Připravujte jídlo pohodlně

Moderní linky spojují řadu kritérií. Snadná práce, dobře zorganizovaný vnitřní prostor a estetické kvality jsou už považovány za zcela samozřejmé.

Moderní sestava v tmavě modré barvě používá zapuštěné úchytky ve zlatém provedení, které jí dodávají punc luxusu. Foto Asko

Jaké jsou nejdůležitější atributy současných kuchyní? Především ergonomie – tedy správná návaznost jednotlivých pracovních úkonů, použití moderních technologií a kvalitních materiálů s dlouhou životností a jednoduchou údržbou, chytrá řešení úložných prostor a sofistikované spotřebiče s řadou funkcí, které usnadňují práci a šetří čas. To jsou hlavní přednosti moderních linek, které se však ne vždy podaří zajistit bezezbytku. Ale i malou kuchyňku v garsonce, sdíleném bytě nebo na chatě si můžete navrhnout s logickými návaznostmi uskladnění potravin, jejich mytí a přípravy a následně vaření nebo pečení.

Trojice základních pracovních činností související s umístěním ledničky, dřezu a varné desky či sporáku má tvořit pomyslný trojúhelník a jejich vzdálenost odpovídat pohodlné přípravě jídla bez zbytečných kroků navíc.

 

Obytné kuchyně jsou stálicí

Oblíbená je v současnosti dispozice reprezentovaná velkou obytnou místností s kuchyní a navazující jídelnou, která často volně přechází v obývací pokoj se sedačkou, televizí, místem pro poslech hudby či pracovním koutem. Právě návaznost, nebo v některých případech do konce plynulý přechod linky v obývací stěnu, si žádá vhodnou volbu materiálu skříněk. Ten musí splňovat vysoké estetické nároky a pokud možno odpoví dat aktuálním trendům, protože je stále „na očích“ a hlavně musí být i dostatečně odolný, protože je v kuchyni vystaven působení vlhkosti, páry i vyšších teplot během vaření.

 

Linka a jídelna v jednom

Velmi často bývá jídelní stůl zakomponován do kuchyňské sestavy. V minulosti žádaný barový pult, který býval součástí takřka každé linky, dnes poskytuje většinou doplňkové stolování. Vyžaduje to tiž barové židle s vyšším sedákem a nízkým opěradlem a poskytuje tak menší pohodlí. Jako varianta příležitostného sezení však může vypadat velmi efektně a k lince tvořit barevný či materiálový kontrast, nebo se do ní naopak organicky začlenit. Klasický jídelní stůl pro každodenní stolování může těsně navazovat na kuchyňský ostrůvek nebo stát volně v prostoru. Bývá nižší než linka, běžně je vysoký 74–75 cm, zatímco linka mívá výšku přibližně 90 cm, podle vzrůstu osob, které ji většinou využívají. Stolní desku lze také zakomponovat přímo do linky nebo do ostrůvku či jeho snížené části. S rostoucí bytovou krizí a zmenšováním obytné plochy dostupných bytů lze využívat multifunkční řešení, která ocení i majitelé garsonek. Německý výrobce kuchyní Ballerina například nabízí ostrůvek vybavený otočným rámem s kolečky, který vyjede do prostoru a zastoupí tak barový pult.


Doplňky

Elegantní a pohodlnou linku vždy dotvářejí detaily, které jsou vidět, ale i ty skryté, umožňující mít všechny pomocníky v dokonalém pořádku. Vkusné závěsné systémy, police, odkapávače, dózy, podnosy, kořenky nebo menážky, ale i malé kuchyňské spotřebiče se podílejí na výsledné podobě a určují tvář kuchyně. Může být moderní, industriální, minimalistická, nebo naopak stylová, ven kovská či romantická – záleží jen na vašem vkusu a nátuře.


 

 

text Dita Fingerlandová

foto se souhlasem firem Bonami, Naoko, Designový nábytek, Kulina, Ballerina kuchyně, Sykora, Emako, IKEA, Trachea, Scavolini, Chefshop CZ, Asko

Edit: