S prosklenou verandou na švédské vsi

V malebné vesnici Tvärålund na severovýchodě Švédska si Frida a Anders Lundgrenovi vytvořili útulný domov. Zařídili jej v rustikálním venkovském stylu, ale přitom bohémsky a s mnoha hravými prvky.

V SEPĚTÍ S PŘÍRODOU

„Chtěli jsme, aby naše děti vyrostly v blízkosti obou dvojic prarodičů žijících stále v Tvära° lundu, kde jsme s mužem navíc strávili dětství. Aby mohly jezdit do školy na kole, měly blízko k lesu i jezerům a také se jako kdysi my houpaly tak rády na verandě,“ vysvětluje Frida.

NAUČNĚ V OBÝVÁKU

Obývací pokoj v šedých a béžových tónech nabízí k posezení současnou pohovku ze švédského obchodu Hemdesigners. Dánské polokřeslo, které v 60. letech navrhla Grete Jalk, objevila Frida v místním sběrném dvoře. Stěny zdobí školní plakáty z biologie.

PŘÍJEMNĚ U KRBU

V domě byly ponechány parketové, případně prkenné podlahy. Frida zařizovala pomocí předmětů z bazarů a bleších trhů, ale také současnými věcmi, které tvoří harmonickou kombinaci, místy připomínající styl boho. Nástěnka vyzývala na fasádě ke koupi v době, kdy se dům prodával.

PROSKLENÁ VERANDA

Veranda je určena především pro relaxaci členů rodiny a pro setkávání s přáteli. Frida miluje židle, a tak jich kolem stolu rozmístila různorodou skupinku, která nenudí a působí hravě. Za rohem se schovává denní lůžko značky Ellos.

NA SAMOTĚ U LESA

Dům s obytnou plochou 200 m2 byl postaven v roce 1937 a po své rekonstrukci, která proběhla před několika lety, poskytuje rodině venkovský klid i sepětí s přírodou. Frida pracuje ve školce přímo v Tvärå – lundu, Anders dojíždí půl hodiny do města, kde se živí jako manažer vývoje produktů ve společnosti ÅLÖ.

BAROVÝ PULTÍK

Vysoký barový pult navazuje na kuchyňskou sestavu a uzavírá tak linii písmene U. Jeho vrchní desku tvoří masivní naolejované dřevo, stejně tak barové stoličky jsou z masivu.

JÍDELNA VEDLE KUCHYNĚ

Bílou skříň objevila Frida v obchodě se starožitnostmi v sousední vesnici. Různé židle kolem stolu sehnala na bleších trzích, ubrus je značky Not Perfect Linen, závěsnou lampu si vyprosila u svého strýce ze stáje.

SESTAVA DO PÍSMENE U

Kuchyni s rustikálním nádechem značky Myresjökök sluší zařízení ve světlých tónech. Otevřené police místo horních skříněk jsou praktické a odlehčují prostor. Na kuchyňské práce „dohlíží“ žena a muž na starých obrazech, které Fridě věnoval kamarád.

 LAVICE V KUCHYNI!

Kuchyňská lavice, která se díky polštářům stává více pohodlnou, je milovaným místem dětí, manžela i přátel. Odtud se dobře povídá s maminkou Fridou, která je v domě královnou domácího cateringu.

LOŽNICE RODIČŮ

Ložnice Fridy a Anderse dostala nový vzhled použitím tapety Thistle značky Bora° stapeter v chladných tlumených barvách. Díky textilu v jemných béžových odstínech působí místnost klidným dojmem.

POKOJ PRO HOSTY SE ZELENÝMI LISTY

Zelená barva i rostlinné motivy mají relaxační účinky, proto je tapeta Bora° vhodná do ložnice. Udává náladu celé místnosti a nenásilně koresponduje s šedým čalouněným čelem postele.

TADY SPÍ STARŠÍ AXEL

Rybí vzor tapety souzní s malovanými stěnami v matně modrém odstínu. Židle použitá jako noční stolek je z bazaru, lampu našla maminka Frida v obchodě v Umea°. Za jedenáctiletým Axelem sem občas chodí bráška, druhá velká postel je tu pro něj připravená…

PRO DEVÍTILETÉHO VIKTORA

Ve staré posteli s čely spala Frida už jako dítě, teď v ní usíná její syn, kterému bude co nevidět malá. Od 19. století ji v rodině používalo několik generací. Jemně kostkovaná tapeta tvoří podklad pro školní plakát – dekoraci stěny nad postelí. Pracovní stolek je tu jednak malý s lavičkou, jednak klasický velký pro školáka.

Frida Lundgren, majitelka domu

„S manželem máme oba kořeny v Tvärålundu s nynějšími třemi sty obyvateli v kraji Västerbotten. Až když jsme čekali druhé dítě, rozhodli jsme se sem vrátit. Náš nájemní byt v nedalekém městě Umeå ve čtvrti Haga byl sice fajn, ale mnoho rodin s dětmi se dnes stěhuje za město, aby se přiblížilo přírodě. Vhodný dům nám před pár lety objevila v sousedství moje máma. Má velké místnosti, stropy vysoké 280 cm a prosklenou verandu. Přestěhovali jsme se tedy k mým rodičům a Anders se svým strýcem kousek po kousku náš domek zrenovovali.“

 

TEXT: Tina Ågren a Vanda Jesenská
FOTO: Cecilia Möller
Living4media

Edit: