PEČEME VE VESTAVNÉ TROUBĚ

Vestavné spotřebiče získávají stále větší oblibu a zvolna nahrazují ty volně stojící. Platí to i o troubách.

Sporáky postupně ustupují samostatně ovládané varné desce a troubě s možností umístění v mnohem pohodlnější výšce pasu. Kuchyně s vestavnými spotřebiči také působí estetičtěji: spotřebiče můžete designově dokonale sladit a umístit nejen nad sebou, ale u větších kuchyní i v jedné pohodlné horizontální linii. Vyhnete se také spárám mezi nábytkem a volně stojícími spotřebiči, které ubírají cenné centimetry využitelného prostoru a navíc jsou místem, kde se brzy usazuje prach, drobečky a nečistoty, které prakticky nejde odstranit, aniž byste spotřebiče odsunuli. Navíc jsou vestavné pečicí trouby zpravidla vybavené mnohem zajímavějšími funkcemi, které zjednoduší každodenní rutinu v kuchyni.

Kuchyně s vestavnými spotřebiči působí elegantně. Trouby můžete umístit nejen nad sebou (jako na snímku), ale i vedle sebe. Myčku, chladničku nebo odsavač par lze případně úplně schovat. www.whirlpool.cz

 

OHLÍDEJTE VELIKOST A SENZORICKÉ FUNKCE

Trouby se liší svým objemem, a to podstatně. „Větší rodiny nebo domácnosti, kde se hodně peče, rozhodně využijí velké trouby o 73 litrech vnitřního objemu. Výhodné je i to, že umožňují péct až na čtyřech úrovních najednou, aniž by se smíchaly chuti a vůně,“ radí Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool a dodává: „Svátečním kuchařům v malých bytech zpravidla postačí spotřebiče o objemu kolem 40 litrů.“ Oblíbená je dnes inteligentní technologie „6. smysl“, která snímá pomocí senzorů důležité parametry prostředí v troubě. Podle zvoleného receptu automaticky nastaví – a také průběžně upravuje – čas, teplotu a u parních trub i vlhkost vzduchu. „Formou jednoduchých pokynů v češtině vás provede krok za krokem procesem přípravy jídla. Pokrm se povede, k tomu při co nejnižší spotřebě energie,“ radí Darina Papáčová.

Forma na bábovku Delícia, vysoká, průměr 24 cm, 3 druhy: růže/diamant/rozeta. Ze slitiny ušlechtilých kovů, antiadhezní povlak. Cena 899 Kč. www.eshop.tescoma.cz

 

SÁHNĚTE I PO PÁŘE

Vedle klasického pečení a grilování se v troubách stále více zabydluje pára. Zajistí svěží křupavou zeleninu bez soli, lahodné, šťavnaté maso i nadýchané dezerty a ušetří vám až třetinu času. Zatímco před lety byly parní trouby luxusní záleži tostí, dnes jsou stále dostupnější.

S automatickou kuchařkou Top model POB 7810 CBX s automatickou kuchařkou ReadyCook má extra velký objem 75 l a řadu funkcí, které navolíte na TFT displeji. Praktická je funkce Booster pro až 3x rychlejší nahřátí, pokrmová sonda MeatProbe a technologie HotAirShield pro zamezení úniku tepla. Pár 100% výsuvů a pomalé zavírání SoftClosing. Snadno rozebíratelná dvířka EasyClean pro snadné čištění. Cena 12 990 Kč. www.philco.cz

 

JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA

Skvělé jsou u pečicích trub automatické čisticí funkce, jejich čištění je jinak spíš za trest. Hodně pomohou i nanotechnologické úpravy povrchů trub proti otiskům prstů, poškrábání a změně barevnosti.

 

Recept na vánočku

od blogerky Live With Anny

  • 40 g droždí
  • 110 g cukru krupice (event. Třtinového)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 500 g polohrubé (event. špaldové) mouky
  • 3 špetky soli
  • 2 žloutky
  • 125 g másla (lze i lžíci kvalitního sádla)
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 40 g rozinek (lze i bez rozinek)
  • 1 vejce na potření vánočky
  • 80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání

Jak na to?

Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout. Vzniklý kvásek přelijte do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě. Vánočka z devíti pramenů má tři patra – první, nejnižší patro upleťte do copu ze čtyř pramenů, druhé patro ze tří a poslední ze dvou.

S přídavnou párou Kromě trub s funkcí 100% páry existují modely s přídavnou párou. Tu je možné kombinovat s vybranými druhy ohřevu, například horkým vzduchem nebo grilem. Trouby Bosch Serie 6 s přídavnou párou mají v ovládacím panelu vpravo vedle displeje umístěný zásobník na vodu o objemu 220 ml. Zásobník lze vyjmout a doplnit i během pečení. Přídavnou páru můžete regulovat ve třech stupních intenzity. Modely nabízejí celkem 30 automatických programů, z toho 15 využívá přídavnou páru. www.boschhome.com/cz

 

S pečicí sondou Elektrická multifunkční trouba ETV8760DS Titania má objem 72 litrů a nízkou spotřebu. Nabízí 12 funkcí pečení včetně horkovzduchu, grilu, eko programu, rozmrazování nebo programu na přípravu pizzy i kynutí těsta. Speciální sonda umožňuje měření vnitřní teploty pečiva nebo masa. Trouba má teleskopické výsuvy, systém Soft closing door a samočisticí katalytickou vložku. Cena 14 999 Kč. www.myconcept.cz

 

 

 

 

Text: Vanda Jesenská, foto: Mora a archiv firem

Edit: