z nejvýznamnějších brněnských architektů meziválečného období. Vila bývá označována také jako Haasova, podle tehdejšího investora Gustava Haase – generálního ředitele brněnské pobočky Anglo-československé banky v Praze.

ÚSTŘEDNÍ MOTIV

Ústředním motivem opakujícím se v celým bytě je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.
Majitelé střešního bytu jsou milovníky jednoduchosti, lehkosti, bezúdržbovosti a dřeva. To vše se odrazilo na podobě interiéru. Ten je až na výjimky vybaven nábytkem na míru vyrobeným z MDF, laminované a dýhované dřevotřísky.
Realizace projektu zabrala rok. Proběhla bez velkých komplikací, specifické řešení si ale vyžádala instalace velkého francouzského okna v obýváku, které se osazovalo jeřábem z ulice přes celý dům.

VIZITKA PROJEKTU

Název: Rekonstrukce bytu – Lipová, Brno
Projekt: 2016
Realizace: 2017
Autoři: Studio AEIOU – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
Spolupráce: Ing. arch. Tamara Bemerová, Ing. Nikola Levá
Hlavní dodavatel stavby: LS Facility s. r. o.
Dodavatel interiéru: TARGET DESIGN s. r. o., Pavel Bacílek, PB Profi s. r. o.
Obestavěný prostor: 264 m3
Užitná plocha: 84 m2
Podlahy: pryskyřičná stěrka
Okna: dřevěná
Dveře: dřevěné, stříkaná MDF nebo laminovaná dřevotříska, dýhovaná dřevotříska
Vytápění a ohřev vody: kondenzační kotel

Studio AEIOU s. r. o.

Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

Studio se zabývá projekční činností novostaveb, rekonstrukcí, návrhem interiérů a urbanismem ve všech stupních projektu. Nabízí komplexní řešení a koordinaci od studie, stavebního povolení až po realizaci stavby včetně poradenství s výběrem dodavatele a autorského dozoru.
„Architektura, inženýring, interiér, objekt a urbanismus spolu úzce souvisí a navzájem se prolínají. Naším cílem je nahlížet na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech.“

Text: Kateřina Nová
Foto: Jakub Holas

Uložit

Edit: