Rovnou do patra

Stavby na svažitém pozemku se musejí vždy vyrovnávat právě s jeho sklonem. Zatímco takové pozemky nabízejí pěkné výhledy, komplikovaný bývá pobyt okolo domu a také organizace vstupu.

Právě s tímto zadáním se autoři přestavby jednogeneračního rodinného domu v Čakovicích u Týnce nad Sázavou, ateliér Stempel & Tesař architekti, vyrovnali tak, že vstup umístili do prostředního ze tří podlaží. Je logické, že na vstup navazuje pobytová a pracovní zóna – konkrétně společenská část domu a kuchyně, jídelna a pracovna. Nahoru a dolů se chodí spát. Zatímco v podkrovním podlaží naleznou spočinutí hosté – jsou tu pro ně připraveny tři pokoje – dolů scházejí do tří ložnic majitelé domu.

„Dům je pro nás jako dítě, nelze jej v žádné fázi odložit. Neopouštíme jej ani po dokončení. Zajímá nás, jak dům slouží a stárne.“

Terén a terasa

Dolní pokoje mají tu výhodu, že z nich lze vycházet přímo na zahradu. Je sice otázkou, nakolik bylo takové uspořádání přáním majitelů a nakolik si je vynutil terén, ale jistě by bylo praktičtější výstup do zahrady propojit s denními pobytovými místnostmi, jako jsou jídelna a kuchyně. Zde to však nebylo možné, takže denní pobytovou zónu supluje alespoň terasa na zahradě umístěná na severozápadní štítové (užší) straně domu, která se zakusuje do terénu. Protože na terasách se pobývá především v letních měsících, je takové umístění na chladnější straně stavby případné, protože přistínění v parných dnech každý ocení.

Nebáli se zelené

Dům je postaven z keramických tvárnic. Při pohledu zvenčí zaujmou na jihozápadní fasádě úzká nedělená okna rozmístěná v rytmu a proporci, která dodávají jinak klasickému tvaru stavby jistou eleganci a moderní vzhled. Za pozornost stojí také tmavě zelené rámy oken. Bývá totiž častým jevem, že majitelé domů se bojí užívat na okna barvy jiné než světlé v obavě, že dovnitř by snad proudilo málo světla. Tato obava má opodstatnění jen v opravdu velmi stinných podmínkách, pro množství světla je rozhodující velikost okna a tedy jeho prosklená plocha, nikoliv barva rámu. Celkovou barevnost objektu pak už jen doplňují střešní tašky v antracitové barvě.

Platan a katalpa

Ještě než nahlédneme do interiéru, je na místě zmínit se o krásné zahradě, která rozhodně není módně vyumělkovaná ani přeplněná. O to lépe však obyvatelům slouží. Vybrané stromy jsou ve správných odstupech, koruny listnáčů (především rozložitý platan a katalpy) poskytují v létě stín a v zimě, když opadají listy, nebrání přístupu slunce. Severozápadní štítová strana fasády (ta u terasy) je krytá popínavkou, která ji i částečně chrání proti povětrnostním vlivům. Na druhu stranu, pokud by se jí majitelé někdy v budoucnu rozhodli zbavit, jistě by na fasádě zůstaly stopy po úponkách, což bývá obtížně odstranitelné.

Jako na venkově

V interiéru si o pozornost znovu říkají francouzská okna. Jestliže platí, co bylo řečeno o venkovních zelených rámech oken, dovnitř se tato barva již nepropisuje. Úprava okenních rámů je uvnitř v souladu s převládající přírodní barvou dřeva (trámy a stropní palubky, kuchyňská linka, pracovní deska kuchyňského pultu i jídelního stolu). Na podlaze je velkoformátová keramická dlažba, která je u venkovských domů velmi praktická a snadno se uklízí. Pod ní je podlahové topení. Koberec je položen jen mezi pohovkami, v dohledu krbových kamen. Jejich umístění v schodištním prostoru je poněkud neobvyklé, protože stoupavé teplo je schodišťovým tubusem odváděno do značné míry do podkroví a proto účinnost kamen pro vytápění obytného podlaží klesá. O to větší užitek z něj však má podkroví.
Mezi podpěrné trámy vazníku, které vystupují do prostoru, je zakomponován nábytek (především knihovny), takže prakticky se jeví jako vestavěný. Celkový dojem to zklidňuje a místnost vypadá větší. Majitelé jsou se svým novým bydlením maximálně spokojeni a nerušeně si užívají všech výhod svého zahradou obklopeného domu.

VIZITKA DOMU

Rodinný dům Čakovice (Týnec nad Sázavou)
AUTOŘI: Stempel &Tesař architekti – Ján Stempel
SPOLUPRÁCE: Václav Králíček

PROJEKT A VÝSTAVBA: 2010-2013
ZASTAVĚNÁ PLOCHA: 87 m2
UŽITNÁ PLOCHA: 143 m2
KONSTRUKCE: zděná
STAVEBNÍ MATERIÁL: tvárnice Porotherm, dřevěné trámové stropy
OKNA: dřevohliníková
PODLAHY: dlažba / dřevo
DVEŘE: dřevěné
SCHODY: ocelové schodnice, dřevěné stupně
STŘECHA: pálená taška
VYTÁPĚNÍ: podlahové + krbová kamna

Stempel & Tesař architekti

Prof. Ing. arch. Ján Stempel

„Pracujeme tak, aby pod značkou Stempel & Tesař architekti vznikaly krásné, elegantní a originální stavby, které svým uživatelům dokonale slouží do posledního detailu. Máme za sebou řadu realizací, studií a bohatých zkušeností s rezidenčními, administrativními, občanskými i průmyslovými stavbami.“

 

Připravila: Mirka Vernerová
Foto: Fotes

Edit: