Přívětivý dům pro špatné počasí

Moderní dřevostavbu v malé středočeské vesnici byste nejspíš marně hledali, její omítnutý štít směrem k návsi ani obrysy domu, které zahlédnete skrze listí vzrostlých domů, neprozrazují, že nahradila původní starý dům.

Dům, který čtyřčlenná rodina využívá k rekreaci, nutně vyžadoval rekonstrukci vzhledem ke svému stáří, narušené statice, vlhkosti… Ukázalo se však, že by byla příliš obtížná a příliš drahá. „I po nákladné rekonstrukci by byl dům pořád uživatelsky stejný – malý a tmavý,“ vzpomínají majitelé, „rozhodli jsme se proto postavit nový.“ Když v časopise zahlédli dům Zilvar, oslovili jeho autorku Gabrielu Kaprálovou. Navrhnout měla rekreační objekt, který však plánují v budoucnu využívat k trvalému bydlení.

Slunce a výhled

Vzhledem k zachovanému vesnickému charakteru obce chtěla architektka maximálně respektovat stávající polohu i původní hmotu stavby. Nevýhodou domu ve tvaru L umístěného při východní a jižní hranici pozemku je, že vytváří stinný severní dvůr bez přístupu jižního slunce. Jedním z cílů nového řešení bylo přivést sem slunce a zároveň tento prostor opticky propojit s malou jižní zahradou. Jižní křídlo proto tvoří terasa s kůlnou otevřená na jih i sever, která nabízí průhledy i spojení, zároveň ji však lze uzavřít. Pro větší přísun světla do obývacího pokoje je ve střeše terasy navržen světlík. Jižní křídlo je oproti původnímu pravoúhlému tvaru mírně rozevřené.
Malý, mírně svažitý pozemek na jihu sousedí s ovocným sadem, jinak však neskýtá výhledy do krásné okolní krajiny. Tuto nevýhodu odstraňuje terasa v patře domu, navazující na ložnici rodičů. „Původně jsme uvažovali o obývacím prostoru přes dvě patra, nakonec nás však nejvíce oslovila tato varianta. Užíváme si tu nádherný výhled, zchlazujeme se a relaxujeme zde po saunování,“ vyprávějí majitelé. Saunu totiž mají nezvykle v patře.

Poměrně vysoké místnosti v patře jsou zútulněny snížením stropů zaobleným dřevěným podhledem.

Multifunkční terasa

Krytá terasa, kterou je možné uzavřít posuvnými okenicemi, zaujala majitele již na zmíněném domě Zilvar. „Baví nás vytvářet takovýto meziprostor mezi interiérem a exteriérem, vysvětluje architektka. „Rozšíří obytnou plochu, nabídne zázemí pro horké letní dny i pro špatné počasí, přispívá k bezpečnosti…“
Majitelé si terasu oblíbili a hojně ji využívají: „Výhodou je, že zde můžeme posedět, i když prší, bez obav nechat nábytek i všechny věci, jen zatáhneme panely. Když pak večer rozsvítíme terasu, úplně změníme atmosféru v obýváku, vznikne pocit dvojnásobného prostoru.“ A mimo jiné slouží terasa dceři majitelů jako cvičební prostor pro akrobacii na šálách.

Obdobnými posuvnými okenicemi jsou vybavena i okna. Dům je tak v létě elegantně chráněn před přehříváním.

Hlavní obytný prostor je vzhledem ke svažitosti pozemku dvojúrovňový, dva schody stejně jako dřevěné schodiště lákají i k posezení.

Dřevostavba je o detailu

Majitelé si jednoznačně přáli dřevostavbu: „Důležitá pro nás byla rychlost výstavby, teplo, sucho, hodně světla, vůně dřeva…“ V tom se shodli s Gabrielou Kaprálovou, která zároveň upozorňuje na to, že dřevostavba je projekčně i realizačně dražší než zděná stavba: „U sloupkové konstrukce je třeba rozkreslit její strukturu, rozmístění oken a všech prvků, detaily musí být promyšlené, na milimetr přesné, aby do sebe vše zapadalo.“
Dodavatelská firma pak podle projektu připravila ve svých dílnách sendvičové panely, již z obou stran zaklopené – stěny, stropy, střechu… Ty pak kamiony přivezly na místo a pomocí jeřábu byly montovány na základovou desku do předem připraveného lešení. Díky této takzvané off-site prefabrikaci byla stavba smontována během několika dní, celá výstavba trvala pouhé tři měsíce.

Interiér s norským nádechem

Také interiéru vévodí dřevo – většina stěn i strop jsou obloženy modřínovými palubkami, jen minimálně v kombinaci s bílým sádrokartonem, podlahy tvoří masivní modřínová prkna. Majitelé se při zařizování nechali inspirovat svým oblíbeným Norskem, zejména jeho střídmostí a přírodními tóny. Gabriela Kaprálová navrhla kuchyňskou linku a veškerý vestavěný nábytek, výběr ostatního zařízení s ní majitelka konzultovala. Celý interiér se snažily udržet v jednom barevném tónu, udaném vévodícím dřevem. Šedou modřínovou podlahu doplňuje antracitová na radiátorech, kuchyňské desce či kamnech, která zároveň koresponduje s vnější barvou okenních rámů. Přírodní materiály oživuje měď na drobnějších detailech a petrolejové čalounění sedací soupravy.

Vizitka domu

Dům Prokop

Zastavěná plocha: 143, 8 m2
Užitná plocha: 201, 9 m2

Autor: ASGK Design – Mgr. arch. Gabriela Kaprálová, Ing. arch. Karolína Falladová
Statika: Ing. Pavel Nechanický
Dodavatel stavby: Vesper Frames

Základy: monolitická betonová deska na pasech ze ztraceného bednění
Konstrukce: difuzně otevřená nízkoenergetická dřevostavba s lehkým skeletem z KVH profilů s vloženou bezformaldehydovou minerální izolací
Fasáda: vertikální kartáčovaná modřínová prkna, na severní stěně omítka
Okna: dřevohliníková Eurostar s izolačním trojsklem, střešní okna dřevěná
Střecha: plechová se stojatou drážkou – Prefalz
Podlahy: masivní modřín, dlažba
Obklad vnitřních stěn: modřínové palubky s jednou vrstvou bílé lazury
Vytápění: teplovodní s radiátory, krbová kamna s výměníkem, elektrokotel

Mgr. arch. Gabriela Kaprálová

Absolvovala Střední umělecko-průmyslovou školu v Bratislavě, pokračovala ve studiu architektury na Vysoké škole výtvarných umění a designu. Od roku 1995 působí v Praze, kde v roce 2006 založila ateliér ASGK. Ve své praxi klade důraz na udržitelnost a zabývá se mimo jiné dřevostavbami.
Za své projekty získala mnohá ocenění, mezi jinými cenu Grand Prix Architektů 2009 za rekonstrukci paláce Rytířská. Dřevěný dům Zilvar získal čestné uznání v Grand Prix Architektů 2014 a 2. místo v mezinárodní soutěži Hiše sveta 2016.
Dům Prokop byl v roce 2019 nominován do užšího výběru v mezinárodní soutěži orientované na dřevostavby – Big See v Lublani.

„Každá stavba vzniká díky dialogu, kdy je klient svým způsobem spolutvůrce. Samozřejmě musí jít o konstruktivní dialog založený na vzájemné důvěře. Domy považujeme v jistém slova smyslu za živé organismy, a proto všem našim domům dáváme jména.“

Text: Miloslava Perglová
Foto: Peter Fabo

Edit: