Stempel & Tesař: Domy jako děti

Dům je pro nás jako dítě, nelze jej v žádné fázi odložit,“ shodují se profesor Ján Stempel a jeho o generaci mladší partner architektonické kanceláře Jan Jakub Tesař. „Své domy neopouštíme ani po dokončení. Zajímá nás, jak dům slouží a stárne.

Stempel & Tesař architekti
Záleží nám na prostředí, ve kterém žijeme. Proto navrhujeme stavby, které slouží do posledního detailu, přibližujeme kvalitní českou architekturu lidem v knižní edici a předáváme své zkušenosti mladým talentům na Fakultě architektury ČVUT. Základní pilíře našeho myšlení tvoří odpovědnost, služba a pokora. Nechybí nám však ani odvaha, zvídavost a touha po nových řešeních. Cílem je vždy rozumný a bezchybný výsledek. Máme stálý tým specialistů na stavební technologie, konstrukce i technické vybavení staveb. Spolu s nimi vás budeme bezpečně provázet na cestě za vysněným domem – od přípravy stavby přes proces povolování až po kontrolu při výstavbě. Ve spolupráci s naší partnerskou krajinářkou kanceláří Terra Florida vám zajistíme i návrh zahrady a parkových úprav.
www.stempel-tesar.com

 


Dům věž

Dům věž, foto Filip Šlapal

Jaké cíle jste si vytkli v návrhu?
Ten dům by měl být suverénní ve své jednoduchosti, noblesní v materiálové čistotě, elegantní v prosté formě a důmyslný vnitřním uspořádáním tak, abychom využili prudkého svahu a jedinečných výhledů do údolí Berounky. Našli jsme k tomu plnou podporu a důvěru majitelů.

Pozemek byl asi opravdu specifický, že?
Ano, jeho příznivá cena byla vykoupena velmi ztíženými podmínkami pro výstavbu. Původní zahrada romantické vily v historické části Všenor ovšem okouzlila nás i majitele: nejen krásnými výhledy a dramatickým terénem, ale i pozůstatkem původní funkce – romantickým kruhovitým altánem s točitým schodištěm. Ačkoli se nám jeho forma všem líbila, představa o domě byla zcela v kontrastu: přísná pravoúhlá geometrie, kterou podpoříme bílým provedením i v interiéru. Rozhodli jsme se pro koncept věže, který měl minimalizovat zastavěnou plochu, aby snížil náklady na zakládání a vyřešil velké výškové rozdíly. Navíc výška stavby umožňuje získat jižní slunce přes schodišťový prostor a přitom zachovává jedinečné výhledy mezi vzrostlými stromy do údolí na východ.

Atypické je také dispoziční řešení domu…
Z uliční úrovně se vchází přes ocelovou konstrukci krytého stání pro auta na galerii, kde je pracovní kout. Po subtilním ocelovém schodišti je možné vystoupat k dětským pokojům nebo sejít do obytného patra s kuchyní. Obytný prostor je již napojený na zahradu a po venkovním schodišti se schází k terase. V nejnižším podlaží je ložnice se šatnou a zázemí domu.

Jak vychází stavba energeticky?
Díky jejímu kompaktnímu objemu bylo možné docílit pasivního standardu. Dům má nosnou konstrukci z betonových tvárnic a železobetonových stropů. Na fasádě je kontaktní zateplení s jemnozrnnou bílou omítkou a hliníkovými okny. Černé rámy oken z interiéru lemují pohledy na přírodu jako měnící se obrazy. Neutrální, čistý bílý interiér jim nechává vyniknout, stejně jako sochařskému členění vnitřního prostoru.

Vizitka domu
Místo stavby: Všenory
Autoři projektu: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekt a realizace: 2014–2016
Pozemek: 1 152 m2
Zastavěná plocha: 64 m2
Užitná plocha: 164 m2

 


Na Větrném vrchu

Na Větrném vrchu, foto Filip Šlapal

Pozemek v krušnohorské osadě Mníšek nabízí jedinečné panorama, klimatické podmínky však odpovídají nadmořské výšce přes 750 metrů v sousedství větrné elektrárny. Tradičně vyhlížející dům tvoří dvoupodlažní hmota se sedlovou střechou, propojená s přízemní dvougaráží, jejíž plochá střecha kryje také vstup. Výhodná orientace parcely umožnila obytný prostor obrátit k výhledům a zároveň k slunci: Silnice se táhne podél severní hranice, jedinečné výhledy jsou z jižní strany. Tomu odpovídá vnitřní členění stavby. Hlavní obytné místnosti se rozprostírají kolem velkoformátového prosklení. Krátká letní sezóna vedla k návrhu zimní zahrady, resp. lodžie ve střední části jihozápadní fasády, jež je přístupná z obývacího pokoje i jídelny a tvoří srdce domu. Díky velkému posuvnému oknu lze prostor, k jehož skleněné stěně přiléhá vnitřní jednoramenné schodiště, v teplém období trvale otevřít. Zatímco interiér charakterizují dřevo a světlé barvy, zvenčí dům oplášťují v místě obvyklá tmavá prkna. Původní odstín zajišťovala konzervace volskou krví, dnes jde o ekologickou metodu opalování dřeva bez syntetických nátěrů. Střechu kryje tradiční pálená taška s moderní šedou glazurou a jednoduchým tvarem. Dům je certifikován jako pasivní. Podíl na tom mají technologie řízeného větrání, tepelné čerpadlo a inteligentní elektroinstalace, základní předpoklad však tvoří jednoduchá racionální forma domu. Ideálně orientované velkoplošné prosklení nabízí tepelné zisky v zimě a boří klišé, že pasivní domy nemohou prosklení velkého formátu mít.

Vizitka domu
Místo stavby: Mníšek v Krušných horách
Autoři projektu: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Spolupráce: Aleš Herold
Projekt a realizace: 2014–2018
Pozemek: 6 426 m2
Zastavěná plocha: 198 m2
Užitná plocha: 245 m2

 


Kvádr za městem

Kvádr za městem, foto Filip Šlapal

Rodinný dům se nachází na konci cesty, v okrajové brandýské části Hrušov. Přízemní kvádrová hmota se ložnicemi a obývacím pokojem otvírá do zahrady. Uspořádání místností se projevuje v kompozičním řešení jižní fasády, francouzská okna s tmavomodrými rámy se v pravidelném rytmu střídají se zděnými pilastry nesoucími jemnozrnnou bílou omítku. V šířce společenského prostoru zasklení ustupuje, čímž vzniká lodžie. Kuchyně, koupelny, sklad, technická místnost a vstup přiléhají k severní fasádě, podélná chodba procházející celou dispozicí zároveň slouží jako šatna. Pokoje od chodby oddělují vestavěné skříně v odstínu okenních rámů. Střídmému barevnému pojetí odpovídá rovněž bílé marmoleum na podlaze. Dům je postaven z keramických tvárnic s kontaktní tepelnou izolací, stropy tvoří předpjaté betonové panely. Ke snížení provozních nákladů přispívá řízené větrání s rekuperací.

Vizitka domu
Místo stavby: Brandýs nad Labem
Autoři projektu: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Projekt a realizace: 2015–2018
Pozemek: 1 056 m2
Zastavěná plocha: 190 m2
Užitná plocha: 147 m2

 

 

 

text Vít Straňák

foto Filip Šlapal

Edit: