Je otevřeno! K snídani voňavé makronky!

titul

Kuchyňský stolek sloužil původně k uskladnění elektrokabelů

Rekonstrukce bytu v pražské vile z 30. let trvala pouhý měsíc. Jejím výsledkem je příjemně otevřený prostor – nenajdete tu žádné dveře. Dalším charakteristickým prvkem je hravost v každém ohledu. Nápaditost je dovedena až do takových detailů, že kuchyňskou stěnu zdobí originální tapeta s barevnými makronkami.

12

Podoba tohoto na první pohled hravého a originálního interiéru vychází nejspíš velkou měrou z faktu, že byt si mezi sebou předali dva designéři, kolegové ze studia MerryGoRando. Zatímco Otto Fiřt jej opouštěl, Radovan Mačák se do něj stěhoval… Na vzniku jeho nové tváře se nicméně podíleli oba, a tak je tento interiér, jak první z nich sám podotýká, jakousi výkladní skříní toho, co zmíněné designérské studio umí. „Je tam od všeho, co umíme, kousek,“ potvrzuje Otto Fiřt.

3

Absence interiérových dveří činí z prostoru příjemný obytný open space.

OBYTNÝ OPEN SPACE

Pokud jde o rekonstrukci, ačkoli byl byt obývaný, do nové etapy života nepotřeboval jen nové vybavení. Byla nutná nová okna a vstupní dveře. Naopak dveře bytové byly kompletně odstraněny. V rámci stavebních úprav rovněž vzala za své jedna z příček v místnosti, kde se nachází obývací pokoj s jídelnou. Tyto kroky pomohly celý prostor maximálně otevřít. „Byt má dispozici 2 + k k. Hlavní obytná místnost představuje přibližně 30 metrů čtverečních a je volně propojena s prostorem kuchyně. Původní zděnou příčku nahradila knihovna vyrobená na zakázku, která při zachování otevřenosti působí jako nenásilný optický předěl mezi prostorem na spaní a obývací zónou. Jinak interiér představuje jakýsi obytný open space, což byl záměr. „Není to sice řešení příliš vhodné pro vícečlennou rodinu, ale jednotlivci nebo páru vyhovuje,“ komentuje Otto Fiřt.

9

Závěsná svítidla nad jídelním stolem představují repasované industriální lampy.

ORIGINÁLNÍ NÁBYTEK

Interiér představuje směsici autorského nábytku z tvůrčí dílny designérského studia MerryGoRando, zařízení vyrobeného na míru prostoru a kusů pořízených v obchodech se stylovým zbožím. Snad jedině pohovka v obývacím pokoji je sériově vyráběným kusem koupeným v klasickém obchodním domě s nábytkem. Velkorysý jídelní stůl a židle se sympatickou patinou pocházejí z obchodu Snel Furniture v Loděnicích. Podle návrhů MerryGoRando vznikla hravá, ale pohodlná křesílka Buddy Comics a Buddy Extra Chair, která nabízejí posezení v různých koutech velké místnosti.

10

Originálním kusem jsou pak noční stolky. „Jsou vyrobené z vlnitého plechu a překližky, nastříkané šedou barvou,“ popisuje Otto Fiřt a přibližuje původ dalšího výjimečného kousku, kterým je kuchyňský stolek „na vysoké noze“: „Bývala to klasická špulka na elektrické kabely. Je naolejovaná, přidali jsme jí skleněnou desku a kolečka…“ Stylová skřínka, chcete-li příborník v kuchyni u „makronkové“ stěny, měla původně funkci lékárenského vybavení. Majitel ji pořídil v bazaru, polepil samolepicí tapetou. Ve svém novém kabátě úžasně zapadá do prostoru kuchyně, který se svou barevností i hravostí zbytku interiéru vymyká.

8

ŽLUTÁ LEDNICE?

Zatímco velká místnost, která slouží k odpočinku, stolování a setkávání, je laděna spíše do umírněnějších barevných tónů – stěny mají barvu holubí šedi, kuchyně ve srovnání s tím doslova září. Sytě tyrkysovou barvu tří stěn doplňuje na stěně čtvrté právě tapeta s barevnými makronkami, která je vyrobená na zakázku. Tuto výraznou barevnost vyvažuje kuchyňská linka v barvě světlého dřeva. A kde se vzala sytě žlutá chladnička? „Nejedná se o kus barevný z výroby. Bílý spotřebič byl pouze polepen žlutou 3M fólií, která se používá např. k polepu automobilových karoserií. Je běžně dostupná a ani samotné polepení nepředstavuje nijak náročný úkon. Změna barvy ledničky vyšla na přibližně čtyři tisíce korun,“ přibližuje designér. Samotná kuchyňská linka je v této „společnosti“ logicky pojata umírněně, až stroze. Chybí tu horní skříňky, což činí místnost o rozměru přibližně 20 metrů čtverečních vzdušnější, navíc pro v tuto chvíli dvoučlennou domácnost jsou úložné kuchyňské prostory dostačující. Linka je vyrobená na zakázku z překližky v barvě světlého dřeva.

1

Hlavní obytná místnost slouží k odpočinku, stolování a setkávání. Laděna je do unírněných barevných tónů, které umožňují dobře vyniknout originálním kusům nábytku.

DÉŠŤ VE SPRŠE

Klasické dveře neoddělují ani intimní místnost, jakou je koupelna. Soukromí je v ní však dámo dispozicí – prostor se sprchou, zrcadlem a dvěma umyvadly se při pohledu z kuchyně nachází „za rohem“, na konci chodbičky s vestavěnými skříněmi, které zakrývají pračku a sušičku. Majitel místo pohodlí ve vaně zvolil pro relaxaci velmi příjemné řešení – prostorný sprchový kout je opatřený dešťovou sprchovou hlavicí s osvětlením. Koupelnové obklady představují podobně jako tapeta na kuchyňské stěně zakázkovou výrobu, klasické bílé obkladačky dostaly originální vzor podle návrhu designérů.

4

Křeslo Buddy Comics z autorské dílny studia MerryGoRando. Vestavěné skříně mají atypickou hloubku 95 centimetrů.

MÍSTO DVEŘÍ SKŘÍNĚ

K ukládání v bytě slouží vestavěné skříně. „V obývacím pokoji u lůžka, v místech, kde bývaly dříve dveře spojující dnešní koupelnu s touto místností, vznikly vestavěné skříně s atypickou hloubkou 95 centimetrů. Dveře jsme pořídili v Ikea, přeřezali podle potřeb, natřeli našedo. Jim se pak přizpůsobily korpusy z šedého lamina,“ vysvětluje Otto Fiřt.

6

Noční stolky vyrobené z vlnitého plechu a překližky. Osvětlení je rovněž dílem designérů z MerryGoRando.

PLECHOVÁ PODLAHA

Pokud jde o podlahy, ve velké místnosti se vyplatilo na podlaze zachovat parkety, které dostaly jen nový nátěr v podobě bílé lazury olejem. Zajímavé řešení představuje podlaha v kuchyni. „Na původní prkna byly položeny OSB desky. Na ně jsme nechali nalepit a přišroubovat vyrezlý zalakovaný plech,“ popisuje designér.

pred

Byt před rekonstrukcí.

Na to, kolik je v bytě řešení prováděných na míru a věcí vyžadujících zakázkovou výrobu, je doba trvání rekonstrukce – čtyři týdny – zcela výjimečná. A na to, jak originální interiér vznikl a že součástí jeho proměny jsou i „neviditelné“ nové instalační rozvody, je přívětivá i cena rekonstrukce, kterou designér zpětně odhaduje na přibližně 500 tisíc korun, a to také včetně veškerého vybavení bouracích prací, veškerého materiálu, nových oken nebo třeba stropního podhledu s LED pásky v hlavní obytné místnosti.

po

Byt po rekonstrukci: 1 – kuchyně, 2 – WC, 3 – koupelna, 4 – ložnice, 5 – jídelna a obývací pokoj, 6 – terasa.

 

Foto: Robert Žákovič

Edit: