Rekreace u přehrady

Tento dům sloužil od sedmdesátých let obyvatelům Ostravska k rekreaci. Jako mnoho jiných staveb toho druhu však byly jeho dny sečteny, chátral a začal se rozpadat. Určité kouzlo, dané především okolní krajinou a nedalekou přehradou, si však zachoval. Jen díky němu slouží opět svému účelu – rekreaci, i když ryze soukromé.

Chátrající objekt koupili současní majitelé v poměrně zuboženém stavu. Přesto je něčím okouzlil, rozhodli se proto, že jej „jednoduše“ zrekonstruují do podoby, která by se větší či menší měrou přizpůsobila potřebám soukromého bydlení. Sami v té době žili v rodinném domě, nebyli ale spokojeni s místem, kde se nacházel, ani s velikostí. Ta už nevyhovovala rodině se dvěma dospělými syny, kteří mají vlastní život, a jeden z nich také rodinu. Od svého nového domova čekali zároveň, že stejně jako někdejším rekreantům i jim poskytne možnost relaxace a odpočinku. A také – nechtěli se už nikdy v životě stěhovat…

Z REKONSTRUKCE NOVOSTAVBA

Architekti Ivana Dombková a Rostislav Černík, jimž majitelé projekt rekonstrukce zadali, přišli s prvním návrhem, který vycházel z původní podoby někdejšího střediska, zároveň jej ale posouval do současnosti, myslel na prostor, světlo i odpočinek. Majitelé s návrhem souhlasili a práce začaly. Záhy se však ukázalo, že tudy cesta nepovede. Dům byl špatně odizolovaný, nepoužitelný do slova od základů. Z rekonstrukce se tak stala novostavba, která však vychází z návrhu pro pouhou rekonstrukci a ctí dokonce půdorys bývalého objektu.

PROSTOR – NÁDHERA!

Dům již tři roky slouží ke vší spokojenosti nových majitelů. Splnil a stále splňuje všechno, co si přáli. I to, že odtud už není důvod se nikdy a nikam stěhovat. Našli tu vysněný poklidný a prostorný domov, do něhož se může sjet i širší rodina, a přesto netrpí nedostatkem místa. Užívají si také vytoužený relax, a to v mnoha podobách, jak v plně vybaveném soukromém wellness uvnitř domu, tak především v podobě kouzelné atmosféry okolí. Jižním směrem, do kterého je dům otevřen, se nabízí nádherný výhled na přehradu s vrcholky Beskyd na horizontu. Tato „pohlednice“ se mění s každou hodinou, dnem a ročním obdobím. V létě se k tomu přidá ruch pláže na břehu přehrady. Tu majitelé zachovali pro obyvatele okolí, kteří byli zvyklí se sem chodit koupat, roztáhnout deku, posedět v plážové restauraci i v dobách, kdy nad nimi chátralo někdejší „velkolepé“ středisko ROH.

Ivana Dombková a Rostislav Černík

Ateliér I. D. Arch

„Technicky a technologicky by bylo jednodušší postavit nový dům, ale majitel byl natolik spokojen se studií na původních základech, že ji vzal jako vzor pro stavbu nového domu.“

Text: Kateřina Nová; Foto: I. D. Arch

Edit: