S výhledem do budoucnosti

Vzhled interiéru dvoupatrového rodinného domu vzešel z rukou samotných majitelů. Oporou jim byly vlastní nápady protknuté inspirací z časopisů o bydlení. Díky nim se v roli architekta celkem našli.

Kuchyň a obývák opticky předělují dva plošné identické prvky – barový pult z třešňového dřeva a snížený podhled ze sádrokartonu. Dojem kompaktního celku podporuje jejich příbuzná barevnost. foto Júlia Šimáková, Vladimír Vavrek

Nespokojenost s předchozím bydlením v nepříliš dobře řešeném bytě přivedla mladou rodinu k rozhodnutí poohlédnout se po novém domově. Brzy je oslovil projekt domu v nedaleké řadové zástavbě. Sice ani ten neoplýval velkou užitnou plochou, mnohem více jim však vyhovoval řešením dispozice. Nadměrné komunikační zóny a „hluchá“ místa, kterými původní byt oplýval, jsou v novém domě nahrazena velkorysými obytnými místnostmi. Lahůdkou byl pro ně i přilehlý pozemek se vzrostlými stromy. Ty mají pro majitele, milovníky přírody, neocenitelnou hodnotu.

 

Dva v jednom

Při seznamování se s projektem nadchla majitele možnost předělat ho v budoucnu na dvougenerační bydlení. Funkci ložnice v přízemí by tak jednou plnila současná garáž, přímo propojená se vstupní chodbou. Patro by zase sloužilo jako druhá samostatná bytová jednotka, obě by společně sdílely jen vstupní prostor. A právě ten prošel na návrh majitele úpravou. Zrušením zádveří získal centimetry a umožnil vytvořit vestavěnou skříň. Neoplývá sice velkou hloubkou vzhledem k jejímu zasekání do dělicí příčky, ale svoji funkci plni výborně.

 

S důrazem na komfort

Dispoziční změnu zaznamenala i koupelna v patře. Polepšila si na úkor šatny vedle ložnice, kterou majitelé nepovažovali za nezbytnou. Přidáním umyvadla a sprchového koutu si tak zvýšili pohodlí během hygieny. Chvályhodnou myšlenkou je sklobeton zakomponovaný v příčce, který přináší přirozené světlo z ložnice do koupelny. Hlavním zdrojem slunečních paprsků je ale atypický světlík, který při večerní koupeli poskytuje magický pohled na oblohu plnou hvězd.

 

Upoutá průhledem

Při zařizování kladli majitelé důraz na minimalistický styl s nadčasovým designem. V celém interiéru převládá bílá barva, díky níž vyznívá laminátová podlaha s výrazným dekorem. Cihlové obkladové pruhy oživují barevnost společenské zóny. Navíc tento prvek je jakýmsi spojovatelem mezi interiérem a exteriérem. O jejich optické propojení se stará velkoplošné prosklení v obýváku. To nabízí přímo od vstupních dveří fascinující pohled do zelené zahrady s bazénem, kterou ukončuje alej vysokých stromů.

 

Text Katarína Šatanková, Inéz Búci,

Edit: