V hlavní roli dřevo

Rubriku Tři projekty pojímáme tentokrát netradičně – jako součást tématu Dřevostavby. Zaměřili jsme se proto na celostátní soutěž „Dřevěná stavba roku“. Z jejího loňského ročníku jsme pro vás vybrali tři pozoruhodné dřevěné interiéry.

Domov dvou kultur

Domov dvou kultur, foto DOMY ATREA (Alexandr Hudeček)

Koncepce soukromého interiéru pro japonsko-český pár je vedena snahou o funkční a kultivované řešení, které respektuje osobnosti majitelů a harmonicky spojuje kulturní aspekty obou národů. V interiéru převládají přírodní materiály a decentní barevné odstíny. Přízemí vévodí autentická místnost v japonském stylu – s tradičními rohožemi „tatami“ z rýžové slámy a papírovými posuvnými stěnami „šodži“. Vše bylo realizováno českými řemeslníky a převážně z tuzemských materiálů. V hlavním obytném prostoru a ložnici se nacházejí masivní dubové podlahy a hliněné omítky, koupelnám vládne keramika. Jasanové schodiště ukrývá praktické úložné prostory, podobně jako sedací parapet ve čtecím koutku. Z masivního jasanu jsou i dveře s ručně vyráběnými dubovými klikami. Interiér je vybaven současným dřevěným nábytkem z masivu, precizně vyrobeným na míru a vkusně kombinovaným s několika kusy japonského starožitného nábytku. Celek doplňují stylové umělecké předměty a květiny. Atmosféru dotváří krbová vložka, která přijde vhod zvláště v chladném období roku. Interiér je hodně propojený a centrální schodišťovou stěnu s krbem lze obejít dokola. Na vybraných místech interiéru je viditelná dřevěná nosná konstrukce domu. Obě podlaží opticky propojuje galerie. Interiér vizuálně i provozně bezprostředně navazuje na modřínovou terasu, jíž dodává blahodárný stín dřevěná pergola. Díky dřevěným oknům s velkými prosklenými plochami se téměř stírá hranice mezi interiérem, terasou, permakulturní zahradou s přírodním jezírkem a dřevěným čajovým altánem, a blízkým lesem. Harmonii místa vnímáte všemi smysly.

 

Vizitka interiéru

Lokalita: Liberec
Užitná plocha: 178 m2
Projekt: Symbiosa – ateliér architektů
Dodavatel: Domy Petříček (v licenci Domy Atrea)
Truhlářské výrobky: Truhlářství Pavel Zuzánek, Truhlářství Zdeněk Kučera, VLABO
Koordinace konceptu: Domy Atrea
Kolaudace: 2016

 


Dvacetimetrák Řipská

Dvacetimetrák Řipská, foto Nadace dřevo pro život

Do dvacetimetrového bytu na pražských Vinohradech se schoulil černý drak. Po jeho hřbetu je možné vyšplhat do spacího patra. Nitro obludy skrývá malou koupelnu, zářící skrze průsvitné drátosklo. Celý obytný prostor je pak světlý a prostorný, sem tam se objeví původní omítka. Do prostoru by se měly vejít všechny potřeby dvou mladých rozcestovalých mileniálů, kteří touží po bydlení blízko centra, avšak nezatíženém tučnou hypotékou. Hlavní obytný prostor je co nejblíže u okna, zdroje denního světla s téměř maximální výškou. Jedinou bílou zeď, určenou pro zavěšení obrazu, nahradilo městské skládací kolo s dojezdovou vzdáleností tak akorát na kraj metropole a zpět. Zasíťovaná stolní lampa u stropu je obrácenou siluetou Řípu, nositele názvu adresy bytu. Policová knihovna z křížů kopíruje tvar schodnic, vedoucích do spacího patra. Betonové umyvadlo a surová ocel spolu s nerezovou sítí doplňují škálu použitých materiálů. Masivní dubová podlaha z výprodeje čirou náhodou sedla k odstínu škrábané omítky. Rekonstrukce se neobešla bez malé kontroverze spojené se schvalováním SVJ. Nakonec se však vztahy obyvatel domu utužily, truhlář pomohl repasovat dveře ve sdílených prostorech domu a byt je připraven na bydlení i sousedský mejdan.

 

Vizitka interiéru

Lokalita: Praha 10
Užitná plocha: 20 m2
Projekt a realizace: Studio Reaktor
Kolaudace: 2020

 


Apartmán Tee House Čeladná

Apartmán Tee House Čeladná, foto Nadace dřevo pro život

Místo chaty apartmán s panoramatickým výhledem na Beskydy, do kopců i na golfové hřiště přímo pod terasou. Když jednou padla takováto volba, je třeba následovat ji architekturou i designem. V srdci Beskyd, v obci Čeladná, realizovala společnost RMBA Architekti interiér podhorského apartmánu v komplexu Tee House. Apartmán je situován ve třetím nadzemním podlaží a jeho tvar je vzhledem k výhledům ideální – dlouhý obdélníkový půdorys, který za sebou logicky řadí ložnici se zázemím šatny a koupelny, obývací pokoj s kuchyní a pokoj pro hosty. V rámci developerského projektu vznikal interiér, který měl přes minimalistickou linku prvky blízké místní přírodě Beskyd. Dřevěné latě, ovčí kůže nebo dřevěné špalky, to vše v bytě najdete. V kombinaci s minimalistickou betonovou stěrkou, skleněnými prvky nebo černou kompaktní deskou vznikl prostor s elegantní horskou atmosférou.

 

Vizitka interiéru

Lokalita: Čeladná
Užitná plocha: 122 m2
Projekt a realizace: RMBA Architekti
Kolaudace: listopad 2020

 


 

 

text Vít Straňák foto archiv Nadace dřevo pro život

Edit: