Sklízíme, zavařujeme

V červnu a červenci začínají v zahradách dozrávat voňavé a šťavnaté druhy ovoce, které rozhodně stojí za to nejen ihned zkonzumovat, ale také uchovat na horší časy. Sklenice rybízové či jahodové zavařeniny nebo meruňkový kompot vám v zimních měsících jistě přijde k chuti a potěší i vaše smysly typickou vůní léta, přestože venku bude zima, nevlídno a šedivo.

Jahody, třešně, rybíz, meruňky i další druhy ovoce sklízejte postupně podle toho, jak jednotlivé plody dozrávají. Ideální je ukládat ovoce při česání opatrně do košíku tak, aby se nepomačkalo a neznehodnotilo. Ovoce, které se poškodí třeba při pádu na zem, rozhodně neskladujte, ale ihned spotřebujte, protože se v místě nárazu začne velice brzy kazit.

Na zavařování i přípravu omáček – hrnec z ušlechtilé oceli vhodný i na indukci, objem 10 l, 999 Kč, www.tchibo.cz

Zavařovací sklenice Kilner s nerezovým víčkem k uskladnění širokého spektra sypkých potravin, ale především pomocník při zavařování nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny, 265 Kč, www.pottenpannen.cz

7 kroků k dokonale zavařené sklenici

1. Důkladná očista sklenic

Právě tento krok by měl předcházet veškerému zavařovacímu počínání. Sklenice i víčka důkladně omyjte ve vodě se saponátem, opláchněte v čisté vodní lázni a nechte okapat dnem vzhůru. Ve špatně omytých sklenicích by se zavařenina i kompot velmi brzy začaly kazit a všechna vaše práce by byla ta tam.

2. Přeberte ovoce

K výrobě zavařenin i kompotů používejte výhradně čerstvé, pěkně vypadající ovoce bez známek poškození. Vhodné nejsou ani přezrálé kousky, protože by mohly negativně ovlivnit chuť i trvanlivost výrobku.

3. Bez pecek a bubáků

Přebrané ovoce omyjte a nechte okapat. Odstraňte vše nepotřebné, jako jsou stopky, jádra a jádřince, pecky i případná poškození a pak vše zvažte. Nakrájejte ovoce na drobné kostky nebo rozmixujte – podle toho, zda se chystáte připravovat džem nebo kompot.

4. Než zapnete sporák

Podle množství ovoce odvažte potřebnou dávku cukru. Nakrájené ovoce vložte do velkého hrnce se širokým dnem a přidejte podle návodu přípravek Gelfix nebo želírovací cukr. V prvním případě smíchejte přípravek nejprve se dvěma polévkovými lžícemi cukru z odváženého množství a pak promíchejte s ovocem. Použijete-li želírovací cukr, smíchejte odvážené ovoce přímo s ním.

5. Za stálého míchání…

Při použití Gelfixu: Připravenou směs uveďte do varu na silném plameni a vše neustále míchejte, aby se hmota zespodu nepřichytila. Důkladně povařte 1 minutu a pak přisypte zbytek cukru. Opět vše uveďte do varu a vařte pět minut. Poté hrnec odstavte a z povrchu zavařeniny seberte lžící případnou pěnu, která se tu může během vaření tvořit.

Při použití želírovacího cukru: Vše za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně pět minut. Poté odstavte a odstraňte případnou pěnu z povrchu ovocné hmoty.

6. Želírovací zkouška napoví

O co se vlastně jedná? Prostřednictvím želírovací zkoušky se dozvíte, jestli ovocná hmota v průběhu chladnutí dostatečně ztuhne a bude mít konzistenci pravé zavařeniny nebo ne. Provedete ji tak, že kápnete 1 až 2 lžičky horké směsi na talíř. Je dobré si jej předem nechat několik minut vychladit v lednici. Pokud kapky ztuhnou do pěti minut, zvládne to později také připravovaný džem, marmeláda nebo želé ve sklenicích. Chcete-li, aby hmota ztuhla více, zamíchejte do horké směsi 1 až 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citrónové podle návodu, který najdete na jejím obalu. Zopakujte želírovací zkoušku a teprve pak plňte směs do sklenic. Želírovací proces ve sklenicích může trvat až jeden týden nebo i déle, proto mějte s dobrotami ve sklenicích trpělivost.

7. Vzhůru nohama

Hotovou zavařeninou naplňte připravené čisté sklenice až po okraj a poté důkladně uzavřete víčky. Na závěr obraťte sklenice dnem vzhůru a nechte asi 5 minut odpočinout. Po vychladnutí je uschovejte do chladnější spíže nebo do sklepa.

Jak správně zavařeniny skladovat

Sklenice se zavařeninou, kompotem či sirupem nejlépe uchováte na chladném a tmavém místě, kde vydrží bez problémů rok i déle. Budou tak chráněny před UV paprsky, které mohou způsobit vyblednutí a změnu barvy. Pochoutky, jejichž součástí jsou oříšky, bylinky nebo různé druhy koření, mají trvanlivost o něco nižší, přibližně šest měsíců.
Pokud to nevydržíte a některou sklenici s dobrotou načnete a ochutnáte, pak ji vždy opět uzavřete a schovejte do ledničky, aby se nezačala kazit. Odebráním části zavařeniny se poškodí její pevná struktura a z produktu může na povrch vystupovat šťáva. To není na závadu, jen je potřeba uchovat sklenici ve větším chladu.

Ručně vyráběný skleněný soudek s kohoutkem Kilner je vhodný na servírování domácí citronády, ledových čajů i ovocných džusů. Praktický široký uzávěr s klipem z nerezové oceli a skleněným víčkem pro snadné doplnění ledu nebo ovoce, objem 8 l, 1215 Kč. www.pottenpannen.cz

Jde to i bez klasického „zavařováku“

Tescoma Della Casa, souprava s teploměrem pro zavařování či sterilování v páře vám pomůže uchovat ovoce i zeleninu pro zimní období. Nemusíte nakupovat velké zavařovací hrnce – souprava je kompatibilní s běžnými nerezovými kastroly a hrnci o průměru 24 cm. Jednotlivé díly jsou vyrobeny z tepelně odolného plastu, žáruvzdorného silikonu a odolného skla.
Univerzální nástavec zvýší kuchyňský hrnec o 8 cm, proto nebude problém zavařit úrodu uzavřenou do vysokých sklenic nebo naskládat do hrnce i několik menších sklenic na sebe. Napařovací podložka ochrání sklenice před vysokou teplotou dna hrnce a masivní poklice s otvorem pro unikání páry zajistí optimální teplotu v průběhu celého procesu. O ní vás informuje teploměr, zasazený do úchytu poklice. Návod k použití sady je součástí balení. Cena 699 Kč, koupíte v prodejních centrech Tescoma či na www.eshop.tescoma.cz.

 


Vyberte si sklenici

Sada na fermentaci sloužící ke konzervaci jídla, 629 Kč, a zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem z nerezu, 265 Kč, značka Kilner, www.pottenpannen.cz

Sada na fermentaci sloužící ke konzervaci jídla, 629 Kč, a zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem z nerezu, 265 Kč, značka Kilner, www.pottenpannen.cz

Della Casa, zavařovací sklenice s klipem, objem od 100 ml, od 89 Kč, www.tescoma.cz

Skleněná láhev Abelone white s patentním uzávěrem, 1 l, 272 Kč, skleněná dóza s porcelánovým víčkem, 500 ml, 217 Kč, www.apropos-shop.cz

Skleněná láhev Abelone white s patentním uzávěrem, 1 l, 272 Kč, skleněná dóza s porcelánovým víčkem, 500 ml, 217 Kč, www.apropos-shop.cz

Sklenice s víčkem a uchem, objem 210 ml, akční cena 29,90 Kč, www.utc.cz

Vyberte si zavařovací hrnec

Zavařovací hrnec z ušlechtilé oceli, s úchytem, výlevkou a protiúchytem pro snadné nalévání, 10 l, 999 Kč, www.tchibo.cz

Zavařovací hrnec, objem 30 l, 739 Kč, www.utc.cz

Zavařovací hrnec Hyundai PC 200 bílý, objem 27 l pro 14 litrových sklenic, vybavený plynulým termostatem a časovačem, v požadované teplotě udrží horké nápoje, guláš či polévky. www.hyundai-electronics.cz.

Smaltovaný zavařovací hrnec Bravo, objem 27 l, zvukový signál při dosažení nastavené teploty, časovač 20 až 120 minut, 2499 Kč, www.decodoma.cz

Co právě dozrává…

Jahody

Jsou citlivé na mytí pod tekoucí vodou, poškozené plody ztrácejí rychle aroma a šťávu. Vyniknou v kombinaci s rebarborou, rybízem, višněmi či meruňkami.

Maliny

Jsou velmi citlivé na otlaky a snadno chytají plíseň, proto je urychleně zpracujte. Neměly by se mýt, ale jen pečlivě probrat, protože jemné plody se snadno poškodí a rychle ztrácejí aroma i šťávu.

Borůvky

Lesní plody jsou velmi aromatické a citlivé na zacházení, proto byste je měli ihned zpracovat. Zahradní borůvky jsou větší, oproti lesním mají méně šťávy a utržené vydrží v chladničce až 2 dny. Skvělé jsou kombinaci s jablky nebo malinami.

Třešně

Sklízejte pouze zralé bobule, protože třešně nelze nechat dozrát. Lze je dobře kombinovat se švestkami, dalšími bobulovinami i broskvemi.

Rybíz

Červený, černý i bílý rybíz je vhodný k zavaření i zamrazení. Ve sklenici dobře chutná se všemi ostatními druhy bobulovin a s třešněmi.

Rebarbora

Nejlepší je sklizená do konce června. Zabalená do vlhké utěrky vám vydrží v chladničce i několik dní, zamrazená až rok. Lze ji kombinovat s jahodami a jablky.

Text: Naděžda Vondrášková, odborná spolupráce Dr. Oetker
Foto: archiv firem

Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2017.

Edit: